Zülfü Livaneli – Huzursuzluk

“..bazı acıları ölüm bile unutturamıyor, bazı davranışlar ölümden sonra bile bağışlanmıyor diye düşünüyorum.” (S:61)

Son zamanlarda en çok satanlarda gördüğümüz, çıkar çıkmaz hemen aldığım ve bir solukta okuduğum bu kitapta Zülfü Livaneli, tarihi olaya yine parmak basıp bu kez de Orta Doğu’ya IŞİD zulümlerine sürüklüyor bizi.

Doğduğu kentten epey uzak kalmış, İstanbul’un karmaşası içinde yaşayan İbrahim, çocukluk arkadaşı Hüseyin’in ölüm haberini alıyor. Yıllar sonra Mardin’e gidiyor. Uzun zamandır görmediği eş dosta ulaşıyor, çocukluğunun Mardin sokaklarında düşüncelere kayboluyor ve tabii ki çevresinden edindiği bilgilerle Hüseyin’in sevdasını ve ölümünü araştırmaya koyuluyor. Adeta girdaba çekiliyor ve tutkuyla, hırsla bir kadının peşine düşüyor.
İbrahim, bunları araştırdıkça IŞİD’in gerçek yüzünü de öğreniyor.

IŞİD zulmünü misliyle yaşamış Ezidi kızı Meleknaz ve diğerlerinin hikayesine tanık oluyorsunuz. Ezidilik (Yezidilik) hakkında da epey bilgi ediniyorsunuz, ben oldukça fikir edindim.
Okurken kanınız çekiliyor, ağlamak istiyorsunuz ama bunu başaramıyorsunuz. Sevda ve acıyla bir Orta Doğu’ya tanık oluyorsunuz, siz de İbrahim’le birlikte gerçeklerle pat diye yüzleşiyorsunuz. Derin düşüncelere gömülmemek ne mümkün?

“İnsanları pençesine almış, çöl hecirleri gibi hepimizin ağzını kan içinde bırakan “harese”den kurtulmak için yazıyorum ve zaman zaman kendimi şu sözü tekrarlarken yakalıyorum: ‘Ben bir insandım!'” (S:111)

Olayların içine girdikçe, Livaneli bu hikayeyi Orta Doğu’nun ünlü bir hikayesine benzetir;
develerin en sevdiği dikeni nasıl yediklerini ve bu dikeni yerken ağızlarına batarak kanatmasını ve kan ile diken birleşmesi ile deveyi sarhoş eden bir tadın oluşmasını yaşanılanlarla oldukça örtüştüğünü düşünüyor.

Kadınlara, küçük kızlara yapılanlar, yaşanılan insanlık dışı şeyler yüzünden çaresizliği nefes alıyormuşum gibi hissettim okurken. Meleknaz’a İbrahim’den çok daha önce ulaşıp yardım etmek istedim…

Huzursuzluk, güncelliğinden sonra üslup açısından da gayet güzel bir eser. Türk Edebiyatı’nda hak ettiği yeri edineceğine eminim. Çok güzel bir kitaptı, okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.

Umut dolu kitaplara, tabii ki mavi günlerle birlikte…

 

Zeynep Gizem Eskici
Zeynep Gizem Eskicihttp://instagram.com/siyahbeyazkutuphane
"küçük hanım yine hayaller peşinde... küçük bir hanım olamayan küçük hanım"

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Notting Hill: Londra’nın En Renkli Yüzü

Notting Hill; renkli sokakları, pazarı ve kültürel dokusuyla Londra’da hem ruhunuza hem gözünüze hitap eden özel bir semttir.

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Editor Picks