Hala Başlamayanlara: Rick and Morty Nasıl Bir Yapımdır?

Geçtiğimiz günlerde 3. sezon finalini yapan Rick and Morty son zamanların en çok sevilen dizilerinden biri olmayı başardı. Peki bu diziyi bu kadar başarılı yapan şey nedir? Öncelikle dizinin baş karakterleri, diziyi izleten en büyük etmenlerden. Adından da anlaşılacağı üzere baş karakterlerimiz Rick ve Morty. Rick yaşlı, alkolik, çok zeki bir bilim insanı, aşağılayıcı bir mizaha sahip, umursamaz. Aksi şekilde Morty ise zeki olmayan 14 yaşında bir ergen, kaygılı ve evhamlı bir kişiliğe sahip. Bu iki zıt karakterin uzaya ve farklı evrenlere yaptıkları maceraları izliyoruz.

Dizinin bu kadar izlenmesinin bir diğer sebebi de bence bilimin çok anlaşılır ve mucizevi, hayal bile edilemeyen yanlarına değinmeleri. Üstelik çok zekice kurulan cümleler ve çok anlamlı, toplumsal alt metinler var, yani bu diziye yalnızca bir “bilim dizisi” olarak bakmamak lazım.

Alternatif evren göndermeleri çokça gördüğümüz şeyler, bize sürekli “başka evrenler var” mesajı veriliyor ve bu fikir öyle güzel sunuluyor ki inanmamak elde olmuyor.

Maceralar esnasında Rick’in umursamazlığıyla, Morty’nin kaygılarıyla bazı şeyleri mahvetmesini ve sonra Rick’in zekasıyla bazen de Morty’nin Rick’in göremediği basit şeyleri görebilme özelliğiyle o macerayı nasıl atlattıklarını izliyoruz. Yan karakterler Rick’in kızı Beth, torunu Summer ve Beth’in kocası Jimmy de kendilerine has farklı kişilikler ve bazen onların da maceralara dahil olması diziyi daha da keyifli bir hale getiriyor. Yan karakterler de Rick ve Morty kadar baskın özelliklere sahipler.

Beth Rick kadar zeki bir at doktorudur, kendi içinde hep bir karmaşa yaşamaktadır çünkü her ne kadar babasına benzemek istemese de kendini hep babasına benzetirken bulur.

Jimmy ile olan evliliği hep sallantılıdır çünkü Beth ne kadar baskın bir karakterse Jimmy de o kadar pasif bir karakterdir, sürekli Rick ve Beth’in dominantlıklarına maruz kalır.

Summer ise çoğu zaman maceralarda gördüğümüz Morty’nin ablasıdır. Popülarite kaygısı olan tipik bir genç kızdır fakat o da çok zekidir.

Rick’in neden Beth ve Summer yerine maceralarında Morty’i tercih ettiğini düşünürdüm ama sanırım cevap basit, çok düşünmek, karmaşık düşünmek bazen zaten ortada olan şeyleri görmemize engel oluyor, zekanın getirdiği egoistlikse mütevazılığın yanında çoğu zaman bir dezavantaj.

Genel olarak baktığımızda tüm bunlar dahilinde dizi gerçekten çok başarılıdır. IMDB puanı 9.4, 3 sezon (her sezon 10-11 bölüm her bölüm yaklaşık 20 dk) ve en sevilen bölüm The Ricklantis Mixup.

4. sezonunu ne zaman çıkacak bilinmiyor ama çıkacağı kesin. O zamana kadar siz de 3 sezonu izleyerek yakalayabilirsiniz. İzleyin ve izlettirin. WUBBA LUBBA DUB DUB!

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Editor Picks