Tom Robbins – Parfümün Dansı

Doğduğumuz zaman yuvarlak, keskin, saf bir yüzümüz vardır. Ama yavaş yavaş bizi ana babalar yer, okullar yutar, sosyal kuruluşlar emer, kötü alışkanlıklar kemirir, yaş ise tüketir. Sindirildiğimiz zaman tıpkı ineklerdeki gibi altı mideden geçtiğimiz zaman, pis bir kahverengi tonunda çıkarız.

Tom Robbıns’in okuduğum ilk kitabı, kitap biter bitmez hemen yeni bir kitabını edindim bile. Okuduğum en farklı ve ‘’bilinç açıcı’’ kitaptı diyebilirim. Kitabı anlamak için tüm dikkatinizi vermeniz ve belki de sürekli bir araştırma halinde okumanız gerekiyor. Amerikalı roman ve hikaye yazarı Robbıns, bizlere koku-ölüm-yaşam-öbür taraf-efsaneler-tanrılar-kusursuz tako-pan- bandoloop- anahtar kelimeli bir roman yazmış.

Kitap, dört farklı hikayeyi aynı anda anlatıyor. Tüm hikayeler konusu pancarla başlayıp pancarla bitiyor. Bu dört hikaye, birbiriyle bağlantılı bir ‘’koku’’ içerisinde. Tarih öncesi devirde yaşayan, Alobar isimli bir kralın, yaşlanmaya başlaması ile başlayan hikaye bizi zamanda yolculuğa çıkartıyor. Alobar’ın krallığında, yaşlanmaya başlayan krallar hemen ödürülür ve yerine genç, dinamik bir kral seçme geleneği vardır. Bundan kaçan Alobar, batıya doğru gitmeye ve ölümsüzlüğü bulmaya çalışır. Ölümden kaçması, ölümsüzlüğü bulması için gayet güzel bir başlangıçtır. Bu süreçte ‘’Pan’’ isimli bir tanrı ile tanışır; yaşama bakış açısı bu sayede daha da değişir. Kendisi gibi ölümden kaçan başka kadınla-Kudra- karşılaşır. Birlikte zamanda yolculuk yaparlar. Yüzyıllar boyunca yaşarlar, sürekli bir eğitim ve öğrenme halinde medeniyetten medeniyete, yolculuk ederler. Yeni Dünya’ya kadar…

Diğer üç hikaye ile Kudra ve Alobar’ın bağlantısını okuyarak kuracak; büyük zevk alarak okuyacağınız bir kitap olacağından eminim. Ölümü, sonsuzluğu, evrimi, mutluluğu ve evreni sorgulayacağınız müthiş bir kitap sizi bekliyor.

Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Notting Hill: Londra’nın En Renkli Yüzü

Notting Hill; renkli sokakları, pazarı ve kültürel dokusuyla Londra’da hem ruhunuza hem gözünüze hitap eden özel bir semttir.

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Editor Picks