İskandinav Mitolojisinin Dokuz Diyarı

İskandinav mitolojisinde dünya ağacı olarak da bilinen Yggdrasil, dünyanın çekirdeğine kadar ulaşan bir ağaçtı ve İskandinav mitolojisinde dünya 9 diyara ayrılmıştı. Diyarların her biri bu ağacın köklerinde ve dallarında bulunmaktaydı. Her bir diyar kendine has yaşam formlarına sahipti.

Yggdrasil - The World Tree - Norse Mythology

Alfheim (Elflerin Diyarı)

Alfheim diyarı cennete eşdeğer bir diyar olarak tasvir edilir. Tanrı Freyr, Alfheim’ in hükümdarıdır. Elflerin diyarı olarak da bilinen bu diyarda, sanata ilham veren büyülü ve güzel elfler yaşar. Bu varlıklar aynı zamanda koruyucu melek olarak bilinir ve doğanın, doğurganlığın ikinci tanrı veya tanrıçalarıdır.

İskandinav Mitolojisi: Dokuz Diyar | Dokuz Diyar

Asgard (Aesir Tanrıların Diyarı)

Tanrılar topluluğuna verilen isim ‘Aesir’, tanrıların yurdu olmuştur. Bu diyar evrenin ortasında ve semanın yukarısında bulunur. Asgard’da erkek tanrılara Aesir, kadın tanrılara Asynjur denilmektedir. Bu diyarın etrafı oldukça yüksek bir duvarla çevrilmiştir. Her şeyin babası olarak bilinen tanrı Odin, Asgard’ın kralıdır. Asgard’ın kapılarının ardında Kral Odin’in sarayı Valhalla bulunur. Sürekli olarak ziyafetler verilen bu görkemli salona, savaşta ölen tanrılar ve savaşçılar girerler.

Asgard | İskandinav Mitolojisinde Aesir Tanrılarının Yurdu | WİKİKÜLTÜR

Helheim (Ölüler Diyarı)

Angrboda’nın ve Loki’nin kızı, Midgard yılanı ve Kurt Fenrir’in kız kardeşi olan tanrıça Hel, Helheim’in kraliçesidir. Tek bir giriş kapısı bulunan bu diyarın etrafı duvarlarla çevrilidir ve buradan geçenlerin yolculuğunda tehlikeli silah nehrini de aşmaları gerekir. Bazı kaynaklarda bu diyarın, hastalıktan ve yaşlılıktan ölen insanların normal yaşamlarını devam ettirdikleri söylenirken, diğer kaynaklarda ise çok acımasız bir yer olduğu ve orada olan insanların asla mutluluğa kavuşmadığı söylenir.

İskandinav Mitolojisinde Ölüm Tanrıçası Hel | WİKİKÜLTÜR

Jotunheim (Devler Diyarı)

Bu diyar dev ırkının yaşadığı bir alemdir. Çoğunlukla kaya ve kayaçlardan oluşan arazilerde yaşayan Jotun halkı Aesir’in yeminli düşmanıdır. Bu diyar, Asgard’dan  geçmesi oldukça zor olan Iving nehri ile ayrılır. Anlatılarda Jotunheim içerisinde olan bir kale dile getirilmiştir ve kar kütlelerinden, buz sarkıtlarından inşa edilen bu kalede Jotun kralı Utgard-Loki yaşamaktadır. Bu diyar, kaos ve büyünün hakim olduğu ilkel bir yer olarak görülmektedir.

Jotunheim – Türkçe Mitoloji

Midgard (İnsanların Diyarı)

İnsanların diyarı olarak bilinen bu alem, İskandinav evreninin ortasında yer alır. Midgard’ın etrafı devasa okyanuslarla çevrilidir ve Asgard ile Midgard arasında bağlantıyı sağlayan Bifrost yani “Gökkuşağı Köprüsü” bulunur.  Yggdrasil’in gövdesi, dev Aurgelmir‘in bedeninden yapılmıştır. Efsaneye göre tanrılar Aurgelmir’i öldürür ve bedenini evrenin merkezindeki boşluğa attıktan sonra Midgard şekillenmeye başlar. Aurgelmir’in etinin karaları, kanının okyanusları, kemiklerinin dağları, dişlerinin uçurumları, saçlarının ağaçları ve beyninin bulutları oluşturduğu söylenir.

YGGDRASİLL ve DOKUZ DİYAR - Kozmosun Genetiği

Muspelheim (Ateş Diyarı)

Ateş devlerinin ve iblislerinin diyarı olarak bilinir. Alevler, lavlar ve koyu dumandan oluşan bu diyar oldukça sıcaktır. Ateş devi Sutr bu alemde yaşar ve tanrıların yurdu olarak bilinen Asgard’ı ve geri kalan her şeyi yok etmek için Ragnarok‘ta ortaya çıkacaktır.

Muspelheim – Türkçe Mitoloji

Niflheim (Duman ve Sis Diyarı)

Dokuz alem arasında en eski diyar olarak bilinen bu yer, soğuk ve karanlık ölüler diyarıdır. Anlatılarda, ilk varlık olan dev Ymir, Niflheim’dan gelen buz ve Muspelheim’dan gelen ateş ile daha önce onları ayıran uçurum olarak bilinen Ginnungagap’ın ortasında doğmuştur.

Niflheim Nedir

Svartalfheim (Cüceler Diyarı)

Yeraltının derinliklerinde demircilik ve taş işçiliği yapan cücelerin diyarıdır. Svartalfheim’in kelime manası karanlık yerler anlamına gelmektedir ve bu karanlık yerde dövülen demirlerden çıkan ateşler etrafı aydınlatır. Aynı zamanda işçilik ve sihirle uğraşan cüceler, Thor’un çekicini, Odin’in mızrağını ve tanrı Frey’in sihirli gemisini yarattılar.

İskandinav Mitolojisi: Dokuz Diyar | Dokuz Diyar

Vanaheim (Vanir Tanrılarının Diyarı)

Tanrıların en eski soyu olan Vanir tanrılarının yaşadığı bu alemin tasviri hakkında detaylı bir açıklama yapılmaz. Vanirler doğurganlıkla ilişkilindirilmelerinin yanı sıra büyücülük ve sihir ustaları olarak da bilinirler. Aesir ve Vanir tanrılarının yapmış olduğu savaşın ardından barış sağlamak için bazı rehineler bu diyara gelir. Bu rehineler, deniz tanrısı Njord ve iki çocuğu Freyr ile Frejya’dır.

Vanaheim | İskandinav Mitolojisinde Vanir Tanrılarının Yurdu | WİKİKÜLTÜR

 

Kaynak: https://tarihiolay.com/mitoloji/iskandinav-mitolojisi/iskandinav-mitolojisindeki-dokuz-diyar/

https://dokuzdiyar.com/kutuphane/mitoloji/iskandinav-mitolojisi-dokuz-diyar/

 

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks