Dillerin Ortaya Çıkışı: Babil Kulesi Efsanesi

" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Günümüzden binlerce yıl öncesinde Sümerliler inanışları yüzünden göğe yani yükseklere tapmışlardır. Bu yüzden gökte olduğu inanılan Tanrıları Marduk için Babil Kulesi’ni inşa etmişlerdir. Kulenin yapılış amacı bazı kaynaklarda farklı şekilde yazmaktadır. Kaynakların kiminde yer ile göğün bağlandığı kutsal bir ağacın olduğu ve ona ulaşmak için yapıldığı yönünde kiminde Tanrı Marduk’u görmek için yapıldığı kiminde ise cennete ulaşabilmek için yapıldığı yönündedir. Dünyanın yedi harikasından biri olan Babil’in Asma Bahçeleri’nin içinde bulunan kule 90 metre yüksekliğinde ve 7 kat olarak yapılmıştır. Her katında başka kategoriler bulunan binanın (1.kat taş, 2.kat ateş, 3.kat bitkiler, 4.kat hayvanlar, 5.kat insanlar, 6.kat gökyüzü, 7.kat melekler) her katını öğrenen, anlayan insanlar sırasıyla 7 katı çıktığında Tanrı Marduk’a ulaşabileceği düşünülmüştür. Çünkü inanışlarına göre Tanrı Marduk sadece orada gözle görülürdü ancak sıradan bir insan onu yalın gözle göremezdi bu yüzden ancak soylu insanlar, birinci sınıftan insanlar ve rahipler çıkabilmiştir. Kule 7 kat olarak inşa edilse de istenildiği gibi tamamlanmamıştır. Tamamlanmamasının nedeni ise bize geçmişten günümüze farklı milletlerin ve dillerin nasıl ortaya çıktığını anlatacaktır.

Babil Kulesi öte yandan ressam Pieter Bruegel’in ‘Pieter Bruegel the Elder‘ adlı üç adet çalışmasının konusunu oluşturmaktadır ancak günümüzde bu üç resimden bir tanesi kayıptır. Geriye kalan iki resimden biri ‘büyük’ diğeri ‘küçük’ sıfatlarıyla sınıflandırılmıştır.

Babel Tower – Pieter Bruegel, 1563

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulenin bitirilememesinin de birçok kaynakta yeri farklıdır. Bunlardan biri o dönemde Babil’i işgal eden devletlerin işgal sırasında Babil kulesini de yıkmış olmalarıdır ama Babil’in kralı kuleyi daha sonra tekrardan yaptırmıştır.

The “Little” Tower of Babel – Pieter Bruegel, 1563

Son olarak bitirilmemesinin bir diğer nedeni daha dini açıdan ele alınmaktadır. İncil’de insanlığın başta tek bir dil ile iletişime geçtiği söylenmektedir. Bir gün Babilli’ler cennete ulaşmak için bir kule inşa etmeye başlamıştır. Bunu gören Tanrı cennete kolay yoldan ulaşılmaması için gün geçtikçe katları yükselen kulenin inşaatını durdurmak istemiştir. Bunun için en kesin yolun işçilerin kendi arasında iletişim kuramaması olduğuna karar veren Tanrı o an binlerce işçinin her birine farklı dil bahşedip dünyanın başka taraflarına atmıştır. Babilli’ler cennete her ne kadar yaklaşsa da işçilerin arasında oluşan iletişimsizlikten çıkan anlaşılmazlıktan kule tamamlanamamıştır. Lakin o binlerce işçinin neslini hala devam ettirdiği binlerce dil, dünyanın binlerce yerinde başka milletler olup çıkmıştır karşımıza.

Valckenborch’s Tower of Babel 1594

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynakça: https://www.tarihiolaylar.com

spot_img
Irmak Çelik
Irmak Çelik
21 yaşında yazmaya ve biraz stoacı biraz epikür yaşamaya çalışıyorum

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!