Bir Ülkenin En Zengin Değeri; Eğitim | Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Grigory Petrov tarafından kaleme alınan Beyaz Zambaklar Ülkesinde eğitimin gücünün konu bir toplumu yükseltmeye geldiğinde sınır tanımadığını anlatıyor. Yıllarca farklı ülkelerin boyunduruğu altında yaşamış olan Finlandiyalılar, ülkede olup biten olumsuz ne varsa eğitim sayesinde aşmışlar. Bu düzelme ve yükselme sürecini de Petrov, Finlandiya ziyaretlerinde topladığı bilgileri bizlere 1923 yılında yayınlanan Beyaz Zambaklar Ülkesinde isimli kitabıyla aktarıyor.

Kitap tam bir umut kaynağı oluyor okurlara. Bir ülke nasıl bataklık ülkesinden beyaz zambaklar ülkesine evrilebilir? Bu süreçte eğitimin gücünün sınırı nedir? Hangi yollar izlenmelidir? Bir ülkenin yükselmesinde rol oynayan etkenler nelerdir? İdeal bir eğitim sistemi nasıl olmalıdır? gibi soruların cevaplarını buluyorsunuz. Finlandiya’ya bugünden bir gözle baktığımızda ülkedeki refah düzeyi ve toplumun kültür seviyesi dikkat çekiyor halbuki ülkenin tarihi halkının umutsuz ve azim yoksunu olduğu zamanlara dayanıyor.

20’nci yüzyılın başlarında Rusya’ya karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi anlatılıyor kitapta. Bağımsızlık elde edildikten sonra bataklıkta zambaklar açtıran bu adım adım ilerleyen gelişmeler üzerine konuşuyor Petrov. Johan Vilhelm Snellman adlı bir devlet adamının bu yolda verdiği mücadele ise inanılmaz. Köy köy, ilçe ilçe gezip dönemin papazlarıyla, eğitimcileriyle, askerleriyle ve devlet adamlarıyla konuşuyor, ülkenin derdiyle dertlenmeleri gerektiğini anlatıyor onlara. Zamanla  olmaz denilen  başarılıyor ve temeli sağlam atılmış bu eğitim sistemi kuruluyor ve ülkeyi refah seviyesine çıkarıyor. Kitaptan çıkarılacak en büyük ders başta eğitimin gücü sonra da harekete geçilmek için asla geç olmayışı. Bu yüzdendir ki Atatürk döneminde Türkçe’ye çevrilen bu kitap Atatürk’ün talimatıyla okul müfredatına konulmuş. Atatürk için de bir başucu olan bu kitap hepimiz için bir ders niteliğinde.

‘‘Bizim şansımıza bataklıklar ve kayalar düştü fakat biz onları işledik ve uygar bir ülke olduk.” Finlandiyalıların düşüncesi tam da bu şekilde, ülkede zengin maden yatakları veya petrol kaynakları yok, bu yüzden ‘‘bu açığın kapatılması için eğitimi kullandık.’’ diyorlar. Ve başardılar, bazı ülkelerin petrol kaynakları varken, bazı ülkelerin eğitim zenginliği var. Ne de olsa bir gün petrol bitebilir, altın rezervleri tükenebilir ama sağlam bir zemine oturtulmuş eğitim sistemi hiçbir zaman bitmeyecektir.

Herhangi bir ülkede sistem sürekli aynı şekilde devam ediyorsa, geriliyor demektir. ‘‘Yeni nesiller yeni şarkılar getirir.’’ Eğer bu yeni şarkılar gözden kaçılırsa, tutunmak bir ülke için neredeyse imkansız hale gelir. Bunun en büyük nedeni ise ülkenin eğitim sistemi dahil bütün düzenleri milleti zamanında çok iyi bir şekilde idare etmeye yeterli olsa da, bir süre sonra zayıflarlar ve yenilenmek ister.

Yeni fikirlere, yeni anlayışlara, yeni yaşam düzenine sürekli açık olan bu modern dünyada, değişimden korkmamalı ve degişimin üstüne gitmeli. Değiştirmeli ve geliştirilmeli.

Eğer kitap üzerine biraz da izlemek isterseniz, bu videoyu da izleyebilirsiniz; Bir Ülkenin En Zengin Değeri; Eğitim | Beyaz Zambaklar Ülkesinde https://www.youtube.com/watch?v=iZo_RA77hJM&t=157s&ab_channel=KevserY%C4%B1ld%C4%B1r%C4%B1m

 

Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Yerel ve Evrenselin Birlikteliği: Çağdaş Moda Tasarımlarında Anadolu İzleri

Moda dünyasında sürdürülebilirlik ve özgünlük arayışı giderek daha fazla tasarımcıyı yerel ve kültürel unsurlara bakmaya yönlendiriyor.

Met Gala 2025: Moda Dünyasında Dikkat Çeken Kültürel Tema

Met Gala 2025, kültürel teması ve "Black dandyism" vurgusuyla moda dünyasında kimlik ve stil hakkında güçlü mesajlar verdi.

Ölü Ozanlar Derneği Hangi Albümle Eşleşir?

Sistemin duvarlarını şiirle yıkan bir film ve notalarla öfkesini haykıran bir albüm: Ölü Ozanlar Derneği ve The Wall’u birlikte inceliyoruz.

Terapide Kaybolmak: “Beyaz Psikoloji”den Kültürel Uyum Arayışına

Batı merkezli terapi yaklaşımlarının kolektivist kültürlerde neden uyumsuzluk gösterdiğini "beyaz psikoloji" kavramı üzerinden inceledik.

Orta Çağ Avrupası’nda Moda, Sağlık ve Hijyen

İnsanın kendini eğitmesi, araştırması ve en önemlisi sorgulaması kadar güzel bir şeyin olmadığı dersini veren Orta Çağ Avrupası'ndan bir soru: “Siz hangi çağda yaşıyorsunuz?”

Crash (1996) Film İncelemesi: Bedenin Arzuyla Çarpışması

Cronenberg’in Crash filminde beden, arzu ve makina birleşir; kaza, hem haz hem dönüşüm alanına dönüşür. Film, gerçekliğin simülakra evrildiği bir evren çizer.

Söylenti Aylık Frekans

Mayıs ayını taçlandıracak müzik önerileriyle karşıladığımız Söylenti Frekansı sizlerle!

Roller, Güç ve Travmalar: Aile İçi Psikodinamik Yapılar

Bu yazı, aile içi psikodinamik yapılar bağlamında güç dengeleri ve rollerin bireylerin travmalarını nasıl şekillendirdiğini ele almaktadır.

Cumhuriyet Aydınları: Azra Erhat

Azra Erhat: Anadolu’nun sesi, hümanizmin kalemi, çevirinin öncüsü. Cumhuriyet kadını olarak kültür, edebiyat ve düşünce dünyamıza eşsiz izler bıraktı.

Amerikan Edebiyatında Ünlü Hikâye Yazarları

Amerikan kısa hikâyeciliği, bireysel ve toplumsal gerçekleri derinlemesine işleyerek edebiyatta kalıcı izler bırakmıştır.

Editor Picks