Netflix’e Yeni Türk Dizisi: Atiye – İnceleme

nereden biliyorsun hayatının altının üstünden daha iyi olmadığını?
Şems Tebrizi

mümkün senin rızandır…

İlkan Balkan’ın hazırladığı Atiye Teori ve Spoiler’lı incelemeyi okumak isterseniz:

Atiye – Spoiler Dolu Teorili İnceleme

Atiye, klasik Türk dizilerinin dram ve duygusallık merkezli formatından uzak, mistizm ve spiritüalizm gibi unsurlarla, merak unsurunu merkeze alarak ilerliyor. Türk mitolojisine yapılan atıflar, Türkiye’nin tarihi zenginliklerine yapılan göndermeler, dizinin konusunu hem derinleştiriyor ayrıca ülkemizi geniş kitlelere tanıtabilmek için iyi bir fırsat sunuyor. Bölümler 40-50 dakika uzunluğunda; bu da bir dizi süresi için ideal.

Karakterler açısından bakıldığında Alışkın olduğumuz salt ‘iyi’ ve ‘kötü’ karakterler yok ortada. Zayıflıklarıyla, geçmişten getirdikleriyle onlar da katman katman kendilerini gösteriyor.

Atiye (Beren Saat) başına buyruk, özgürlüğüne düşkün bir ressam ve takıntılı bir biçimde tüm hayatını tek bir sembolü çizmeye adamış. Göbeklitepedeki tapınaklarda keşfedilen bir sembolle birlikte onun sanatsal arayışıyla örülü yolu, spiritüel bir yola dönüşür. Duyduğu sesler ve gördüğü bazı görüntüler sebebiyle gerçeklikle gerçek olmayanı sorgulamaya başlar ve araştırdıkça açılan biçimde sırlarla gömülmüş olaylar zincirine tanık olur.

Metin Akdülgerin canlandırdığı Ozan rolü otoriter bir babanın oğlu rolü ile çarpık ilişki anlayışına sahip sevgili rolü arasında sıkışıp kalmış karakteri oldukça iyi yansıtıyor

Kolektif Bilinç

Bu, ilk bölümde Arkeolog Erhan’ın, Atiye’nin çizdiği sembolle Göbeklitepe’de bulunan sembolün aynı olmasıyla alakalı düşüncesiyle alakalı hafif alayla karışık açıklaması. Kolektif bilinç kavramına göre; kişi kendi bilinçaltının yanı sıra toplumun da bir bilinçaltıdır. Bu kavramla kastedilen; Atiye’nin birçok kişiyle olan bağlantısı, hatta aile soyuyla süregelen çok kuvvetli bir bağı oluşturan bir bilinç denebilir. Bu bağ sayesinde Atiye; geçmişiyle, kutsal varlıklarla ve sırlarla dolu ailesiyle bağlantılar kurar.

Gizemli Yıldız: Sirius

Büyük Köpek Takımyıldızı’nda yer alan Sirius güneşin ardından gökyüzünün en parlak yıldızıdır. Dizi merkezine bu yıldızı, gökyüzünde bulunmuş olduğu konumu ve Göbeklitepe’deki tapınaklarla ilişkisini almış diyebiliriz. Özellikle 7. bölümde gündüz aydınlığında bu yıldızın görülmesi Erhan’ın açıklamasına göre uğursuz olayların habercisidir; nitekim öyle de olmuştur. Sanki, bu yıldız göründükten sonra olaylar zinciri gitgide gerilmiş doruğa tırmandı.

Milano’nun Polytechnic Üniversitesi’nden arkeo-astronom Giulio Magli’ye göre ‘Sirius’un 9300 yıl önce ufuk çizgisinin altında görünür olduğu ve gökte aniden beliren bir yıldızın, bir dinin doğumuna sebep olduğunu düşünülebilir. Astronomun savına göre de, Göbeklitepe bir yıldızın doğumu üzerine inşa edildi.

Şahmeran

Yılan temasına oldukça yer veren dizi de, yılanların anası Şahmeran’dan da bahsediliyor. Yeryüzündeki tüm yılanların Şahmeran’dan türediğine inanılır. Yerin yedi kat altında yaşayan  Şahmeran, tüm yılanlara hükmeder. Efsanenin çoğu örneğinde dişi olduğu kabul edilen Şahmeran bu sebeple Yılan Ana olarak da bilinir.

”Sen olup bitene mani olamazdın ama olacakları yaratmak senin elinde”. Bunun gibi bir çok ifadeyle, geçmiş, şimdi ve gelecek arasındaki bağlantılara da vurgu yapıyor dizi. Hepsinin birbiri içinde karıştığını; bu nedenle zamanın bir illüzyon olabileceğini ifade ediyor.

Burada önemli diğer bir noktadan, modern tıbbın bize her şeyi açıklamaya yönelik eğilimi bahsedilebilir. Atiye karakteri gördükleri ve duygukları sebebiyle ‘Paranoid Şizofreni’ teşhisi konmuş bir karakter. Şizofreninin beyindeki bazı enzimlerin salgılanış bozukluğu ile ilgili olduğunu söyleyen psikiyatr, Atiye’yi ilaç tedavisine başlamasını ister..

Genel anlamda bu diziyi izlemeye değer kılan unsur, üzerine oldukça düşünüldüğü belli olan birden fazla katmana sahip öyküsü olabilir. İzleyiciye cevapları tek seferde vermiyor; ancak verdiği ipuçlarıyla sonuca yaklaşmanıza bir bütün elde etmenize yardımcı oluyor. Örneğin konu gizemini biraz Göbeklitepe’nin köklü tarihiyle, Nemrut Dağı’nın gizemleriyle, Yıldız kümeleriyle ve eski sembollerle bağlantılar kurarak oluşturuyor.

Dizi ile ilgili Teorili ve Spoiler Barındıran incelememizi aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Atiye – Spoiler Dolu Teorili İnceleme

Atiye Oyuncuları

Beren Saat – Atiye

atiye oyuncuları ile ilgili görsel sonucu

Beren Saat dizinin ana karakteri olan Atiye’yi canlandırıyor. Bu zamana kadar birbirinin tekrarı olmayan rollerde yer alan Beren Saat, Atiye karakterinin hakkını veriyor.

Mehmet Günsür – Erhan

atiye dizi erhan ile ilgili görsel sonucu

Mehmet Günsür, klasik sanatçı karakterine yakın bir karakterde can veriyor Erhan rolüne. Daha önce de Fi dizisinde oynayan oyuncu, oradaki Deniz karakterine oldukça yakın. Fakat bu sefer arkeolog rolünde.

Metin Akdülger – Ozan

atiye dizi ozan ile ilgili görsel sonucu

Melisa Şenolsun – Cansu

melisa şenolsun atiye ile ilgili görsel sonucu

Tim Seyfi – Serhat

atiye dizi tim seyfi ile ilgili görsel sonucu

ve Meral Çetinkaya – Zühre

atiye zühre ile ilgili görsel sonucu

Atiye Karakterlerinin Geçmişi

Atiye

Atiye küçüklüğünden beri hep aynı şekli çizen, Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun, otuzlu yaşlarına yeni adım attığını tahmin ettiğimiz bir karakter. Sevgilisi Ozan’la 6 yıldır birlikte ve evlilik arifesindeyken dizinin başlangıcına şahit oluyoruz. Emekli bir polisin kızı olan Atiye, zihninde gördüğü kabus ve karakterlerle birlikte bir yola çıkıyor ve dizi aslında temelinde bu yolu konu alıyor.

Erhan

Arkeolog bir babanın arkeolog oğlu Erhan, babasının Göbeklitepe araştırmasını devam ettiren bir araştırmacı. Karşılaştığı semboller onu Atiye ile tanıştırıyor ve derin bir karakter yolculuğuna çıkıyorlar. Erhan 7 yaşındayken vefat eden ailesi, babasının bıraktığı notlar ve Atiye ile tanışması Erhan’ın karakterini şekillendiriyor.

Ozan
Atiye ile evlenme arifesinde olan Ozan, korku filmlerinde ilk ölen şişman karakter gibi her olayı en geç algılayan karakter. Atiye’ye bağımlı olsa dahi sadece Atiye’nin kendisine bağımlı. Atiye ile ilgili her türlü bilgiyi Atiye’nin kız kardeşi Cansu’ya soran Ozan, dizi boyunca en geç öğrenen ve en geç şekillenen karakter.
Serhat

Dizinin en çok sırra sahip olan karakteri Serhat, ultra zengin ve ülkede oldukça sözü geçen bir iş adamı. Kendisi Atiye ile evlenmek üzere olan Ozan’ın babası. Kendisi oldukça spoiler ve teoriler ile dolu bir karakter.

Cansu

Atiye’nin moda tasarımcısı alkolik kız kardeşi olan Cansu, Atiye’nin aynı zamanda en yakın arkadaşı konumunda. Her iki kardeş de Cansu’nun evlatlık olduğunu bilmesi fakat kan bağı olmadan da kardeş gibi olmaları oldukça güzel.

Zühre

Zühre karakteri hakkında söylenecek şeyler bu yazıda çok fazla yok. Spoiler’lı Teorili İncelemeye davetlisiniz bu konuda.

Atiye Dizisinde Geçen Şarkılar

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks