Atiye 2. Sezon İncelemesi

" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Atiye, ilk açıklandığı günden beri merak uyandıran, oldukça ilgimizi çeken bir yapım olmayı başarmıştı. Atiye 2. sezon incelemesine başlamadan önce hem karakter gelişimlerini hem de birinci sezon incelemesine bakmak isterseniz: Atiye Birinci Sezon İncelemesi

Bu yazıda ağır derecede Atiye 2. sezon spoilerları bulunmaktadır.

Mistisizm’in Dorukları

Atiye 2. Sezon bölümleri, aslında mistisizmin üst seviyede işlendiği, ilk sezona göre çok fazla kafa karıştırıcı mistik olayların yaşandığı bir sezon oldu. Fakat şu konuda da eleştirmek gerekir ki, Atiye ikinci sezonun yarısı ya alıntılar ile ya da “Atiye’ye güven”, “Atiye’yi takip et”, “Atiye’yi bul”, “Bana güven” diyalogları ile dolu. Dizide 1. sezon için yazdığımız, düşük ihtimal verdiğimiz paralel evren teorisi mevcut. Fakat bilim kurgulardan öğrendiğimiz paralel evrenlerden farklı olarak bu paralel evrenlerdeki bireyler, diğer evrendeki kendisinin yaşadığını zihninde taşıyor; sadece ulaşamıyor. Bu konuda paralel evren teorisini yazar ve senaristler bir nokta ileriye taşımış. İzleyicide Predestination ve WestWorld birleşimi bir etki yaratmıyor değil bu paralel evren.

Mümkün, senin rızandır.

1. Sezon

İmkansız, sadece senin rızandır.

2. Sezon

 

Mistik olayların, rastlantısal bir şekilde anlatılması ise senaristlerin “açıklarım da anlarlar mı?” ya da “biz bunu şimdi nasıl anlatalım” bakış açısı ile yaklaştığını düşündürtmedi değil. Zaten toplum olarak açıklayamadığımız her bilimsel konuya “ol der ve olur” şeklinde yaklaştığımızdan garipsemesek de, Atiye “Zaman Bükülmesi” gibi kelimeler gevelediğinde insan Marvel’ın Dr. Strange’in yaratabileceği zaman bükülmesini bir dakikada anlatması gibi bir anlatı beklemiyor değil.

Açıklayamazsak Kuantum Fiziği Deriz

Atiye dizisi ikinci sezonunda, yine mistik olayları yabancı pazarda anlatabilmek için “kuantum fiziği falan işte” diye bir cümle de geçti. Erhan’a derdini anlatmak isteyen Atiye, “kuantum da öyle diyo işte” gibi bir şeyler geveliyor ve bize asla arka planda neler olduğunu, bunu yaratan, oluşturan olay silsilesi nedir anlatılmıyor. “Kuantum deriz, mistisizm ekmeği yeriz, kim ne diyecek?” deyip arka planda bunları gerçekleştiren gücü anlatamıyorlar bir türlü.

Şamanizm, Din, Bilim, Darwin(?!)

Minik bir parantez ile buna da değinmek gerekiyor. İskandinav Mitolojisi dışında tüm Anadolu’ya temas etmiş semavi dinlere, Yunan Mitolojisine, Şamanizme dokunmuşlar. Tek bir din üzerinden mitolojik anlatı çok yerinde olacakken, 12 bin yıllık Göbeklitepe tarihini, Anadoluya temas eden tüm dinleri ve mitolojik olayları harmanlayarak sunmak; dizinin mitolojik takibini oldukça zorlaştırmış. Minik parantez burada kapanıyor.

Bir Ödeme Yöntemi Olarak: Allah Razı Olsun

Dizinin en çok dikkat çeken olayı, Atiye’nin iki üç irili ufaklı seyahatini sponsorlu bir şekilde yapıyor olması. Atiye 2. Sezon 1. Bölüm izlenir izlenmez, herkesin internette en çok bahsettiği konu Atiye’nin ödemesiz bir şekilde seyahat etmesiydi. Kadın paralel evrende geziyor, doğumu ile dünya kurtarıyor, aveller de çıkmış “ya bu kadın otobüse nasıl biniyo parasız” diye sorguluyor. Biner. Ya bir kere bu kadının eli şifalı. Bir şey yapar, büyü müyü, yine biner.

Konuk Oyuncu: Messiah

Atiye 1. sezonunda son bölümlere doğru mağara içinde Atiye’ye destek çıkan bir STV karakteri meleği vardı. Messiah dizisinin başrolünü alıp aynısını Erhan için de vermişler Atiye 2. Sezonda.

Dizide şamanizm, mitoloji anlatısı yapılırken bir anda semavi dinlerdeki anlatılarda yer alan “yol gösterici melek” karşınıza ortam renklerine uyumsuz bir şeklide çıkınca kesinlikle izleme algınız bozuluyor. Bunun yerine dış ses olsa, düşünce sesi olsa çok daha iyi bir yönlendirici olurdu. En azından izleyici konsantrasyonunu bozmazdı.

Atiye: Havva – Erhan: Adem

İkinci sezonda ekstra katılan mistisizmde Atiye ve Erhan’ın genel bir görevlerinin olduğunu, görevlerini yerlerine getirmeleri gerektiğini sürekli vurgu halinde Zühre’den ve mistik olaylara yardımcı yan karakterlerden duyduk. Görevleri anladığımız kadarıyla mağara ortamlarında buluşmak. Buluşup, senin evren nasıl gidiyor geyiği yapmak ve kendi evrenlerine dağılmak. Biz bundan bunu anladık yalan yok… Ayrıca, Atiye süslü püslü kıyafetler ile ilk insan rollerini keserken Erhan’ın sakala gömülmüş, daha yeni hayvan avından dönmüş caveman modunda gelmesi de ayrı bi dikkat bozucu detaydı. Büyük ihtimalle bu sahneler sonradan eklenmiş, Mehmet Günsür’ün sakalsız haline sakal eklenmek zorunda kalınmış ve en az da bu kadar ekleyebilmişler…

Geçit Açıldı! Ama Neden?

Az önce de bahsettiğimiz gibi, bu geçit daha önce açılmış, Atiye oradan geçivermişti. Zaten ikinci sezon da böyle başlamıştı. Fakat Atiye 2. Sezon Finalinde geçit neden açıldı? Tamam, açıldı iyi güzel. Ama zaten mantıken Erhan ile bir ömür yaşamaktansa diğer paralel evrendeki doğum yapanların ölümünü kurtarmasını tercih edecek olan Atiye neden Erhan’la buluşup yine aynı evrene döndüler. Bari hiç geçmeselerdi. Buluşmalarının bir anlamı var mı yok mu bunu üçüncü sezonda anlayacağız. Ama elimizdeki verilere, senaryoya baktığımızda son buluşmaları gereksizdi.

Doğum Sahnesi

Doğum sahnesi büyük ihtimalle bir rüya içinde ya da Allah katında falan gerçekleşti. Öldü diye bildiğimiz Zühre de orada olduğuna göre başka bir ihtimal yok. Fakat bir dizide hiç mi renk uyumu olmaz ya? Yani dizinin İstanbul ve Urfa renk skalası var ama mistik ortamlar renk skalası bu kadar mı alakasız olur. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, yönlendiren melekler geldiğinde göze çarpan renk bozukluğu burada da hat safhaya çıkmış, oldukça rahatsız etmiştir izleyicileri. Belki görüntü yönetmeni kutsal, uhrevi olayları da İstanbul ve Urfa skalası gibi ayrı bir ortam olarak değerlendirdi ama 1500 yılından beri tablolarda İsa’nın arkasına tasvir ışığı yerine doğal ışığı koyuyorlar ya! Bak 520 yıl geçmiş sen hala gitmiş “kutsal mekansa bas ışığı” diyorsun. Biraz sahici kutsallık daha doğal kaçacaktı.

Ve Atiye 2. Sezon Finali…

Sezon finalinin de final sahnesini değerlendireceğiz aslında. Atiye 3. Sezon Ne Zaman Yayınlanacak diye ortalığı yıkmamız için bebek kaçırılma olayı, Atiye’nin kendi cenazesine yeniden koşması olayı yaşandı. Bunlar zaten diğer sezonu bekleyelim diye atılmış kurşunlar. Ama bu noktadan sonra dizide bağlam kurmak senaristlerin başarısı olacaktır. Birinci sezonu en iyi sezonu olan dizinin, 3. sezonu bizce 2. sezonun da altında kalabilir. Dizi ve konu uzun bir şekilde işlenmektense vurucu olarak düşünülen tüm olaylar tek bir sezona toparlanıp bitirilse hem Türk dizi endüstrisinin efsanesi konumuna gelecek hem de “abi Atiye bitmiş ya” geyiğine kurban gitmeyecek.

Ama bildiğimiz gibi her Netflix Originals yapımı gibi son sezonun son bölümleri kötü olacaktır… Bu bir Netflix klasiğidir artık.

Oyunculuklar

Oyunculukların hiçbirine değinmeye gerek yok. Hepsi birinci sezondan kaldığı gibi devam ediyor. Ama Beren Saat Atiye Dizisi İkinci Sezonda oldukça kötü bir oyunculuk sergilediğini hissettiriyor. Hem birinci sezondaki konuşma şekli, jestleri aynı şekilde devam etmiyor hem de şaşırması gerektiği yerde “anladım” bakışı atıyor. Bu yüzden Beren Saat’in diziden sıkıldığını dahi düşünmek mümkün.

Bitirirken, Atiye İkinci Sezon Yorumlarını sizler için yazdık. Dizi hakkında görüşlerinizi yorum kutusundan (aşağıda) bize iletebilir, biz de eğer yorumunuz tam yerinde ise bu yazı içinde sizin yorumunuza yer verebiliriz.

Atiye İkinci Sezon izlemek isteyenler, Netflix’in herhangi bir üyelik paketine üye olarak rahatlıkla izleyebilir.

spot_img
İlkan Balkan
İlkan Balkan
Genel Yayın Yönetmeni - Mais la pluie sera alaimisema!

2 YORUM

  1. Bir kere aşırı yüzeyseldi.Adem ile Havva,Isis ve Osiris’e değinelim zaten anlamazlar seyirci anlayana kadar da sezonu bir iki bomba patlatarak bitiririz demişler resmen.Ozan çok kafa karıştırıcı bir karakter.Örgütün(Şeytan) dilinden anlıyorsa belli ki birinci sezonda da alttan alttan onlarla iletişim halindeydi(öyle miydi?).Serdar’ın acıklı bir geçmişi var onu kampçılayan şeyler var anladık ama Ozan ne alaka.Serdar’ın eşi son sahnelerde nasıl İstanbul’da Serdar’ın Atiye, Urfa yazılı resmini gördü de kelepçe bulup Urfa’ya ışınlandı? Cansu hamile ise Atiye öbür boyuta döndüğüne göre Atiye’nin yeğeni olacak demektir, Cansu yaşamaya devam edecek mi yani Elif olarak?
    Neden son dakika arkeolog Erhan ve Atiye buluştular, Atiye ben hamileyim dedi ve döndü madem dönecekti niye gidip haber verdi saçma değil mi? Arkeolog Erhan nasıl son dakika Urfa’ya ışınlandı en son hasta yatağındaydı yoksa o başka bir boyut mu?
    .En son Ozan bebeği kaçırdı yani öbür boyut kurtarılamadı mantıken yoksa bebek doğunca bitiyor muydu her şey? Atiye cenazesini bastı sarı çizmeli mehmet ağa şeklinde bitirmişler.Oyunculuklar kısmına hiç girmiyorum zira Beren Saat’in antidepresan kullanıyormuş gibi oynaması hoşuma gitmedi.
    İncelemenizi çok beğendim, bunlar da kendi yorumlarım lütfen üçüncü sezon incelemesini de yapın çıkınca daha detaylı şekilde.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!

5 Farklı Sebeple Neden Yaşlı Adam ve Deniz Okumalıyız?

Yaşlı Adam ve Deniz, mücadelenin değerini ve kaybetmenin içinde de bir başarı ve onur olduğunu dile getiren zamansız bir hikayedir.

Türk Mitolojisinde Kartal Figürü

Kartal, Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip hayvan figürüdür. Destanlara ve efsanelere konuk olarak hükümdarlık alametine dönüşmüştür.

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”