Mimarlık Fakültesinde Okumaya Başlayacaklara 6 Kitap Önerisi

Üniversite yerleştirme sonuçlarının da açıklanmasıyla beraber mimarlık fakültesinde okumaya başlayacaklar için birbirinden kıymetli 6 kitabı sizlere önermek istedik.

Öncelikle hepiniz mimarlığın sonsuz dünyasına hoş geldiniz. Hayatınızda bundan sonra her alandan beslenmek isteyecek, birçok kültürel etkinliğin en yakın takipçisi olacaksınız. Ama bu asla gözünüzü korkutmasın. Mimarlık dünyasına girdikten sonra karakteriniz, zevkleriniz ve hayata bakışınız şekillenmeye başlayacak ve bu süreçte en büyük dostlarınız gözleriniz olacak. Bol bol okuyup birçok yeri keşfedeceksiniz. Gezmek bir hobi olmaktan çıkıp mesleğinizin ayrılmaz bir parçasına dönüşecek. Bu dünyaya adım attığınızda bunun tadını çıkarmayı ve kendinizi her yönden beslemeyi unutmayın 🙂

Mimarlık yolculuğuna başlayacağınız bu günlerde hem bu mesleği tanımanızı hem de temel ipuçlarını almanızı sağlayacak kitapları sizler için seçtik. Lafı daha uzatmadan kitap önerilerine geçiyoruz.

Not: Önerileri hazırlarken sade ve anlaşılır kitapları seçmeye özen gösterdik. O yüzden gönül rahatlığıyla alıp okuyabilirsiniz.

1. Alain de Botton – Mutluluğun Mimarisi (Sel Yayıncılık)

Mimarlık kitaplarını okumaya başladığınızda bazı terimlerle karşılaşacaksınız ve bu yüzden bazı kitapları okumak ilk başlarda çok zevkli olmayacak. Ama sakın gözünüz korkmasın çünkü her kitap akademik terimlerle yazılı değil. Mutluluğun Mimarisi kitabı gibi. Uzmanlık alanı mimarlık olmayan Alain de Botton derin bir çalışma yapmış ve mimarlık okuyan veya okumayan herkesin anlayacağı sadelikte bir kitap hazırlamış. Yaptığı kapsamlı çalışmalar sayesinde öyle güzel mimari bilgiler veriyor ki kitabı mimarlıktan yorulmaya başladığınız her an açıp okuyabilirsiniz. Dünyada gelip geçmiş birçok mimari akımı, felsefeyi, ideal yuva nedir sorusuna aranan cevabı kitapta okuyabilir ve aldığınız notlar ile araştırmalarınıza güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.

2. Mimarlığı Düşünmek Düşlemek – Sema Soygeniş (YEM Yayın)

12 yıl boyunca aldığınız eğitimde mimarlık anlamında pek bilgi edinmemiş olabilirsiniz ama Sema Soygeniş bu anlamda kılavuz olabilecek bir kitabı bizlerle buluşturuyor. Mimarlık nedir, işlev ne anlama gelir gibi sorulara bu kitap ile cevaplar aramaya başlayabilirsiniz. Mekan, strüktür, biçim, düzen gibi birçok kavramın mimari ile ilişkisini de resimli örneklerle keşfedebilirsiniz. Bölüme ilk başladığınız günlerde bu kitap en iyi yardımcılarınızdan biri olabilir ve dili kesinlikle anlaşılabilir düzeyde.

3. Öğrencilerle Söyleşiler – Louis I. Kahn (YEM Yayın)

Louis Kahn mimarlığa başladığınız ilk yılda özellikle “Bina Bilgisi” ya da bu nitelikteki derslerde adını duyacağınız isimlerden biri. Az sayıda yapıtı olmasına rağmen çağdaş mimarlık dünyasında önemli bir yeri olan Kahn, kitaptaki konuşmasıyla öğrencilerin düşünmesini ve soru sormasını destekliyor. Tasarımın düşünmekle başladığını savunan mimar, sizlere bunu yapmaya nasıl başlamanız gerektiği konusunda önemli bilgiler aktarıyor. Yapıların çevreyle ilişkisi nasıl olmalı sorusuna da ilk cevaplarınızı bu kitap ile almaya başlayabilirsiniz.

4. Tenin Gözleri – Juhani Pallasmaa (YEM Yayın)

Mimarlık sadece görme duyusuna hitap eden bir alan değil aksine farklı duyulara hitap etmeyi başardığında gerçekten kendini hissettirebilen bir alan. Günümüzdeki her şeyi görmeye indirgeyen bakışı eleştiren Pallasmaa, dokunma duyusunun önemini şiirsel bir dil ile anlatıyor. Diğer kitaplara göre dili biraz daha ağır olan bu kitap konsept çalışmalarınızda yardımcılarınızdan biri olacak.

5. Mimarın Soluğu – İhsan Bilgin (Metis Yayıncılık)

Yapıyı planlarken sadece duvarları, pencereleri değil oradan geçen insanların deneyimlerini de tasarlayan Peter Zumthor mutlaka tanışmanız gereken mimarlardan biri. Türkiye mimarlık camiasının önemli isimlerinden biri olan İhsan Bilgin bu kitabında yaptığı her yapının altında derin bir anlam olan, yerel malzemeleri kullanan Zumthor’un yapılarını inceliyor. Hem yapının katmanları arasında geziyor hem de Zumthor’un imgeler dünyasını keşfedebiliyorsunuz. Kokular, sesler gibi her duyuyu yapılarında kullanan Zumthor mimarlığa bakışınızı şekillendirmede önemli isimlerden biri.

6. Edebiyatta Mimarlık – Hikmet Temel Akarsu ve Nevnihal Erdoğan (YEM Yayın)

Ve kitap kurtları için en güzel kitaplardan birini sona sakladık. Edebiyatta Mimarlık tek seferde okunacak kitaplardan biri değil çünkü içinde 102 farklı kitaba dair farklı isimlerin elinden çıkmış yazılar var. İçinde bulunan kitaplardaki mekanları inceleyerek mimarlık ve edebiyat ilişkisini kurmayı amaçlayan kitap, edebiyat dünyasına yeniden ve bambaşka bir şekilde bakma fırsatını sunuyor. İçinde seçilmiş olan kitaplar da yeni okumalarınız için mükemmel bir kaynak oluşturuyor. İçinde hangi kitaplar var derseniz 1984’ten Açlık’a, Görünmez Kentler’den Beş Şehir’e birbirinden kıymetli kitaplar olduğunu söyleyebiliriz. Her alandan beslenmenizi sağlayacak kitaplardan biri yani.

Söylenti ailesi olarak bölümünüzde başarılar diliyoruz. Umarım hem bölümünüzü hem kitapları keyifle okursunuz 🙂

İrem Nur Kaya
İrem Nur Kaya
“Yarayla alay eder yaralanmamış olan”

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Chicano Edebiyatı: Sınırda Kalmışların Sesi

Chicano edebiyatı; melez kimlik, aidiyet krizi ve kültürel direnişi sınırın iki tarafındaki hayatlar üzerinden anlatan güçlü, politik ve ruhani bir edebi hafızadır.

Harry Potter Serisinin Unutulmaz Replikleri

Harry Potter'ın büyülü replikleriyle büyücülük dünyasında kaybolmaya hazırlanın!

Küçük Gün Işığım Film İncelemesi: Kabullenmenin Gücü

Kusursuzluk arayışının değil, kendin olmanın kıymetini; sonuca değil, yolculuğa odaklanmanın anlamını keşfedeceğiniz sarsıcı ama iç ısıtan bir aile hikâyesine davetlisiniz.

Joseon’daki İstikrarsızlık: Kral Injo

İstikrarsızlığıyla Kore ulusunun gelişmesinin önünü kapamış bir hükümdar olarak hatırlanan ve günümüzde hala eleştirilen Kral Injo'nun tarihteki yeri.

Sessizliğe Karşı Yazmak: Kadın Yazarların Sansüre Direnişi

Sansür, yalnızca siyasi bir baskı mekanizması değil; aynı zamanda kültürel, ahlaki ve cinsiyet temelli bir sessizleştirme aracıdır.

Hasçelikler and the City: Dijital Bir Ailenin Hikâyesi

Hasçelikler and the City; dijital dünyada temsiliyet, samimiyet ve medya sınırlarını sorgulayan gerçekçi bir aile anlatısıyla izleyicileri içine çekiyor.

Cumhuriyet Aydınları: Behice Boran

İlk kadın sosyolog, ilk kadın siyasi parti genel başkanı, Marksist, yazar ve akademisyen olan Behice Boran; Türk solunun en güçlü temsilcilerinden biri olmuştur.

Tabloları Dinlemek: Édouard Manet

Bazı bakışlar ancak bazı nefeslerle tanımlanıyor. Manet'nin fırçası, Tezer'in nefesi gibi...

Edebiyatta Semtlerin İzleri: Emirgan

İstanbul'un en güzel semtlerinden biri olan Emirgan, şiirlerde de romanlarda da ele alınan bir semt olmuştur.

Natalia Ginzburg: Edebiyatın ve Direnişin Güçlü Sesi

İtalyan yazar Natalia Ginzburg, toplum ve aile temalarını sıklıkla işleyen, döneminin devrimci kimliğini benimsemiş ve bunu da eserlerine yerleştirmeyi uygun bulmuştu.

Editor Picks