Ana SayfaKültür - SanatMüze Severlere Yeni Bir...

Müze Severlere Yeni Bir Rota | Adalar Müzesi- Büyükada

 



İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi ile tanışın!



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’ projeleri kapsamında, Adalar Vakfı, Adalar Belediyesi ve Adalar Kaymakamlığı’nın ortak çalışmasıyla hayata geçirilen ‘Adalar Müzesi’, 10 Eylül 2010’da faaliyete geçmiştir. 3-4 yıl içinde bugünkü halini almıştır. İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olma özelliği taşıyan müzenin içi hem tarih, hem edebiyat hem de diğer sanat dallarını barındırmaktadır.

Müzeye giren ziyaretçileri ada konseptli hediyelik eşyalar karşılamaktadır. Daha sonra 600 milyon yıllık bir hikayeye tanıklık başlamaktadır.

Müze, Prens Adaları’nın jeolojik oluşumundan bugüne uzanan hikâyesini binlerce arşiv belgesi, fotoğraf, belgesel film, video klipler, Adalar’da hizmet veren kamu kurumlarının arşivlerinden elde edilen dokümanlar, sözlü tarih kayıtları, adalıların bağışlarından oluşan bir koleksiyonla sunmaktadır.

Giriş bölümü adalarda yaşanan tarihten bugüne önemli olayların kronolojik sırasıyla başlamaktadır. Daha sonra ilk yerleşimler, ada mimarileri, adalarda eğitim, adalarda ulaşım, adalı müzisyenler, adalı sporcular gibi bölümlerden oluşmaktadır. Ayrıca ‘10 Dakikada Prens Adaları’ animasyonu da adaların oluşumu hakkında kapsamlı bir bilgi vermektedir.

Müzenin en ilginç parçalarından biri de zırhlı balık. Tarihi canavarın fosili Büyükada’nın güneybatısındaki kireçtaşları içinde 1960’ta İngiliz Jeolog W. S. Swan tarafından bulunmuştur.

TARİHİ CANAVAR: “ZIRHLI BALIK”



Müzenin en önemli parçası zırhlı balık ve 375 yıl önce yaşamış devasa büyüklüğe sahip balık benzeri bir hayvan. Kendisi aynı zamanda adanın ilk konuklarından.

İngiliz Jeolog W. S. Swan 1860’lı yıllarda bu tarihi canavarın fosilini Büyükada’nın güneybatısında yer alan kireçtaşları içinde bulmuştur. Tamamının 8-10 metreyi bulduğu bu balığın korkutucu kafa fosili müzede sergilenmektedir.

Zırhlı balığın dışında denizyıldızları ve istiridye kabukları da müzenin canlılar bölümünde yer almaktadır.

Müzenin en önemli ve en dikkat çeken bölümlerinden biri de Büyükada Yetimhanesi öğrencilerine ait kişisel eşya, parçalanmış ayakkabılar, yemek yedikleri tabaklar ve su içtikleri şişeler…

EDEBİYATÇILARIN “ADA” TUTKUSU



Hüseyin Rahmi, Reşat Nuri, Nurullah Ataç, Yahya Kemal, Yakup Kadri…

Müzede bulunan ‘Adalı Yazarlar’ bölümü adalarda yaşamış, eserlerinde Adalar’a yer vermiş tüm yerli-yabancı edebiyatçılardan oluşmaktadır. Yazarların hayat hikâyeleri, kitaplarından, şiirlerinden kesitler sergilenmektedir. Yazarlara ait kişisel eşyalar da fanuslarda yer almaktadır. Bu bölümü gezerken yazarlara ait şiirler de ziyaretçilere eşlik etmektedir.

Müze Mesajı



Adalar’ın doğası, tüm zenginlikleri, tarih boyunca sahip oldukları çeşitlilik, zamanla kaybolan canlı türleri, doğanın yok edilişi ve sonuçları genel izleyiciye anlatılırken doğaya sahip çıkalım mesajı ile dikkat çekmektedir.

Adalar’ı çevreleyen sularda zamanla yitirilen canlı türleri de yine bu bölümde sergilenmektedir.

Yakın dönemde kaybolan balıklar, kabuklular ve bitkiler.. Bir damla deniz suyunda yüzlercesi bulunan alglerden, mikroskobik canlıların karbonhidrat, yağ ve proteinden oluşan atıkları “müsilaj”a kadar Marmara’da tükenen yaşam ele alınmaktadır.

İstisna yazarlara, istisna zamanlara…

Kübra Canbaz Akça
Kübra Canbaz Akça
İçimden sen geçiyorsun.. Yalnız Ve birden .. https://www.instagram.com/kubra_canbaz_istisna

Yazarın Popüler Yazıları

Yazarın Son Yazıları

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İlginizi Çekebilir

Mimarlıkta Ütopik Vizyonlar: Hayal Gücünün Sınırlarını Zorlamak

Mağaralardan Ekomenopolis'e mimarlık, mükemmel bir toplumsal sanat ve sosyopolitik fantezilerin kabuğu haline gelerek daha iyi bir gelecek uğruna ütopyaları yarattı.

Sanat Dönemleri Serisi: Enstalayson Sanatı

Enstalasyon sanatı, mekan ve sanatın iç içe geçerek bütünleştiği bir ifade biçimidir. Yaratıcı ve göz alıcı örneklerini sizler için derledik!

Edebi Sahne: Otomatik Portakal

Edebi Sahne'nin bu yazısında Otomatik Portakal'ı inceledik!

Kültürlerden Esintiler: İran’dan Halı Kültürü

Farklı kültürleri incelediğimiz serimizin yeni durağı İran'da. İran kültürünün gözdesi olan halılarına kısa bir yolculuğa çıkıyoruz.

Son Yazılar

Dunning-Kruger Sendromu: Cahil Cesareti Nedir?

Dunning-Kruger Sendromu, bu bireyler aşırı özgüven ve farkındalık eksikliği sebepleriyle bilgilerindeki eksiklikleri ön görememeleri ve bunu karşılıklı iletişim sırasında kullanılan bilginin doğru veya yanlış olduğu hakkında düşünce ve kavrama süreçlerinde sorun yaşayan kişilerdir.

Virginia Woolf Bir Kitap Karakteri Olsaydı Hangi Kitabın Karakteri Olurdu?

İngiliz edebiyatının hüzünlü kraliçesi, hem siyah hem beyaz yanları olan Virginia Woolf, bir kitap karakteri olsaydı hangi karakter olurdu?

Shayda Film Analizi: Bir Mücadelenin Hikayesi

Kadın gözünden anlatılan bir kadın hikayesi olan Shayda, yeniden doğuşun mümkün olduğunu hatırlatan bir direniş hikayesi.

Nedir Bu Şarkının Hikayesi: I Wish It Would Rain

Ağlamayan bütün insanlar için yağan yağmurun altında dinlenebilecek bir şarkının gizlenmiş acıklı hikâyesi.