Ana SayfaMüzik5 Farklı Sebeple Neden...

5 Farklı Sebeple Neden Sezen Aksu Dinlemeliyiz?

Editör:
Berrak Akson

Türk müziğinin mihenk taşlarından biri olarak kabul edilen, dinleyenin kalbine dokunan parçalarıyla gönüllerde taht kurmuştur Minik Serçe. Gerek kendisi gerekse Türk pop müziğine kazandırdıkları ile bizler için oldukça değerli olan Sezen Aksu‘yu dinlemeniz için onlarca sebepten beşini sizler için derledik, keyifli okumalar!

1- İçimize İşleyen Şarkı Sözleri

indyturk.com
indyturkcom

Adeta bir şair misali yazdı şarkılarını Sezen Aksu. Öyle şarkılardır ki bunlar, bahsettiği şeyleri yaşamamış birine bile anlatılmak isteneni en derinlerinde hissettirir. Boşluğa baktırır, yutkunmayı zorlaştırır. Git” derken içten içe kalmasını istemeyi, en sonunda kalbine yenilerek Geri Dön” diye seslenmenin ne kadar doğal hisler olduğunu Minik Serçe’nin eşsiz sesinden öğreniriz.

Gitme kal yalan söyledim
Doğru değil ayrılığa daha hiç hazır değilim
Aramızda yaşanacak yarım kalan bir şeyler var
Gitme dur daha şimdiden deliler gibi özledim

Yalnızca kendi şarkılarını değil, dillerimize pelesenk olmuş bir çok şarkı da Sezen Aksu’nun kaleminden çıkmıştır. Söz yazarlığı da en az şarkıları yorumlayışı kadar özeldir. Sezen Aksu’nun şu ana kadar kayıtlara geçmiş şarkı sözü ve bestelerinin sayısı dört yüzü aşkındır. Kendisi için adeta bir müzik atölyesidir desek yanlış olmaz. Erol Evgin’in “Ateşle Oynama”, Selda Bağcan’ın “Ağlama Anne”, Nükhet Duru’nun “Adamların Adamı”, Ferdi Özbeğen ve Tülay Özer’in “Büklüm Büklüm”, Tarkan’ın “Öp” şarkıları Sezen Aksu tarafından yazılmış ve aşina olduğumuz şarkıların ufak bir kısmıdır.

2- Zamansız Melodiler

halikarnasradyocom

Anne babalarımızın dillerinde, büyüdüğümüz evin kasetçalarında, bindiğimiz arabanın radyosunda, dijital müzik platformlarında… Müziğe ulaşma araçları değişti fakat Sezen’in şarkıları hiçbir zaman eskimedi. Minik Serçe’nin parçaları piyasaya sürüldükleri yıllardan bu yana kitlelere ulaştı ve hâlâ da ulaşmaya devam ediyor. Bu zamansız melodiler gerek sosyal medyada gerekse dizilerin, filmlerin hatta reklamların müzikleri olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor.

Ne kadar az yol almışımNe kadar azYolun başındaymışım meğerElimde yalandanKocaman rengarenk geçiciOyuncak zaferler

Çocukluğumuzdur Sezen Aksu; ergenliğimiz, ilk aşkımızın acısına eşlik eden bir omuzdur. Büyüdükçe şarkıları daha anlamlı gelir, yaralarımıza dokunur çünkü… Lise yıllarındaki karşılıksız aşkımızı düşünürken de kulaklarımızda Son Bakış çalar fakat gerçek son bakışmayı yaşadıktan sonra o sözler bu kez bir başka dokunur.

“Bir söz bitişi gibi
Son buldu sevişler
Bir yaz güneşi gibi eritir hep
Bu terkedilişler

3- Dizelerden Bestelere Kusursuz Bir Geçiş

sondakikacom

Sezen Aksu’nun söz yazarlığından bahsetmişken bestelerine de bir giriş yapmamak pek kabul edilebilir olmazdı. Zira o efsane şarkıların bir yarısı sözler ise diğer yarısı da bestelerdir. Kendi şarkıları dışında yine fazlaca bilindik şarkının da bestekarı Sezen’dir. Sertab Erener ile bildiğimiz “Mecbursun”, Simge’den “Öpücem” ve Rengin’den dinlediğimiz 90’ların hit parçalarından “Aldatıldık”, Minik Serçe’nin bestekarlığına örnek verilebilecek yüzlerce şarkıdan birkaçıdır.

“Bize neler neler öğrettiler sevdalar üstüne
Aldatıldık, aldatıldık sevda böyle değil

Ayrıca şiirleri de besteleyerek şarkı yaptığı da bilinir Sezen’in. Aksu’nun 1984 senesinde piyasaya sürdüğü Sen Ağlama albümündeki “Çocuklar Gibi” adlı parça aslında Sabahattin Ali’nin kaleminden çıkmış bir şiirdir.

“Başını göğsüme sakla sevgilim
Güzel saçlarında dolaşsın elim
 Bir gün ağlayalım bir gün gülelim
Sevişen yaramaz çocuklar gibi

Sezen Aksu’nun en popüler albümlerinden biri olan Gülümse‘ye adını veren “Gülümse” şarkısı ise Kemal Burkay‘a ait bir şiirdir.

“Gülümse, hadi gülümse
Bulutlar gitsin
 Yoksa ben nasıl yenilenirim
 Hadi gülümse

4- Toplumsal Konulara Duyarlılık

bianetorg

Biz kendisini aşk şarkılarıyla hafızalarımıza kazımış olsak da Sezen Aksu’nun aşk şarkıları haricinde de toplumsal konular üzerinde durduğu parçaları da mevcuttur. Bu konudaki en bilinen şarkılarından birisi “Ünzile“dir. Sözleri Aysel Gürel, bestesi ise Onno Tunç‘a ait olan bu parçaya adını veren Ünzile, yürek yakan bir hikâyesi olan küçücük bir kız çocuğudur aslında. Aysel Gürel’in 1962 yılında çıktığı bir turnede tanıdığı Ünzile, henüz 11 yaşında iken birkaç koyun karşılığında gelin edilmiştir. Bu olayda oldukça etkilenen Gürel, Ünzile parçasını yazmıştır. Sezen Aksu’da duygu yüklü bir şekilde şarkıyı seslendirmiştir.

“Varmadan sekizine
Ergin oldu Ünzile
Hem çocuk hem de kadın
12’sinde ana
Bir gül gibi al ve narin
Bir su gibi saydam ve sakin
Susar kadın Ünzile”

Sezen Aksu’nun bu konudaki çalışmalarının bir diğer örneği ise “Memet” parçasıdır. 2008 yılında Deniz Yıldızı albümüyle dinleyicinin beğenisine sunulan “Memet“, bitmek bilmeyen nöbetlerde bekleyen mehmetçiği anlatan bir ağıt gibidir.

Memet bir türlü gitmiyor gözün gözümdenHiç büyümemişsin, tanıdım çocuk yüzündenKan geldi kederden can özümdenSen anacığını düşün, çok dikkat et!

5- Müzik Camiasına Kazandırdığı Sanatçılar

serbestiyetcom

Ünlü olmanın şimdiki kadar kolay olmadığı dönemlerde müzik piyasasına giriş yapmak genelde tanınmış sanatçıların vokalisti olmakla başlardı. Şöhret basamaklarını Aksu ile yolları kesişerek tırmanan ünlülerden bazıları; Harun Kolçak, Sertab Erener, Aşkın Nur Yengi, Levent Yüksel, Yıldız Tilbe ve Şebnem Ferahtır. İlginç kesişim öykülerinden biri Harun Kolçak‘a aittir. Kolçak, Onno Tunç Orkestrası’nda bas gitaristlik ve vokallik yaptığı sıradan Sezen Aksu’nun evinde duş alırken söylediği şarkının Aksu tarafından duyulmasıyla çıkış albümü “Beni Affet” için çalışmalara başlamıştır.

Sezen Aksu – Uzay Heparı – Yıldız Tilbe aşk üçgenini bilmeyen yoktur. Tilbe ve Aksu ikilisinin yıllarca küs kalmasına sebep olan bu ihanet hikâyesinden önce ortada bir dostluk yatıyordu. Sezen Aksu hayranı olan Yıldız Tilbe, İzmir’de sahne alırken çalıştığı yere Sezen Aksu’nun uğraması ile keşfedildi diyebiliriz. Sezen Aksu’dan vokalistlik teklifi alan Yıldız Tilbe, bir süre Sezen Aksu’nun geri vokalliğini yaptıktan sonra 1992 yılının yılbaşı gecesinde Aksu’nun TRT ekranlarında açtığı paketten adeta “çıkıvermişti“.

Yazının kapanışını yaparken ise okurlarımıza Minik Serçe’den birkaç dize ile başka yazılarda buluşmak üzere veda ediyoruz.

“Gün olur da bir dost ararsan eğerNe olursa olsun geçen zamandaSanki bir şey olmamış gibi karşılarımSeni yılların özlemiyle kucaklarım


Kaynakça:

  • “Sezen Aksu İle Hayatımıza Giren En Ünlü İsimler”. Dergy. Web. Erişim Tarihi: 11.04.24

Yazarın Popüler Yazıları

Yazarın Son Yazıları

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İlginizi Çekebilir

Nedir Bu Şarkının Hikayesi: I Wish It Would Rain

Ağlamayan bütün insanlar için yağan yağmurun altında dinlenebilecek bir şarkının gizlenmiş acıklı hikâyesi.

Nasıl Popüler Oldu: Somebody That I Used to Know

Rüzgar gibi gelse de etkisini yıllardır sürdüren Gotye'nin ikonik şarkısı bu popülerliği nasıl elde etti?

Müzikal Atışmalar: Sezen Aksu ve Yıldız Tilbe

Yıllardır merak edilen Yıldız Tilbe Ve Sezen Aksu küslüğünü sizlerle inceliyoruz! Birbirlerine atıfta bulundukları şarkılara birlikte göz atalım.

Haftalık Frekans #37

Fırından yeni çıkmışçasına sıcak keşiflerimizle bu haftanın frekansıyla sizlerleyiz!

Son Yazılar

The Taste of the Things Film İncelemesi: İştah Açan Bir Film Analizi

The Taste of The Things filmini izleyen herkes emin olabilir ki, bu filmin kalbinize giden yolu midenizden geçecek!

Anayurt Oteli’nin Zebercet’ine Psikolojik Bir Bakış

Toplumun ötekileştirdiği Zebercet, ayna görevi görerek dışlandığı toplumu tüm çıplaklığıyla bizlere yansıtıyor.

Masumiyet Müzesi Nasıl Yazıldı?

Orhan Pamuk'un yaşamından izler barındıran, aşkın derinliklerini anlatan Masumiyet Müzesi'nin yazım aşamalarını irdeledik.

Dunning-Kruger Sendromu: Cahil Cesareti Nedir?

Dunning-Kruger Sendromu, bireylerin aşırı özgüven sahibi ve farkındalık düzeyinin zayıf olması nedeniyle bilgilerindeki eksikliği görememesidir. Bu yazıda Dunning-Kruger sendromuna yakından baktık.