2021’de Söylenti Dergi’de Neler Oldu?

2021 yılı ile vedalaşmak bizim için zor oldu… Pandemi etkisi altında başladığımız bu yılda, etkileri psikolojik olarak azalsa da farklı varyant ve mutasyonlar ile bir önceki yıl gibi korkulu geçti. Fakat Söylenti ekibi olarak bizler; 2021’de hem bu pandemi etkilerini azaltmak hem de kafamızı dağıtmak için kendimizi daha fazla edebiyata, sinemaya, dizilere, kültür sanata verdik. Meraklısı için Söylenti Dergi bir yılı nasıl geçirdi, şimdi hepsinden bahsedeceğiz.

Söylenti’de İlkler

2021 yılı boyunca Söylenti Dergi olarak birçok kendi ilklerimize imza attık. Daha önce ufak denemelerimiz olsa da Podcast dünyasına henüz tam manasıyla adım atmamıştık. 2021 ile birlikte tam 7 farklı podcast programında sürekli içerik ürettik.

Yeni bir yayın alanı: Podcastler

  1. Türk Edebiyatında Polemikler – Şimdi Spotify’da Dinle
    İçerik Koordinatörümüz Kader Gürcüoğlu anlatımıyla, öncelikli olarak Hece Dergisi’nin yayınladığı polemik özel sayısının kaynak alındığı bu podcast serimiz, yeni yılın ilk gününe kadar 18 bölüm ile en çok dinlenen podcast içeriğimiz oldu. Toplam 20 bölüm olarak planlanan bu seri, yakın zamanda son bulacak.
  2. Nazlı Yaren Atabey ile Poetika – Şimdi Spotify’da Dinle
    Genel Yayın Yönetmenimiz Nazlı Yaren’in anlatımıyla şairlerin hayatlarına ve şiirlerinde geçenlere yolculuk ettiğimiz Poetika, Spotify üzerinde “şiir okunan” değil, “şiiri anlatmaya çalışan” ilk programlardan biri oldu. Yeni yılın ilk bölümüne kadar toplamda 7 bölüm yayınlanan programda, yaşayan birçok efsane şairlerin yanı sıra ruhunu andığımız birçok şaire de yer veriyor.
  3. Sosyolojik olarak Sanat – Şimdi Spotify’da Dinle
    Yayın Yönetmenimiz Zeynep Gizem’in anlatımıyla, sanata sosyolojik bir çerçeveden baktığımız bu programda, estetik algısından, üretim ve tüketim bağlamına birçok konuda sanatın ve toplumun ortak noktaları, aynı dertleri ve birleşimleri anlatılıyor.
  4. Rönesans Sanatçıları – Şimdi Spotify’da Dinle
    Seda Görüroğlu’nun yönettiği programda Rönesans dönemine damga vuran ressam ve diğer sanatçıların eser yapılarına ve dönemine ışık tutmasına şahit oluyoruz. Toplamda 9 bölüm yayınlanan ve tamamlanan programımız Spotify’da keşif sayfalarında sürekli olarak yer almakta.
  5. Dijital Çağ Hastalıkları – Şimdi Spotify’da Dinle
    Literatüre girmiş ilginç dijital çağ hastalıkları, Dilara Aydın’ın anlatımıyla gün yüzüne çıkıyor. Her dinleyenin “en az bir tanesi mutlaka bende var” dediği farklı türde hastalıklarda şu ana kadar 18 bölüm çekildi ve yeni bölüm için yeni bir hastalığı bekliyoruz.
  6. Yatmadan Önce Birkaç Dakika – Şimdi Spotify’da Dinle
    Uyumadan önce öyküler dinlemeyi sevenler için Seda Görüroğlu’nun seçki ve sesi ile, uyumadan hemen önce 5-10 dakikada dinleyebileceğiniz öyküler sizleri bekliyor.
  7. Bazı Söylentiler – Şimdi Spotify’da Dinle
    Söylenti Dergi olarak röportajlarımızı yayınladığımız podcast kanalımız.

E-dergi’de İlkler

Tüm bunların dışında e-dergide de sıra dışı bir yıl geçirdik. E-dergideki ilklere göz atacak olursak;

Bir dergide belki de ilk olacak şekilde kapağımız video formatındaydı. İzmir’de bir gün batımını çektiğimiz videoda, bizim gözlem ve araştırmalarımıza göre ilk defa Türkiye’de bir derginin kapağı video formatında hazırlandı.

Ama bununla da yetinmiş değiliz. 12. sayımızın kapağını ise İstanbul manzaralarını baz alarak bir yapay zeka tarafından hazırlandı. Bunda eminiz, dünyada ilk defa bir e-derginin kapağı; hiçbir tasarım ve veri müdahalesi olmadan yapay zeka ile tasarlandı. Bunu başardığımızı fark ettiğimizdeki mutluluğu görmeliydiniz ♥

E-dergi’de hiç ara vermeden iki ayda bir olarak toplamda 6 sayı daha çıkarmış olduk. Henüz e-dergimiz ile tanışmadıysanız buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

Sayılarla Söylenti Dergi

Bu yıl web sitemiz için çok hareketli bir yıldı. 1 Ocak 2021 – 30 Aralık 2021 tarihleri arasında;

897.283 kullanıcı ziyaret etti.
1.347.622 kez ziyaret aldık.

Ziyaretlerin %32’si İstanbul’du. Eğer Bu ziyaretçiler ile İstanbul’da buluşma ayarlasaydık 3 büyük İstanbul takımlarının stadını 2 kere doldururduk.

Sitemizi ziyaret ederken en çok şu yazıları okumayı tercih ettiniz;

Bunun dışında, editörlerimiz ve editör şeflerimiz onlarca güzel yazılar seçtiler. Bu yazılara Editör Seçimi kategorisinden göz atabilirsiniz.

Tabi, sadece bu kadar yazı mı? Bu yıl, bir önceki yıllara göre %40 daha fazla yazdık. Yani 1200’den fazla yazıya sizleri kavuşturabildik.

Sizin en sevdiğiniz içeriğimiz hangisi oldu? Yorumlarda belirtebilirsiniz!

Soylenti
Soylenti
Söylenti Dergi'deki kurumsal, sponsorlu ve ortak yazarlı yazıların yayınlandığı profil.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks