Türkiye’de Düzenlenen Müzik Festivalleri

Editör:
Damla Satıroğlu
" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Festival denilince akla ilk gelenleri; çılgınca dans etmek, durmadan zıplamak, ayak topuğunda oluşan ağrı ve bol eğlenmek olarak özetleyebiliriz. Türk Dil Kurumu‘na göre festival; tarihi, süresi, yapıldığı çevre, katılanların sayısı ve özellikleri önceden hazırlanan bir izlenceyle belirtilen ve özel önemi olan sanat gösterisi olarak tanımlanmıştır. Festivallerin amacı, bir topluluğun veya milletin tarihini, sosyal görüşünü, kültürel değerlerini, müzik kültürlerini tanıttığı ve ekonomik olarak ülkeye katkı sağladıkları etkinlikler olarak düşünülebilir. Festivaller, katılımcı her bireyin grup bilincinin yükselmesine, aidiyet duygusunun güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Bu anlamda festivaller, bireyin kendisini topluma ait hissetmesine yardımcı olmaktadır.

İstanbul Caz Festivali'ne yıldız yağacak
haberturk.com

Müzik Festivallerinin Serüveni

Festival kelimesi latince kökenlidir ve belli bir tanrıya adanmış olan gün anlamına gelen “festa” kelimesinden gelir. Düzenlenen ilk festivallerin, kazanılan savaşlardan sonra kutlama amacıyla, doğal afetlerden korunmak için adak verilmesiyle, doğanın yeniden canlanmasını kutlanmasıyla ve tanrı adına şenliklerin düzenlenmesiyle başladığı bilinmektedir. Bu bilgilere kanıt olarak; Mısır’da Tanrı Ra adına düzenlenen festivale dair duvar çizimlerin bulunması ve Sümerlilerin tabletlere işledikleri şenliklerin arkeologlar tarafından çözümlenmesi gösterilebilir.

Joe Cockers band Woodstock Festival

Müzik festivalleri 1960 yıllarında o dönemdeki gençlerin barış, sevgi, özgürlük değerlerini savunmasının yansıması olarak hayatımıza girmiştir. 1969 yılında Amerika’da düzenlenen ve Woodstock olarak anılan ilk müzik festivali, günümüz müzik festivallerine ilham kaynağı olmuştur. Halen Amerika’da Woodstock Festivali yıl dönümlerinde anılmaya devam ediyor. Günümüzde birçok farklı türde müzik festivalleri düzenlenmektedir ve insanlar müzik, eğlence, sosyal etkileşim için müzik festivallerine katılmaktadırlar.

Türkiye’deki Müzik Festivalleri

Bir müzik festivali, bazen bir temayla bazense temasız sunulan canlı müzik performanslarından oluşan topluluk etkinliğidir. Türkiye’de özellikle yaz aylarında birçok müzik festivalleri düzenlenmektedir. Ülkemizdeki bazı müzik festivallerini listelemek gerekirse;

1- İstanbul Caz Festivali

2- Rock’n Coke

3- Bozcaada Caz Festivali

4- Zeytinli Rock Festivali

5- Akbank Caz Festivali şeklinde listelemek mümkün.

İstanbul Caz Festivali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 1994 yılından beri her yıl temmuz ayının ilk yarısında gerçekleştirilen caz ağırlıklı müzik festivalidir. Chick Corea ve Steve Kujala‘nın İstanbul Festivali kapsamında vermiş olduğu konser sonrasında İstanbul Caz Festivali doğmuştur. Bu festival aynı zamanda 2002 yılından itibaren her yıl “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” adı ile caz müziğinin gelişmesine katkı sağlamış kişilere ödül vermektedir.

Rock’n Coke

Yabancı firmaların sermayelerini çekmesiyle en son 2013 yılında Coca Cola sponsorluğunda düzenlenen ve Türkiye’deki en büyük müzik festivali olan, Büyük Ev Ablukada grubunun üyesi olan Bartu Küçükçağlayan’ın “Hayrını Görün!” ifadesiyle açılışını yaptığı son Rock’n Coke festivali, birçok gencin kanayan yarası haline gelmiştir. Rock’n Coke festivali kapsamında dünyadan (The Cure, 50 Cent, Iggy Pop, Gogol Bordello, The Prodigy, Linkin Park, Within Temptation, The Rasmus, Juliette Lewis) ve Türkiye’den (Athena, Pentagram, Duman, Manga) birçok ünlü grup yer almıştır. Festival 2+1 gün sürerken katılımcılar çadır kurarak bu festivale katılım göstermişlerdir.

 

Bozcaada Caz Festivali

Festivalin kurucularından olan Murat Sezgi ile Doğukan Çokşeker‘in “ortak bir hayal”in sonucu olarak ortaya çıkmıştır. 2017’den beri hayatımızda olan bu festivali diğer caz festivallerinden ayıran en önemli özelliği, ilk açık hava tipi müzik festivali olmasıdır. Bu festivalde caz müziğinin yanı sıra alternatif müzikler de yer almaktadır. Aynı zamanda gastronomi, çocuk atölyeleri, beden odaklı atölyeler, tadım etkinlikleri ve daha fazlasından oluşan yan etkinlikler katılımcıların ilgisini çekmektedir.

Zeytinli Rock Festivali

Zeytinli Rock Festivali, 2005 yılında aslen Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen bir festival olarak hayatımıza girmiştir. Belediye ve sponsorlar arasındaki bazı anlaşmazlıklar sonucu sona erip ardından 2014 yılında Umut Kuzey‘in çabalarıyla yeniden düzenlenmeye başlamıştır. Tüm dünyayı esir altına alan koronavirüs pandemisi ile birlikte zorunlu ara verilmiş ve sonrasında tekrar yapılması planlanırken yasaklanmıştır. Zeytinli Rock Festivalinden geriye güzel anılar bizlere kalmıştır.

Akbank Caz Festivali

İlk olarak 1991 yılında Ahmed Abdullah & The Solomonic Sextet, Max Roach Quartet, Airto Moreira & Flora Purim Quintet, Art Ensemble of Chicago ve Senem Diyici Sextet’in sekiz konseriyle başlamıştır. Akbank Caz Festivali, caz müziğinin yanı sıra paneller, atölyeler, film gösterimleri, dinletiler ve sosyal sorumluluk projeleriyle çok yönlü bir festival haline bürünmüştür. Aynı zamanda Akbank Caz Festivali, düzenlemiş olduğu JamZZ Genç Yetenekler Yarışması ile gençlere festivalin bir parçası olma ve profesyonel sanatçılarla birlikte sahnede yer alma şansı tanımaktadır. 20. Akbank Caz Festivali, 2011 yılında Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından düzenlenen Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri’nde, “Kurumsal Sosyal Sorumluluk – Kültür Sanat” kategorisi ödülünü almıştır.

Bu tür müzik festivalleri, insanları bir araya getirerek birlikte eğlenebilmelerini ve farklı kültürleri bir arada deneyimleme imkanı sunar. Müzik festivallerindeki atmosferin ve müziğin etkileyiciliğini, insanların birbirine bulaşan neşesi ve festivallere katılan kişilerin aralarında oluşan bağı deneyimlemek hayatınızda çok büyüleyici bir an olarak anılarınızda yer alacaktır.


Kaynakça:

Öne çıkan görsel: melisdanismend.blogspot.com

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.