Sanatta Realizm: Fırça İzlerinden Doğan Gerçeklik

Kökeni yabancı olup dilimizde sık kullanılan kelimelerden biri de realist kelimesidir. Fransızca kökenli ve anlamı gerçeklik olan kelime, realite – real (gerçek) kavramından türetilmiştir. Bir sanat akımı olan realizmde ise duygu ve hayaller yerini, toplum ve insan gerçeklerine bırakır.

19. yüzyılda Neoklasisizm ve Romantizme karşı bir tepki, estetik ve edebi bir kavram olarak ortaya çıkmış, Auguste Comte’un ortaya attığı Pozitivizm felsefesinin edebiyata uyarlanmasından beslenen sanatta gerçekçilik; insanı ve hayatı olduğu gibi yansıtmak amacı güden bir sanat akımıdır. Bunlara ilaveten sanatçının duygularını tabloya harmanlayışıyla eserler renklenir.

Romantiklerin varlığı ve hayatı ruhun kaderine bağlayan abartılı şahsi sanatının bir tepkiye yol açması olağandı ve arkasından bir halk sanatı gelmesi kaçınılmazdı. Nasıl ki Romantizm, Klasisizme karşı bir başkaldırıysa; gerçekçilik yani realizm de, hem Klasisizm hem de Romantizme bir başkaldırıdır.

Akımın resimlerinde çoğunlukla peyzajdan ve insan yaşamından kesitler konu edilmiştir. Realist ressamların en çok kullandığı unsur vazodur. Resimde vurgu vazonun özelliklerine yapılır ve bu sayede resim daha etkili hale getirilir.

En Önemli Realist Ressamlar ve Çalıştığı Alanlar

  • Fransa Ressamları

Jean François Millet

Köylü hayatı ve çiftlik yaşamının ressamı olan Millet’nin eserleri realizm akımının bir parçasıdır.

Başak Toplayanlar1857

Gustave Courbet

Çalışmalarında yaşadığı dönemin düşünce tarzını, adetlerini ve geleneklerini yansıtır. Aynı zamanda akımın adını koyan Gustave, kendi sergisinde ‘Le Realisme’ diyerek akıma bir de paragraf atmıştır.

Karşılaşma 1854

 

  • Hollanda Ressamları

Johannes Wermeer

Eserlerinde evlerin içindeki gündelik yaşamı resmeden Vermeer, yaşamı boyunca başarılı ve taşralı bir tür ressamı olarak tanınmıştır. Ressam en çok İnci Küpeli Kız eseri ile tanınır.

İnci Küpeli Kız 1665

Rembrandt Harmenszoon van Rijn

Hollanda’nın altın çağında yaşamış olan ressam ve baskı ustası sanatçı, ışığın ve gölgelerin ressamı olarak da tanınır.

Gece Devriyesi1642

Vincent van Gogh

Tarihteki en önemli ressamlardan biri olmakla beraber, batı dünyasının en etkili sanatçısı olan Van Gogh aynı zamanda art- izlenimci olarak bilinir. Birçok eserinde de realizmin etkileri görülmektedir. Dünyadaki en değerli resimler arasında yer alan tablolarından ‘Yıldızlı Gece’ ise en çok ilgi gören ve en ünlü eserlerinden biridir.

Yıldızlı Gece 1889

 

Osman Hamdi Bey

Osmanlı zamanının önemli sanatçılarındandır. Görüneni resme aktarmayı amaç edinen ressamın en önemli eseri ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’dir.

Kaplumbağa Terbiyecisi 1906 1907

 

Diğer Realist Ressamlar

Honore Daumier, Christen Kobke, George Caleb Bingham, Adolf von Menzel, Francois Bonvin, Rosa Bonheur, Theodule Augustin Ribot, Jozaf Israels, Giovanni Fattori, Henri Fantin Latour, Thomas Eakins, Ilya Repin, Jules Bastien – Lepage, Frank Duveneck, Julien Dupre.

 

Bu akımın amacı; çağdaş yaşamın dikkatli gözlemine dayanan tarafsız eserler ortaya koymaktır. Günlük yaşamda da önemli bir yer tutan realizm, bu sayede gerçeklik olgusunu resimlerde de yakalamıştır.

KAYNAKÇA: 

https://tr.wikipedia.org/wiki/Realizm_(sanat)

https://www.arthipo.com/tr-tr/

https://www.istanbulsanatevi.com

 

 

İlke Aslı Erdoğan
İlke Aslı Erdoğan
Hayattaki incelikleri yazarak anlatmayı ve insanlara yazarak dokunmayı seven biri...

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Jane Eyre Hangi Şarkıları Dinlerdi?

Gelin, hep birlikte Jane'in muhtemelen profilinde herkese açık paylaşmayacağı, yalnızca kendisinin erişebileceği müzik listesine ulaşmaya çalışalım!

Epik Fantastik Türüne Giriş ve Kralkatili Güncesi Evreni

Epik fantastik türüne derinlemesine bir bakış ve Kralkatili Güncesi ekseninde modern mit yaratımının izleri...

Söylenti Sinema Şeridi: Direniş ve Özgürlük Ayı

Hayatın içinden beyaz perdeye taşınan zorluklar, yaşam mücadelesi ve daha nicesinin işlendiği film önerilerimiz.

Yerel ve Evrenselin Birlikteliği: Çağdaş Moda Tasarımlarında Anadolu İzleri

Moda dünyasında sürdürülebilirlik ve özgünlük arayışı giderek daha fazla tasarımcıyı yerel ve kültürel unsurlara bakmaya yönlendiriyor.

Met Gala 2025: Moda Dünyasında Dikkat Çeken Kültürel Tema

Met Gala 2025, kültürel teması ve "Black dandyism" vurgusuyla moda dünyasında kimlik ve stil hakkında güçlü mesajlar verdi.

Ölü Ozanlar Derneği Hangi Albümle Eşleşir?

Sistemin duvarlarını şiirle yıkan bir film ve notalarla öfkesini haykıran bir albüm: Ölü Ozanlar Derneği ve The Wall’u birlikte inceliyoruz.

Terapide Kaybolmak: “Beyaz Psikoloji”den Kültürel Uyum Arayışına

Batı merkezli terapi yaklaşımlarının kolektivist kültürlerde neden uyumsuzluk gösterdiğini "beyaz psikoloji" kavramı üzerinden inceledik.

Orta Çağ Avrupası’nda Moda, Sağlık ve Hijyen

İnsanın kendini eğitmesi, araştırması ve en önemlisi sorgulaması kadar güzel bir şeyin olmadığı dersini veren Orta Çağ Avrupası'ndan bir soru: “Siz hangi çağda yaşıyorsunuz?”

Crash (1996) Film İncelemesi: Bedenin Arzuyla Çarpışması

Cronenberg’in Crash filminde beden, arzu ve makina birleşir; kaza, hem haz hem dönüşüm alanına dönüşür. Film, gerçekliğin simülakra evrildiği bir evren çizer.

Söylenti Aylık Frekans

Mayıs ayını taçlandıracak müzik önerileriyle karşıladığımız Söylenti Frekansı sizlerle!

Editor Picks