Ana SayfaKültür - SanatGörsel SanatlarSanatçıların Gözünden Okul ve...

Sanatçıların Gözünden Okul ve Eğitim  

Bilindiği üzere, bu yıl ülkemiz dahil tüm dünyada yaşanan olaylar sebebiyle yaşam şartlarımız büyük ölçüde değişti; aktivitelerimiz, iş ve eğitim hayatlarımız, sosyal yaşantılarımız… Haliyle bunların yerine koyabileceğimiz farklı alternatifler arayışı içerisine girdik. Bu önemli değişikliklerden biri de eğitim alanında gerçekleşti. Yeni öğretim yılında bazı öğrenciler Eylül-Ekim ayında okula dönebilseler de hala büyük bir çoğunluk eğitimine online devam ediyor. Buradan yola çıkarak, hazır öğretim sezonunun da başında sayılırken; farklı zamanlarda, farklı kültürlerdeki eğitimlere bir de sanatçıların gözünden bakalım.

1. Okulun İlk Günü 

Jean Baptiste Vanmour, 18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’ndaki yaşamı tasvir etme konusunda uzmanlaşmıştı. Eserleri hem resmi olayları hem de İstanbul ve çevresindeki günlük yaşamı konu alıyordu. 

Okulun ilk günü hem çocuklar hem de ebeveynler için önemli bir kilometre taşıdır. Söz gelimi, Vanmour’un bu tablosunda solda bir grup öğrenci görüyoruz. Arkalarında nakış çerçevesi taşıyan bir hizmetçi yürüyor (iğne işi zengin Türk çevrelerinde kadınların en sevdiği eğlenceydi) ve arkalarında bir grup kadının eşlik ettiği ve kızını ilk kez okula getiren bir anne var. 

Jean Baptiste Vanmour; Okulun İlk Günü, 1720-1737 Amsterdam / Hollanda

2. Ev Okulu

Bu yıl birçok çocuk ve ailesi ilk kez evden eğitim görüyor. Okula devamlılığın zorunlu hale getirilmesinden önce (19. ve 20. yüzyılda ülkelerin çoğunda), evde veya yerel topluluk içinde öğrenme yaygın bir uygulamaydı. Elbette öğrenmenin miktarı ve kalitesi, zenginlik ve statüyle ilgiliydi. 

Bu tablodaki genç çocuk başlangıçta yanlışlıkla hümanist, diplomat ve avukat olarak tanımlandı. Bir çalışma odasının iç kısmında, çalışma masasının önünde duruyor. Masanın üzerinde açık bir kitap, harita, ut, mürekkep seti, küre ve Venüs heykeli yer alıyor. Duvara dayalı raflarda kitaplar ve rulo halinde bir harita bulunuyor. Ön planda başka bir kitap, bir harita ve yerde alçı bir başlık var. Sağda üst kata çıkan bir merdiven, merdivenlerde kolunun altında kitap olan bir kız var. Ortada da bir çocuk portresinin resmini içeren bir sütun duruyor. 

Adriaen van Gaesbeeck; Genç Araştırmacı Adam, 1640 Amsterdam / Hollanda

3. Bir Köy Okulu

Oscar Björck’ün bu çalışması, pitoresk (durumu, görünüşü bir tablo konusu olmaya değecek güzellikte olan) manzaraları ve sıcak yerel topluluğu nedeniyle İskandinav ressamları arasında popüler bir köy olan Skagen’de bulunan küçük bir okuldaki sınıfı tasvir ediyor. 

Siyah giyinen öğretmen, Björck ve diğer sanatçıların Skagen’den motiflerle çeşitli resimlerinde görülebilen Madam Henriksen’e benziyor. Öğrenciler okumalarına konsantre olurken, o yün eğiriyor. 

Oscar Björck; Köy Okulunda, 1884 – Stockholm / İsveç

4. Açık Hava Okulu

Açık hava derslerinin çocuk sağlığı bakımından tartışıldığı şu günlerde dahi dünyanın pek çok yerinde açık hava öğretimi çeşitli nedenlerle gerçekleştirilmektedir; sosyo-ekonomik sorunlar, yaşam tarzı ve iklim koşulları da buna bir sebep olarak gösterilebilir. İkinci Dünya Savaşı döneminde tüberküloz salgını sırasında kurulan okullar da buna bir başka örnektir.

Leopold Carl Müller, Mısır’da çok zaman geçirmiş, yerel yaşamı ve manzarayı resmetmiş ve Doğu’nun en önemli Avusturyalı ressamı olarak tanınmıştır. Leopold Carl Müller’in bu resminde, 1881 yılının Yukarı Mısır’ında bir açık hava okulu görülüyor. Öğrenciler yerde oturuyor, okuma ve yazmaya odaklanıyorlar. Bu esnada da ciddi görünümlü bir öğretmen onları gözlemliyor. Arka planda, öğretmenleriyle birlikte daha fazla çocuk grubu görüyoruz.

Leopold Carl Müller; Açık Hava Okulu, 1881 Viyana / Avusturya

5. Akşam Okulu

Hollanda’da 19. yüzyılın başlarında çocuklar için akşam ve gece okulları açılmıştı. Bu tür okullar, gündüzleri okula gidemeyen ancak eğitimlerine devam etmek isteyen çocuklara hizmet ediyordu.  

George Gillis Haanen’in bu tablosunda bir akşam okulunun iç mekanını görüyoruz. Fenerli bir anne oğlunu getiriyor. Ortada masasının arkasında ustayı görüyoruz. Sağda öğrenciler mum ışığında kitap okurken, solda iki oğlan sobanın yanında duruyor. 

George Gillis Haanen; Akşam Okulu, 1835 Amsterdam / Hollanda

  

 

Kaynak: DailyArtMagazine

Bahar Teğin
Bahar Teğin
her gün biraz daha ölüyoruz azizim.

Yazarın Popüler Yazıları

Yazarın Son Yazıları

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İlginizi Çekebilir

Mimarlıkta Ütopik Vizyonlar: Hayal Gücünün Sınırlarını Zorlamak

Mağaralardan Ekomenopolis'e mimarlık, mükemmel bir toplumsal sanat ve sosyopolitik fantezilerin kabuğu haline gelerek daha iyi bir gelecek uğruna ütopyaları yarattı.

Sanat Dönemleri Serisi: Enstalayson Sanatı

Enstalasyon sanatı, mekan ve sanatın iç içe geçerek bütünleştiği bir ifade biçimidir. Yaratıcı ve göz alıcı örneklerini sizler için derledik!

Edebi Sahne: Otomatik Portakal

Edebi Sahne'nin bu yazısında Otomatik Portakal'ı inceledik!

Kültürlerden Esintiler: İran’dan Halı Kültürü

Farklı kültürleri incelediğimiz serimizin yeni durağı İran'da. İran kültürünün gözdesi olan halılarına kısa bir yolculuğa çıkıyoruz.

Son Yazılar

Romantik Hırsız Film İncelemesi: Bir Hırsız Nasıl Romantik Olur?

"Hırsızın romantiği mi olur?" sorusunun beraberinde Romantik Hırsız filmini inceliyoruz.

Mimarlıkta Ütopik Vizyonlar: Hayal Gücünün Sınırlarını Zorlamak

Mağaralardan Ekomenopolis'e mimarlık, mükemmel bir toplumsal sanat ve sosyopolitik fantezilerin kabuğu haline gelerek daha iyi bir gelecek uğruna ütopyaları yarattı.

Türkan Saylan: Kardelenlerin ve Cumhuriyet’in Simgesi

Türkan Saylan, Cumhuriyet ilkelerine bağlı, kendini insanlığa adayan, cehaletle savaşan, daima laikliği savunan aydınlık Cumhuriyet'in ilk kızlarındandır.

Müzikal Atışmalar: Sezen Aksu ve Yıldız Tilbe

Yıllardır merak edilen Yıldız Tilbe Ve Sezen Aksu küslüğünü sizlerle inceliyoruz! Birbirlerine atıfta bulundukları şarkılara birlikte göz atalım.