UNESCO’nun 2019 yılındaki 40. Genel Konferansı’nda sanatın gelişimini, yayılmasını ve sanattan zevk almayı teşvik etmeye yönelik bir kutlama olan Dünya Sanat Günü ünlü İtalyan Sanatçı Leonardo Da Vinci’nin doğum günü olmasının da sebebiyle 15 Nisan olarak belirlenmiştir. Bizler de sizler için sanatı konu alan her kesimden okuyucunun keyif alabileceği kitapları derledik.
Keyifli okumalar!
“Dünya Sanat Günü, sanatın en zor koşullarda bile bizi birleştirip birbirimize bağlayabileceğinin tam zamanında bir hatırlatmasıdır. Gerçekten de sanatın insanları bir araya getirme, ilham verme, iyileştirme ve paylaşma gücü, son zamanlardaki çatışmalar ve COVID-19 dahil krizlerde daha çok görünür hale gelmiştir.”
UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay
Sanatın Öyküsü – E. H. Gombrich
Kültür ve sanat çalışmalarıyla yaygın bir alanda tanınan E. H. Gombrich tarafından yazılan Sanatın Öyküsü, antik çağlardan modern çağa kadar sanat tarihinin bir araştırmasını sunar. Şu anda yaklaşık 30 dile çevrilen eser, Time’ın tüm zamanların en iyi 100 kurgusal olmayan kitabı listesinde yer almaktadır. Kitabın dikkat çekici bir özelliği, içerdiği görsellerin miktarıdır ve kitabın sayfalarının yarısından fazlası resim, çizim, mimari ve heykellerin fotoğraflarına ayrılmıştır. Yazar, illüstrasyon olarak ekleyemediği herhangi bir sanat eserinden bahsetmemek niyetinde olduğunu önsözünde de açıklar. Sanat öğrencilerinin başlangıç el kitabı olarak edindikleri bu kitabı sizler de sanat tarihi hakkında oldukça eğitici bu kitabı karmaşık terimlere ve zor bir dile takılmaksızın okuyabilirsiniz.
Sanatçıların Hayat Hikayeleri – Giorgio Vasari
İtalyan ressam, mimar ve yazar Giorgio Vasari (1511 – 1574) Yüksek Rönesans’ın yolunu açan on altıncı yüzyılda Cimabue’den Donatello’ya, Boticelli’den Michelangelo’ya ve Tiziano’ya bir dizi sanatçının biyografisini içeren Sanatçıların Hayat Hikayeleri’nde sanatçıların nelere değer verdiklerini ve sanatlarında neleri uyguladıklarını anlatır. Kitap okuyucuya bir yandan sanatçıların hayat hikayelerini öğrenme öte yandan da Rönesans’ın doğuşuna ve gelişimine ve Medici ailesinin İtalyan sanatına ve kültürüne olan yoğun etkilerine tanıklık etme imkanı veriyor.
Görme Biçimleri – John Berger
1972’de yayınlanan ve aynı adı taşıyan bir BBC televizyon programına dayanan kitap, sanat eleştirisi üzerine çok etkili bir metindir. İnsanların dünyayı algılama biçimlerini yeniden yaratabilmelerinin bir yolu da görüntülerdir, der Berger. Bu terim, insanların inşa edebileceği resimleri, fotoğrafları, filmleri veya diğer herhangi bir temsili tanımlamak için kullanılır ve her görüntünün yaratıcısının görme biçimini dışsallaştırdığı varsayılır. Bunu ifade etmenin başka bir yolu da yaratıcılarının bilinçli olarak olmasını isteyip istemediklerine bakılmaksızın, tüm görüntüler ideoloji ile kodlanmış olmasıdır. Berger buradan hareketle, görüntülerin yüzeyde gösterdiklerinin ötesinde nasıl daha derin anlam katmanlarına sahip olduğunu açıklar: yaratıcılarının dünyayı nasıl gördüğüne dair değerli bir belge sunmaları.
Antikçağ Sanat Tarihi – Johann Joachim Winckelmann
Bilimsel arkeolojinin ve sanat tarihinin kurucusu olarak görülen Winckelmann’ın bu başyapıtı Antikçağ Sanat Tarihi, Mısır, Fenike, Pers sanatlarından söz ettikten sonra Grek ve Roma sanatına ayrılmış daha detaylı bölümlerle tamamlanıyor. Winckelmann’ın kültür tarihi üzerine iddialı bir araştırma sunan projesi, antik Roma ve antik heykelle ilgilenen Aydınlanma entelektüelleri ve kozmopolit seçkinlerden oluşan uluslararası çevrelerde hevesli bir izleyici kitlesi buldu. Eski Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalıların geleneklerini sunan projesi, öncelikle eski Yunanlıların tarihini ve estetiğini yeniden inşa etmeye ve övmeye adanmıştı. Winckelmann’ın çalışmasının yeniliği, Yunan sanatında üslupların ilerlemesini dile getirmesine dayanmaktadır. Ondan önce, Yunan sanatı çalışmaları, gelişimin iki farklı aşamasına izin veren bir paradigma içinde işler: açısallık ve natüralizm ile karakterize edilen kaba, ön aşama. Çalışması bu modeli bozarak sanatın klasik aşamaya girmesinden sonra bile üslupsal ilerlemenin devam ettiğini gösterdi.
Günlük Yaşamdan Sanata – Umberto Eco
Umberto Eco’nun gazete ve dergilerde çıkan güncel yazılarından ve denemelerinden oluşan kitabıdır. Eco bu denemelerinde Antik Yunan’dan Ortaçağ’a, Rönesans’tan teknoloji çağına kadar birbirinden farklı dönemleri aydınlatıcı bir biçimde ele almaktadır. Kolay okunan bir dil sunarak her kesime hitap edebilen yazarın bu kitabını sanat hakkında bilgi edinmek isteyen herkes için uygun.
Yaratma Cesareti – Rollo May
Amerikalı varoluşçu psikolog Rollo May (1909-1994), 1975 tarihinde yayımlanan eserinde, korkunun zayıflatıcı yönlerine ve yaratıcı yaşamın kendini gerçekleştirmesine ilişkin ufuk açıcı bir çalışma sunar. Yaratıcılık, başarılı ve tatmin edici bir yaşamın önemli bir bileşenidir ancak bir o kadar da yanlış anlaşılan bir olgu. Yazara göre çok az kişi onun doğasını ve içsel işleyişini anlıyor ve bu nedenle onu nasıl harekete geçireceğini ve kendi yararları için nasıl kullanacağını bilmiyor. Yaratıcılığın daha iyi anlaşılmasını sağlamayı amaçlayan 20. yüzyılın önde gelen psikoloğu Rollo May’in klasik eseri zihnimizi yaratıcı olmaya nasıl teşvik edebileceğimize dair bir keşfe çıkarır okuyucu.
Sanatın İcadı: Bir Kültür Tarihi – Larry Shiner
Yakın Bakış: Resim Okumaları – Daniel Arasse
Daniel Arasse, her biri renkli olarak zengin bir şekilde resmedilmiş altı adet kısa kurgu anlatıda, okuyuculara Velázquez’den Titian’a, Bruegel’den Tintoretto’ya çeşitli görme maceralarında rehberlik eder. Mektup, röportaj ve bir meslektaşla yapılan canlı sohbetler de dahil olmak üzere her birinin farklı bir biçimi olan bölümler içerisinde bu resimlerin bize yüzyıllar boyunca görme yollarını nasıl öğrettiğini sorguluyor yazar. Bir yandan da, resmin göz kamaştırıcı gücünü taze bir şekilde gözler önüne serer. ‘Bir resme baktığımızda ne olur?’, ‘Ne hakkında düşünüyoruz?’, ‘Ne hayal ediyoruz?’ gibi sorulara yanıt arayan herkesin bir şeyler bulabileceği bir çalışma.
Sanat 101 – Eric Grzymkowski
Sanat 101 ayrıntıları ve uzun açıklamalara girmeden dünyanın en büyük sanatçılarını ve başyapıtlarını keşfetme olanağı sunan bir kitap. Renk teorisi ve Claude Monet’ten Jackson Pollock ve Kübizm’e kadar bu kitap yüzlerce eğlenceli bilgi ve sanat eserlerini barındırır. İster klasik resim tekniklerinde ustalaşmak, ister popüler sanat tarzları hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor olun, bu kitapta bundan daha fazla cevap bulabilirsiniz.
Kaynakça
https://www.remzi.com.tr/kitap/sanatin-oykusu
https://www.selyayincilik.com/kitap/sanatcilarin-hayat-hikayeleri-906
https://www.metiskitap.com/catalog/book/4390
https://saykitap.com/antikcag-sanat-tarihi
https://www.canyayinlari.com/gunluk-yasamdan-sanata-9789750733444
https://www.metiskitap.com/catalog/book/4371
https://www.ayrintiyayinlari.com.tr/kitap/sanatin-icadi/196
https://saykitap.com/sanat-101