Orhan Veli Öncülüğündeki “YAPRAK” Dergisinin Tüm Sayıları Erişime Açıldı!

İlk sayısı Ocak 1949 yılında Orhan Veli öncülüğünde basılmaya başlayan “Yaprak Dergisi”nin tüm sayıları TÜSTAV tarafından online erişime açıldı.

Yaprak Dergisi, Haziran 1950 yılına kadar basımı süren ve 15 günde bir yayımlanan 28 sayılık bir edebiyat-sanat dergisidir. İşinden ayrılan Orhan Veli; Bedri Rahmi Eyüboğlu, Abidin Dino, Necati Cumalı, Sabahattin Eyüboğlu, Oktay Rıfat ve Melih Cevdet Anday gibi arkadaşlarıyla bir araya gelip bir edebiyat dergisi çıkarmaya karar verir ve Yaprak dergisi böyle doğar.

Basımı Ankara’da gerçekleşen bu dergide Cahit Sıtkı Tarancı, Sait Faik Abasıyanık, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Cahit Külebi gibi yazar ve şairlerin eserleri de yer almıştır. Dergide Melih Cevdet Anday ve Oktay Rıfat, özelikle toplumsal konulara değinen şiirlere yer verse de Orhan Veli, daha çok ülke sorunlarını anlatan makaleler yazmış, bu şekilde şairliğin dışında fikir insanı yönünü de ortaya koymuştur.

Derginin basımını sürdürebilmek için ceketini dahi satan Orhan Veli‘nin dergiye verdiği önemi açık bir şekilde görebiliriz. Ayrıca son sayıyı yayımlayabilmek için arkadaşı Abidin Dino’nun kendisine hediye ettiği resimleri satmış olduğu biliniyor.

Orhan Veli‘nin ölümünden sonra ise dergi,Son Yaprak” adıyla arkadaşları tarafından basılmıştır. Orhan Veli’nin anısına basılan Son Yaprak dergisi, tek sayıdır ve Orhan Veli’nin daha önce yayımlanmayan “Aşk Resmi Geçidi” şiirini de barındırmaktadır.

TÜSTAV (Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı), Yaprak dergisinin tüm sayılarını süreli olarak erişime açtı. Ücretsiz olarak erişebileceğiniz bu derginin tüm sayılarını buradan okuyabilirsiniz!

 

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Notting Hill: Londra’nın En Renkli Yüzü

Notting Hill; renkli sokakları, pazarı ve kültürel dokusuyla Londra’da hem ruhunuza hem gözünüze hitap eden özel bir semttir.

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Editor Picks