Fransız öykü yazarı Jean-paul Didierlaurant’in 2014 yılında yayımlanan ve Ağustos 2017’de de Aysel Bora çevirisi ile Can Yayınları’ndan çıkan 6.27 Treni isimli roman yalın bir dille kaleme alınmış, sıradan bir adamın hayatından bir zaman dilimini anlatmaktadır. Ayrıca şunu da belirtmemiz gerekiyor ki, kitap yayımlandıktan sonra Fransa’da yılın edebiyat olayı olarak kabul edilmiş ardından Michel Tournier Ödülü’nün de aralarında bulunduğu çok sayıda ödül almıştır.
Kitabın genel havasına baktığımızda ise hikaye, bir kağıt geri dönüşüm fabrikasında ‘Zerstor 500’ isimli kitap öğüten korkunç bir makineyi yönetmekle görevli Guylain Vignolles’ün sıradan hayatının sıradan hikayesini ele alıyor. Sıradan diye özellikle vurgulamak gerekiyor çünkü kitap bizlere, modern yüzyılda adeta bir makine gibi her gün aynı şeyleri alışılmış bir şekilde gerçekleştirilen sıkkın bir işçinin basit hayatını seyrettiriyor. Guylain Vignolles yalnız ve mutsuz bir bireydir ve biri balık olmak üzere toplamda sadece 3 arkadaşı vardır. Kitapları çok sevdiği için her gün mesleğine lanet okur, öfkesini kusarak günü bitirir. Her kitabının onun için farklı bir manası vardır ve olabildiğince fazla kitabı ya da kitap sayfalarını o makineden kurtarmaya çalışır. Makineden kurtarabildiği sayfaları da işe gidip gelirken kullandığı trende yüksek sesle okur, trendeki insanlara kendini dinletmeyi başarır. Alıştığı bu sıradan hayat içinde gidip gelen Guylain bir an da kendini çok garip bir durumun içinde bulur. İşten döndüğü bir vakit trende bir adet usb bellek bulur ve ardından olaylar gelişir. Bu gelişen olaylar Guylain hayatında yeni bir pencere açar ve alışılmış sade hayatından giderek uzaklaşır.
Kitapta olabildiğince az karakter var ve hepsinin ayrı ayrı temsil ettiği bir kitle mevcut. Kitapta her kitleye ufak ufak değinilmiş ve bu da sıkmadan oldukça basit bir anlatımla yapılmış. Tüm karakterlerin kurguda temsil ettiği bir imgesi, sorgulattığı bir değeri var. Yazarın ilk romanı olmasını göz önüne alarak konuşmak gerekirse hikayede bu kurguyu oldukça başarılı bir şekilde işlemiş. Ayrıca kitap, gündelik hayatı yansıttığı için okuyucuyu hemen içine çekerek sıkılmasına imkan vermiyor.
Kaynakça
6.27 Treni, Jean Paul Dıdıerlaurent, Can Yayınları, 6.Basım, Haziran 2019