Son günlerde dünyanın geri kalanı gibi bizim de gündemimizde korona virüsü var. Ne yazık ki bu virüs artık ülkemizde de yayılmakta ve bu durumun daha kötüye gitmesini engellemek için hepimizin evinde durması gerekiyor. Eğer bütün gün evde durup ne yapacağım, izleyecek filmlerim ve dizilerim, okuyacak kitaplarım beni bütün gün oyalamaz diyorsanız, bir de sizler için hazırladığımız bu listeye göz atabilir, dünyanın en prestijli üniversitelerinin verdiği ücretsiz çevrim içi derslere katılabilirsiniz. Tabii ki belirtmekte fayda var, derslerin çok büyük bir bölümü İngilizce. İngilizce olmayanlar arasında ise Fransızca, Çince gibi seçenekler mevcut.
Listemize başlamadan önce kısaca bilgi vermek gerekirse Ivy League, ABD’deki en prestijli üniversitelerden sekizinin oluşturduğu bir birlik. Bu sekiz üniversite ise Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Dartmouth, Yale, Columbia ve Pennsylvania Üniversiteleri. Bu üniversitelerin derslerinden oluşan 450 derslik ücretsiz bir bilgi arşivine ise bu linkten ulaşmak mümkün:
https://www.classcentral.com/collection/ivy-league-moocs
Bu dersler arasından seçilen bazılarını ise kategoriler halinde şu şekilde listeleyelim:
- Bilgisayar Mühendisliği:
-
Bitcoin and Cryptocurrency Technologies (Princeton University): Bitcoin nedir? Nasıl çalışır? Ne kadar güvenlidir? Bitcoin sisteminin teknik özelliklerini bu ders ile öğrenebilirsiniz.
-
Machine Learning (Columbia University): Günümüzde hemen hemen her iş kolunda uygulaması bulunan, veri analizinin temelini oluşturan makine öğrenmesine, tavsiye motorları üretmekten spor takımlarını sıralamaya kadar çeşitli örneklerle giriş yapabilirsiniz.
-
Artificial Intelligence (Columbia University): Yüz tanıma sistemleri, endüstriyel robotlar, tümör tespit etme sistemlerinin ortak noktalarını merak ediyorsanız, yapay zeka üzerine bu giriş dersine kaydolabilirsiniz.
-
Computer Architecture (Princeton University): Bu kurs ile bilgisayar mimarisini temelden başlayarak mikroişlemciler düzeyinde öğrenebilirsiniz.
-
Cryptocurrency and Blockchain: An Introduction to Digital Currencies (University of Pennsylvania): Eğer kripto para birimleri üzerine Bitcoin’den daha fazlasını merak ediyorsanız, bireysel ve kurumsal yatırımcılar için tasarlanmış bu derse göz atmak isteyebilirsiniz.
-
Computer Science: Programming with a Purpose (Princeton University): Programlama dilleri artık yalnızca mühendislik alanında değil bütün iş alanlarında kullanışlı bir araç haline geldi. Bu nedenle alanınız ne olursa olsun, programlama bilmek sizi daima meslektaşlarınızın bir adım önüne taşıyacak durumda. Eğer siz de bu bilinçteyseniz ve programlamaya sıfırdan başlamak istiyorsanız, bu kurs tam size göre.
-
- Veri Bilimi:
-
Data Science: Visualization (Harvard University): Bu derste elinizdeki veriyi etkili şekilde görselleştirmenin yollarını üç ana örnek üzerinden öğrenebilirsiniz.
-
Statistical Thinking for Data Science and Analytics (Columbia University): Veri bilimcilerinin verilerini toplarken, değerlendirirken ve sınıflandırırkenki yaklaşımları üzerine yoğunlaşan bu ders ile veri yardımıyla karar alma yetkinliğini kazanabilirsiniz.
-
- Programlama:
-
Using Python for Research (Harvard University): Ücretsiz lisansı ve dilinin kolaylığı sebebiyle son yıllarda en çok kullanılan programlama dilleri arasına giren Python’ı en temelden bu ders ile öğrenebilirsiniz.
-
The Computing Technology Inside Your Smartphone (Cornell University): Her gün kullandığımız, yapabildiklerinin sınırları giderek gelişen akıllı telefonlarımızın arkasında nasıl bir teknoloji var? Yazılımından donanımına bu sistemi öğrenmek isteyenler için ideal bir ders.
-
Software Development Fundamentals (University of Pennsylvania): Yazılımcılar bugün piyasanın her alanında ihtiyaç duyulan elemanlar konumundalar. Peki yazılım geliştirmenin ana adımları nelerden oluşuyor? Bunları merak ediyor ve en baştan öğrenmek istiyorsanız bu ders size uygun.
-
- Beşeri Bilimler
-
Masterpieces of World Literature (Harvard University): Hiçbir yazın kültüründen bağımsız değildir, bu sebeple hiçbir yazar da kültüründen uzak değildir. Bu ders ile büyük yazarların yaşadıkları dünyayı nasıl yansıttıklarını ve eserlerinin küreselleştiğinde nasıl değiştiğini inceleyebilirsiniz.
-
Global History Lab (Princeton University): Bu dersle dünya tarihini yalnızca okuyarak ya da dinleyerek değil, tarihi belgeleri kendi bilgilerinizle yorumlayıp değerlendirerek öğrenebilirsiniz.
-
Journey of the Universe: The Unfolding of Life (Yale University): Emmy ödüllü “Journey of the Universe” filmi üzerinden işlenen bu ders, insanlığın gelişimini tarih, felsefe, sanat ve din bakış açılarını birleştirerek ele alıyor.
-
Ancient Masterpieces of World Literature (Harvard University): Bu dersi alarak antik medeniyetlerin ve kültürlerin edebiyata nasıl yaklaştığını, onu nasıl bir araç olarak kullandığını öğrenebilirsiniz.
-
Moralities of Everyday Life (Yale University): Kibarlık ya da barbarlığı neye göre değerlendirip birbirinden ayırıyoruz? Neyin yanlış neyin doğru olduğuna dair ortak kararımız nereden geliyor? Buna rağmen neden sıklıkla anlaşmazlıklar yaşıyoruz? Bütün bu soruların cevabını bulmak için bu ders size yardımcı olabilir.
-
English for Career Development (University of Pennsylvania): Küreselleşen dünya düzeninde bugün hemen hemen yapabileceğiniz bütün mesleklerde bir yabancı dil gerekliliği bulunuyor. Ana dili İngilizce olmayanlar için hazırlanmış bu ders sayesinde kariyeriniz için İngilizceyi nasıl kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
-
Ancient Philosophy: Aristotle and His Successors (University of Pennsylvania): Bu ders, “Felsefe nedir? Bilimden hangi yönleriyle ayrılır?” sorularından başlayarak antik Yunan’da temelleri atılan felsefeyi Aristo ve öğrencilerinin bakış açısından değerlendiriyor.
-
Greek and Roman Mythology (University of Pennsylvania): Mitolojiye meraklı mısınız? Yüzlerce yıldır anlatılagelmiş hikayeleri, mitleri, mitolojik kahramanları merak ediyor musunuz? Bu ders sayesinde aralarında pek çok benzerlik bulunan Yunan ve Roma mitolojileri hakkında derin bilgi sahibi olabilirsiniz.
-
- İşletme
-
Introduction to Marketing (University of Pennsylvania): Alanının dünyadaki en iyileri arasında gösterilen pazarlama bölümü tarafından verilen bu derste müşteri merkezcilik, markalaştırma gibi kavramlar aracılığıyla müşteri sadakati üzerinde duruluyor.
-
Introduction to Financial Accounting (University of Pennsylvania): Finansal belgeleri incelemek, değerlendirmek ve yorumlamak için gerekli teknik bilgileri bu ders sayesinde öğrenebilirsiniz.
-
Financial Markets (Yale University): İnsanları finans marketlerinde risk almaya, kararlar vermeye yönelten yöntemler ve fikirleri bu ders aracılığıyla öğrenebilirsiniz.
-
The Global Financial Crisis (Yale University): Dünyada sürmekte olan ekonomik krizin sebepleri, piyasaların tepkileri ve kriz sonrası ortama yönelik tahminler için bu dersi inceleyebilirsiniz.
-
Entrepreneurship in Emerging Economies (Harvard University): Bu ders sayesinde tanımlı bir soruna nasıl çözüm üretebileceğinizi, bunu nasıl ürüne dönüştürüp pazarlayabileceğinizi ve piyasada yerinizi nasıl sağlamlaştırabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
-
Decision-Making and Scenarios (University of Pennsylvania): Bu derste öğrendikleriniz sayesinde elinizdeki verileri nasıl nicel modellere dönüştürüp karar verme aşamasında kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
-
- Sanat
-
Introduction to Classical Music (Yale University): Bu dersin amacı, başlangıç seviyesindeki bir klasik müzik dinleyicisini Bach, Mozart, Puccini gibi birbirinden farklı isimlerin müziğinin tatlarıyla buluşturmak.
-
Exposing Digital Photography (Harvard University): Bu ders ile fotoğrafçılığı sanatsal bakış açısından bilimsel yöntemlerine kadar, birbirinden farklı tekniklerini de ele alarak inceleyebilirsiniz.
-
Music and Social Action (Yale University): Müzisyenler de diğer bütün sanatçılar gibi bulundukları toplumun güncel koşullarının etkisinde kalır ve eserlerini bunun etkisinde üretirler. Bu ders sayesinde bu etkileşimin sebep-sonuç ilişkisini inceleyebilirsiniz.
-
Age of Cathedrals (Yale University): Dünyanın en etkileyici yapıları arasında olan gotik katedrallerin sanatı, etrafında gelişen entelektüel yaşamlar ve sosyal düzenlemeleri bu ders ile öğrenebilirsiniz.
- Gamification (University of Pennsylvania): Bu ders sayesinde, iş hayatındaki çözümlerinizi nasıl oyun şeklinde donatabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
-
Reinventing the Piano (Princeton University): Müzik aleti tasarımının en büyük başarılarından sayılan piyanoyu temel alan bu ders sayesinde piyano tasarımının aşamalarını ve arkasındaki yaratıcılığı keşfedebilirsiniz.
-
- Sayısal Bilimler
-
Super-Earths and Life (Harvard University): İnsanın en büyük meraklarından biri: Uzayda yaşam var mı? On yıllardır artan bir hızla cevabını aradığımız bu sorunun ayrıntılarını, kullandığımız yöntemleri bu derste bulabilirsiniz.
-
Relativity and Astrophysics (Cornell University): Einstein’ın bilimin akışını değiştiren görelilik kuramının, insanoğlunun eski çağlardan beri en büyük meraklarından olan gökyüzü ve astrofizik üzerine etkisini bu ders ile inceleyebilirsiniz.
-
The Climate-Energy Challenge (Harvard University): Gezegenimizde gelecek yıllardaki iklim değişikliği etkilerini ve bunları önleme yollarını tartışan bir ders.
-
The Quantum World (Harvard University): Gözümüzle göremediğimiz dünyanın dinamiklerini anlatan kuantum teorisinin kimyaya uyarlanışını, atomlar ve moleküller aracılığıyla anlamlandırılışını bu derste bulabilirsiniz.
-
Case Studies in Functional Genomics (Harvard University): Açıklayıcı grafikler ve verilerle birlikte, saha çalışmaları üzerinden genom araştırmalarının nasıl yürütüldüğünü adım adım öğrenebilirsiniz.
-
Introduction to Climate Change and Health (Yale University): 21. yüzyılın en büyük problemlerinden olan iklim değişikliğine farklı bir açıdan, insan sağlığına etkisi üzerinden yaklaşabilirsiniz.
-
Vital Signs: Understanding What the Body Is Telling Us (University of Pennsylvania): Vücudunuzdaki nabız, kan basıncı, vücut sıcaklığı gibi değişkenler sağlığınız hakkında ne gibi ipuçları veriyor? Bu dersi aldıktan sonra bunlar hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olacaksınız.
-
- Sosyal Bilimler
-
Justice (Harvard University): Bu ders ile birlikte adalet üzerinde klasik ve modern görüşleri, günümüz dünyasından örneklerle inceleyebilir ve bu konuda eleştirel bir bakış açısı kazanabilirsiniz.
-
Paradoxes of War (Princeton University): Savaşın insan varlığının normal bir parçası olduğu savı üzerine kurulu olan bu ders ile birlikte savaşın nasıl insan duygularının bir ifade yöntemi olduğunu ve insanı bugün olduğu canlı yapan kavramlardan olduğunu öğreneceksiniz.
-
Civil Liberties (Princeton University): Kölelik, göç, düşünce özgürlüğü, hatta çocuk aldırma gibi sivil özgürlük kapsamındaki kavramları John Locke, Friedrich Hayek ve Martin Luther King Jr. gibi düşünürlerin düşünce sistemi ışığında ele alabileceğiniz bir ders.
-
Microeconomics: The Power of Markets (University of Pennsylvania): Her gün ne alacağımızı, ne çalışacağımızı, ya da oyun mu oynayacağımızı yoksa ders mi çalışacağımızı düşünürken aslında hepimiz pek çok ekonomik kararlar veriyoruz. Bu ders sayesinde bu kararların altında yatan içgüdüleri teorik bir bakış açısıyla ele alabilirsiniz.
-
A Law Student’s Toolkit (Yale University): Hukuk eğitiminizin başında da sonunda da olsanız, bilmeniz gereken konseptler, terimler ve araçlar ile sizi aydınlatacak faydalı bir ders.
-
Positive Psychology: Resilience Skills (University of Pennsylvania): Bu ders, size kıvrak zeka ve optimizm gibi temel dirençlilik kavramlarını öğreterek bunları günlük ve iş hayatınıza nasıl uyarlayabileceğinizi gösterecek.
-
Introduction to Psychology (Yale University): İnsan en çok neden korkar? Rüyalarımız ne anlama geliyor? Bizi mutlu edecek şeyler nelerdir? Mental hastalıkların sebepleri ve çareleri nelerdir? Bu ders, bu ve benzeri pek çok temel psikolojik soruyu bilimsel açıdan ele alıyor.
-
Network Dynamics of Social Behavior (University of Pennsylvania): Sosyal devrimlerin dinamikerini kontrol eden güçler nelerdir? Giydiğimiz kıyafetleri yönlendiren modayı ve aynı cinsiyet evliliklerinin kabulünü sağlayan sosyal güçler aynı mıdır? Bu ders sayesinde bu ve bunun gibi pek çok soruya cevap bulabileceksiniz.
-
Freedom of Expression and Information in the Time of Globalization: Foundational Course (Columbia University): Teknolojinin evrimi ile birlikte İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde tanımlanan düşünce özgürlüğünün sınırları çok daha fazla tartışma konusu oldu. Bilginin dağıtımını ve iletimini şekillendiren bu evrimin ardından düşünce özgürlüğüne yeni bir bakış açısıyla yaklaşmak için bu ders tam size göre.
-
- Sağlık ve Tıp
-
Humanitarian Response to Conflict and Disaster (Harvard University): Suriyeli mülteci sorunundan Ebola salgınına, insanlığın karşılaştığı ve tahmin edilemeyen boyutlara ulaşan krizlere gösterilen ortak tepkileri bu ders ile inceleyip bakış açınızı genişletebilirsiniz.
-
Improving Global Health: Focusing on Quality and Safety (Harvard University): Sağlık imkanlarına ulaşımı artırırken kaliteyi korumak da bir o kadar önemli. Ancak kaliteyi kim belirliyor ve standartları neler? Bu konular üzerine bir fikir sahibi olmak istiyorsanız bu ders size göre.
-
Fundamentals of Clinical Trials (Harvard University): Her yeni tıbbi buluştan önce uzun bir klinik çalışma aşaması gerekir. Bu ders sayesinde bu klinik çalışmaların bilimsel, ististiki ve etik yönlerini yakından görebilirsiniz.
-
Lessons from Ebola: Preventing the Next Pandemic (Harvard University): Ebola, var olan sağlık sisteminin açıklarını belirgin bir şekilde göstermişken bir sonraki krize kadar (tamam, artık “bir bir sonraki” kriz) almamız gereken önlemler neler? Bu ders ile bunları öğrenebilirsiniz.
-
Feeding the World (University of Pennsylvania): Artan dünya nüfusuyla birlikte baş göstermeye başlayan gıda sorununun olası çözümlerini bu ders ile öğrenebilirsiniz.
-
- Mühendislik
-
Robotics: Aerial Robotics (University of Pennsylvania): Otonom hareket eden uçan robotların arkasındaki teknolojiyi bu ders ile sıfırdan öğrenebilirsiniz.
-
Energy Within Environmental Constraints (Harvard University): İnsanlık, artan nüfus ve sanayileşme ile birlikte büyük bir enerji sorunuyla karşı karşıya. Ancak enerji talebini karşılarken doğayı talan etmek de kesinlikle bir çözüm değil. İşte bu durumda çözüm önerileri üzerine yoğunlaşabileceğiniz bir ders.
-
A Hands-on Introduction to Engineering Simulations (Cornell University): Mühendislik dünyasının en güçlü araçlarından olan simülasyon araçlarını nasıl kullanacağınızı, bu ders ile birlikte “yaparak” öğrenebilirsiniz.
-
Introduction to Engineering and Design (Brown University): Bu ders sayesinde mühendislik tasarım prensiplerinin temelini öğrenebilir, tasarımdan prototipe giden aşamaları keşfedebilirsiniz.
-
- Eğitim
-
Leaders of Learning (Harvard University): Bu ders sadece okullar hakkında değil çok daha geniş bir öğrenme dünyasını kapsıyor ve kendi öğrenme sınırlarınızı keşfedebileceğiniz bir sürece sizi dahil ediyor.
-
Introduction to Online and Blended Teaching (University of Pennsylvania): Dijital çağda pek çok şey gibi öğretim de çevrim içi ortamlardan yürütülebiliyor. Bu ders sayesinde çevrim içi öğrenmenin eğitimci için sorumluluklarını öğrenebileceksiniz.
-
Orchestrating Whole Classroom Discussion (University of Pennsylvania): Bütün bir sınıfın dikkatini çekmenin en etkili yolu, bütün sınıfın katılacağı bir tartışma yürütmektir. Peki bir tartışmaya bütün sınıfı nasıl katabilirsiniz? Bu ders, size bunun yollarını gösterecek.
-
- Matematik
-
Fat Chance: Probability from the Ground Up (Harvard University): Olasılık teorisine yeni yeni aşina olanlar için sıfırdan bir olasılık teorisi anlayışı geliştirebilecekleri bir ders.
-
Analytic Combinatorics (Princeton University): Çok sayıda birleşimsel değişken içeren verilerin analiz yöntemlerini bu ders ile öğrenebilirsiniz.
-
Causal Inference (Columbia University): Nedensel çıkarımlar yapabilmek tıptan politikaya, hatta iş hayatına kadar her alanda çok önemli. Peki bu çıkarımları yapmak için istatistik biliminden nasıl yararlanabiliriz? Bu ders, size bu sorunun cevaplarını sunacak.
-