Korona Günlerinde Öneriler: Ivy League Üniversitelerinden Ücretsiz Çevrim İçi Dersler

Son günlerde dünyanın geri kalanı gibi bizim de gündemimizde korona virüsü var. Ne yazık ki bu virüs artık ülkemizde de yayılmakta ve bu durumun daha kötüye gitmesini engellemek için hepimizin evinde durması gerekiyor. Eğer bütün gün evde durup ne yapacağım, izleyecek filmlerim ve dizilerim, okuyacak kitaplarım beni bütün gün oyalamaz diyorsanız, bir de sizler için hazırladığımız bu listeye göz atabilir, dünyanın en prestijli üniversitelerinin verdiği ücretsiz çevrim içi derslere katılabilirsiniz. Tabii ki belirtmekte fayda var, derslerin çok büyük bir bölümü İngilizce. İngilizce olmayanlar arasında ise Fransızca, Çince gibi seçenekler mevcut.

Listemize başlamadan önce kısaca bilgi vermek gerekirse Ivy League, ABD’deki en prestijli üniversitelerden sekizinin oluşturduğu bir birlik. Bu sekiz üniversite ise Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Dartmouth, Yale, Columbia ve Pennsylvania Üniversiteleri. Bu üniversitelerin derslerinden oluşan 450 derslik ücretsiz bir bilgi arşivine ise bu linkten ulaşmak mümkün:

https://www.classcentral.com/collection/ivy-league-moocs

Bu dersler arasından seçilen bazılarını ise kategoriler halinde şu şekilde listeleyelim:

  1. Bilgisayar Mühendisliği:
  2. Veri Bilimi: 
  3. Programlama:
  4. Beşeri Bilimler 
    • Masterpieces of World Literature (Harvard University): Hiçbir yazın kültüründen bağımsız değildir, bu sebeple hiçbir yazar da kültüründen uzak değildir. Bu ders ile büyük yazarların yaşadıkları dünyayı nasıl yansıttıklarını ve eserlerinin küreselleştiğinde nasıl değiştiğini inceleyebilirsiniz.

    • Global History Lab (Princeton University): Bu dersle dünya tarihini yalnızca okuyarak ya da dinleyerek değil, tarihi belgeleri kendi bilgilerinizle yorumlayıp değerlendirerek öğrenebilirsiniz.

    • Journey of the Universe: The Unfolding of Life (Yale University): Emmy ödüllü “Journey of the Universe” filmi üzerinden işlenen bu ders, insanlığın gelişimini tarih, felsefe, sanat ve din bakış açılarını birleştirerek ele alıyor.

    • Ancient Masterpieces of World Literature (Harvard University): Bu dersi alarak antik medeniyetlerin ve kültürlerin edebiyata nasıl yaklaştığını, onu nasıl bir araç olarak kullandığını öğrenebilirsiniz.

    • Moralities of Everyday Life (Yale University): Kibarlık ya da barbarlığı neye göre değerlendirip birbirinden ayırıyoruz? Neyin yanlış neyin doğru olduğuna dair ortak kararımız nereden geliyor? Buna rağmen neden sıklıkla anlaşmazlıklar yaşıyoruz? Bütün bu soruların cevabını bulmak için bu ders size yardımcı olabilir.

    • English for Career Development (University of Pennsylvania): Küreselleşen dünya düzeninde bugün hemen hemen yapabileceğiniz bütün mesleklerde bir yabancı dil gerekliliği bulunuyor. Ana dili İngilizce olmayanlar için hazırlanmış bu ders sayesinde kariyeriniz için İngilizceyi nasıl kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

    • Ancient Philosophy: Aristotle and His Successors (University of Pennsylvania): Bu ders, “Felsefe nedir? Bilimden hangi yönleriyle ayrılır?” sorularından başlayarak antik Yunan’da temelleri atılan felsefeyi Aristo ve öğrencilerinin bakış açısından değerlendiriyor.

    • Greek and Roman Mythology (University of Pennsylvania): Mitolojiye meraklı mısınız? Yüzlerce yıldır anlatılagelmiş hikayeleri, mitleri, mitolojik kahramanları merak ediyor musunuz? Bu ders sayesinde aralarında pek çok benzerlik bulunan Yunan ve Roma mitolojileri hakkında derin bilgi sahibi olabilirsiniz.

  5. İşletme
  6. Sanat
    • Introduction to Classical Music (Yale University): Bu dersin amacı, başlangıç seviyesindeki bir klasik müzik dinleyicisini Bach, Mozart, Puccini gibi birbirinden farklı isimlerin müziğinin tatlarıyla buluşturmak.

    • Exposing Digital Photography (Harvard University): Bu ders ile fotoğrafçılığı sanatsal bakış açısından bilimsel yöntemlerine kadar, birbirinden farklı tekniklerini de ele alarak inceleyebilirsiniz.

    • Music and Social Action (Yale University): Müzisyenler de diğer bütün sanatçılar gibi bulundukları toplumun güncel koşullarının etkisinde kalır ve eserlerini bunun etkisinde üretirler. Bu ders sayesinde bu etkileşimin sebep-sonuç ilişkisini inceleyebilirsiniz.

    • Age of Cathedrals (Yale University): Dünyanın en etkileyici yapıları arasında olan gotik katedrallerin sanatı, etrafında gelişen entelektüel yaşamlar ve sosyal düzenlemeleri bu ders ile öğrenebilirsiniz.

    • Gamification (University of Pennsylvania): Bu ders sayesinde, iş hayatındaki çözümlerinizi nasıl oyun şeklinde donatabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
    • Reinventing the Piano (Princeton University): Müzik aleti tasarımının en büyük başarılarından sayılan piyanoyu temel alan bu ders sayesinde piyano tasarımının aşamalarını ve arkasındaki yaratıcılığı keşfedebilirsiniz.

  7. Sayısal Bilimler
  8. Sosyal Bilimler
    • Justice (Harvard University): Bu ders ile birlikte adalet üzerinde klasik ve modern görüşleri, günümüz dünyasından örneklerle inceleyebilir ve bu konuda eleştirel bir bakış açısı kazanabilirsiniz.

    • Paradoxes of War (Princeton University): Savaşın insan varlığının normal bir parçası olduğu savı üzerine kurulu olan bu ders ile birlikte savaşın nasıl insan duygularının bir ifade yöntemi olduğunu ve insanı bugün olduğu canlı yapan kavramlardan olduğunu öğreneceksiniz.

    • Civil Liberties (Princeton University): Kölelik, göç, düşünce özgürlüğü, hatta çocuk aldırma gibi sivil özgürlük kapsamındaki kavramları John Locke, Friedrich Hayek ve Martin Luther King Jr. gibi düşünürlerin düşünce sistemi ışığında ele alabileceğiniz bir ders.

    • Microeconomics: The Power of Markets (University of Pennsylvania): Her gün ne alacağımızı, ne çalışacağımızı, ya da oyun mu oynayacağımızı yoksa ders mi çalışacağımızı düşünürken aslında hepimiz pek çok ekonomik kararlar veriyoruz. Bu ders sayesinde bu kararların altında yatan içgüdüleri teorik bir bakış açısıyla ele alabilirsiniz.

    • A Law Student’s Toolkit (Yale University): Hukuk eğitiminizin başında da sonunda da olsanız, bilmeniz gereken konseptler, terimler ve araçlar ile sizi aydınlatacak faydalı bir ders.

    • Positive Psychology: Resilience Skills (University of Pennsylvania): Bu ders, size kıvrak zeka ve optimizm gibi temel dirençlilik kavramlarını öğreterek bunları günlük ve iş hayatınıza nasıl uyarlayabileceğinizi gösterecek.

    • Introduction to Psychology (Yale University): İnsan en çok neden korkar? Rüyalarımız ne anlama geliyor? Bizi mutlu edecek şeyler nelerdir? Mental hastalıkların sebepleri ve çareleri nelerdir? Bu ders, bu ve benzeri pek çok temel psikolojik soruyu bilimsel açıdan ele alıyor.

    • Network Dynamics of Social Behavior (University of Pennsylvania): Sosyal devrimlerin dinamikerini kontrol eden güçler nelerdir? Giydiğimiz kıyafetleri yönlendiren modayı ve aynı cinsiyet evliliklerinin kabulünü sağlayan sosyal güçler aynı mıdır? Bu ders sayesinde bu ve bunun gibi pek çok soruya cevap bulabileceksiniz.

    • Freedom of Expression and Information in the Time of Globalization: Foundational Course (Columbia University): Teknolojinin evrimi ile birlikte İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde tanımlanan düşünce özgürlüğünün sınırları çok daha fazla tartışma konusu oldu. Bilginin dağıtımını ve iletimini şekillendiren bu evrimin ardından düşünce özgürlüğüne yeni bir bakış açısıyla yaklaşmak için bu ders tam size göre.

  9. Sağlık ve Tıp
  10. Mühendislik
  11. Eğitim
  12. Matematik
Tayfun Tatar
Tayfun Tatar
Gömlek cebinde şiir, fotoğraf ve biraz da sonbahar taşıyan bir basit adam

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Epik Fantastik Türüne Giriş ve Kralkatili Güncesi Evreni

Epik fantastik türüne derinlemesine bir bakış ve Kralkatili Güncesi ekseninde modern mit yaratımının izleri...

Söylenti Sinema Şeridi: Direniş ve Özgürlük Ayı

Hayatın içinden beyaz perdeye taşınan zorluklar, yaşam mücadelesi ve daha nicesinin işlendiği film önerilerimiz.

Yerel ve Evrenselin Birlikteliği: Çağdaş Moda Tasarımlarında Anadolu İzleri

Moda dünyasında sürdürülebilirlik ve özgünlük arayışı giderek daha fazla tasarımcıyı yerel ve kültürel unsurlara bakmaya yönlendiriyor.

Met Gala 2025: Moda Dünyasında Dikkat Çeken Kültürel Tema

Met Gala 2025, kültürel teması ve "Black dandyism" vurgusuyla moda dünyasında kimlik ve stil hakkında güçlü mesajlar verdi.

Ölü Ozanlar Derneği Hangi Albümle Eşleşir?

Sistemin duvarlarını şiirle yıkan bir film ve notalarla öfkesini haykıran bir albüm: Ölü Ozanlar Derneği ve The Wall’u birlikte inceliyoruz.

Terapide Kaybolmak: “Beyaz Psikoloji”den Kültürel Uyum Arayışına

Batı merkezli terapi yaklaşımlarının kolektivist kültürlerde neden uyumsuzluk gösterdiğini "beyaz psikoloji" kavramı üzerinden inceledik.

Orta Çağ Avrupası’nda Moda, Sağlık ve Hijyen

İnsanın kendini eğitmesi, araştırması ve en önemlisi sorgulaması kadar güzel bir şeyin olmadığı dersini veren Orta Çağ Avrupası'ndan bir soru: “Siz hangi çağda yaşıyorsunuz?”

Crash (1996) Film İncelemesi: Bedenin Arzuyla Çarpışması

Cronenberg’in Crash filminde beden, arzu ve makina birleşir; kaza, hem haz hem dönüşüm alanına dönüşür. Film, gerçekliğin simülakra evrildiği bir evren çizer.

Söylenti Aylık Frekans

Mayıs ayını taçlandıracak müzik önerileriyle karşıladığımız Söylenti Frekansı sizlerle!

Roller, Güç ve Travmalar: Aile İçi Psikodinamik Yapılar

Bu yazı, aile içi psikodinamik yapılar bağlamında güç dengeleri ve rollerin bireylerin travmalarını nasıl şekillendirdiğini ele almaktadır.

Editor Picks