1- “Yalnızca bir kez konuşmuşlardı. Konuşma alışkanlıktan başka neydi ki; sözsüz de anlaşabilirdi insanlar…”
(s.12)
2- “Görmek bir kesinlik ifade etmiyordu; gözle gördüğünüzün aslında orada olup olmadığına ilişkin bir kanıt yoktu.”
(s.22)
3- “Bir şeyi aşırı istemek iyi değildi. Sırf bu yüzden bir şeyin olacağı varsa bile olmazdı.”
(s.26)
4- “İnsanoğlu için aç gözlü denmiştir her zaman. Elindekiyle yetinmeyip hep daha fazlasını istediği söylenir. Bunlar küçümseme dolu, eleştiri niteliğinde söylenmiş sözlerdir. Oysa istemek insanın en büyük yeteneklerinden biridir ve onu, bulduğuyla yetinen hayvan türlerinden üstün kılar.”
(s.33)
5- “Oğlum okumayı öğrenecek, bütün o kitapları okuyacak. Oğlum yazmayı öğrenecek ve yazacak. Oğlum sayıları öğrenecek. Bütün bunlar bizi özgür kılacak, çünkü o bilgilenmiş olacak, bizler de ondan öğreneceğiz.”
(s.33)
6- Tasarım gerçeğin ta kendisidir. İnsan bir kez tasarlasa, düşünde canlandırsa gerçekleşmemesi için neden yoktur. Tasarı belki kolaylıkla saldırıya uğrayabilir, ama kesinlikle yok edilemez.”
(s.36)
7- “Bildiği bir şey daha vardı. Kader, insanoğlunun yaptığı planları hoş karşılamaz, rastlantısal olmayan başarıyı sevmezdi.”
(s.37)
8- “Sen kimden korkuyorsun?”
“Herkesten.”
(s.43)
9- “Bu dünyada herkes elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmalıydı. Aklından ne geçerse geçsin, yeteneğini sonuna kadar zorlamalıydı.”
(s.48)
10- “Eski dünyasını yitirmişti, yeni bir dünyaya tırmanmak zorundaydı. Gelecek için kurduğu düşler gerçekleşmeliydi, yok edilemezdi.”
(s.52)
11- “İncinin ezgisi bir fısıltı halini aldı, sonra da duyulmaz oldu.”
(s.93)
İnci
Remzi Kitabevi