Jane Eyre Hangi Şarkıları Dinlerdi?

Editör:
İclal Yaka

Charlotte Brontë’nin kaleminden çıkan, günümüzde hâlâ büyük bir keyif ve hevesle okunan kitaplardan biri olan Jane Eyre, edebiyatın en güçlü kadın karakterlerinden biri olarak hafızalarımızda yer edinmiştir. Bir mücadeleye şahit oluruz kitabın her sayfasında çünkü Jane Eyre’in neredeyse bütün hayatı mücadeleye dayalıdır. Önce hayatta kendine yer açma mücadelesi veren küçük bir kızdır Jane, sonra aşkta ve sevgide var olmaya çalışır.

Jane Eyre| thelongcenterorg

Küçük yaşta yetim kalan Jane’in direnişi ve kendi olma yolunda sınırları zorlayışı etrafında örülü bu roman, hem içimizi acıtır hem de büyülü atmosferiyle bambaşka kapılar açar. Peki, Jane Eyre günümüz dünyasında yaşasaydı, hangi şarkıları dinlerdi? Gelin, hep birlikte Jane’in muhtemelen profilinde herkese açık paylaşmayacağı, yalnızca kendisinin erişebileceği müzik listesine ulaşmaya çalışalım!

(Buradan sonra okuyacaklarınız spoiler içerebilir!)

1. Taylor Swift – I Hate It Here

Yaşadığı dünyanın ona karşı ne kadar acımasız ve sevgiden yoksun olduğunu gören Jane, sıklıkla kendi yarattığı, acıdan ve kötülüklerden uzak, iç dünyasına saklanırdı. Onun için bir kurtuluş yöntemi olan saklanmak, kuytuda kitap okumak, hayallere dalmak çocukluk çağına dair hatırladığı nispeten keyifli anılar olarak karşımıza çıkıyordu. Bu anlamda Jane, günümüzde yaşıyor olsaydı büyük bir Taylor Swift hayranı olurdu, hatta bu şarkının kendisi için yazıldığını düşünürdü desek yanlış olmaz!

“I’ll save all my romanticism for my inner life and I’ll get lost on purpose
(Tüm romantizmimi iç hayatıma saklayacağım ve bilerek kaybolacağım)
This place made me feel worthless
(Burası bana kendimi değersiz hissettirdi.)
I hate it here so I will go to secret gardens in my mind”
(Buradan nefret ediyorum bu yüzden aklımın gizli bahçelerine kaçacağım.)

2. Lorde – Liability

Jane‘in çocukluğundan beri mücadele etmeye çalıştığı hislerinin başında geliyor “fazlalık” hissi. Bu his bazen fazla düşünen, fazla umursayan, fazla hisseden bir yerden yankılanırken bazen de bütün varlığıyla ortaya çıkan bir yük oluşun izlerini taşıyor. Onun varlığı birçok insan için rahatsızlık kaynağıydı ve Jane bu durumun hep farkındaydı.

The truth is I am a toy that people enjoy
(Gerçek şu ki ben insanların oynamaktan keyif aldığı bir oyuncağım)
‘Til all of the tricks don’t work anymore and then they are bored of me
(Ta ki bütün numaralarım işe yaramayana kadar)
I understand, I’m a liability”
(Anlıyorum ki yükten başka bir şey değilim)

3. The Smiths – Unloveable

Çocukken kimse tarafından istenmeyişi, ona sahip çıkacak ve sevilebilir olduğuna inandıracak kimsenin olmayışı Jane’i tam aksine inandıracak bir yerde konumlandırdı. “Sevilemez” olmak onun kimliğine işleyen bir kehanet gibiydi âdeta. Sevilmediğini bilerek büyüdü ama hayata karşı en büyük direnişi de buradan başladı. Sevilebilir oluşuna dair inancı köreldiğinde kulaklıklarına uzanıp tekrar ve tekrar bu şarkıyı dinlerdi muhtemelen Jane Eyre.

I know I’m unloveable
(Biliyorum, sevilesi biri değilim)
You don’t have to tell me”
(Söylemene gerek yok)

4. Gracie Abrams – I miss you, I’m sorry

Jane’in Thornfield Hall‘dan ayrılırken aklının gerilerinde bu şarkının çalıyor olması çok muhtemel. Geride bırakılmış anılar, her köşe başında var olan hatıralarla birlikte bir hikâyenin kapanışına güzel bir eşlikçi olurdu şarkı. Bir evi “ev” yapan her şeyin temeli sarsılmışken, o hayaletlerle yaşamaya devam edebilir mi insan?

Nothin’ happened in the way I wanted
(Hiçbir şey istediğim gibi olmadı)
Every corner of this house is haunted”
(Bu evin her köşesi lanetli)

5. Deniz Tekin – Bir Vahayı Deniz Sandım

Jane, Rochester‘la karşılaştığında bir kalbi olduğunu, sevebildiğini ve sevilebileceğini gördü. Hayatı boyunca sevgisizlikle mücadele etmiş genç bir kadının karşılaşabileceği en büyük yanılsamayla baş başa kaldı böylece. Bazen sevmek bir kurtarıcı değil öğrenmemiz gereken büyük bir derstir. Jane, Rochester’ın sevgisiyle tabir-i caizse bir çölde karşılaştığı için âdeta vahayı deniz sandı. O yüzden bu şarkıyı yalnızca dinlemekle sınırlı kalmaz, bir şarkı yazacak olsaydı bunu yazardı.

“Bilmem hiç yağmur yağacak mıKaybolduğum çöllereBir vahayı deniz sandımKapıldım hayallere”

6. Taylor Swift – The Prophecy

Bütün roman boyunca dile getirilen her şeyin bu şarkının sözlerinde gizli olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yalnızca olduğu hâliyle kabul edilmek ve anlaşılmak isteyen Jane’in isyanına kulak veriyoruz bu şarkıda. O yüzden listedeki son şarkı olarak “The Prophecy” Jane’in kendiyle mücadelesinin son raddesi diyebiliriz.

“Please I’ve been on my knees
(Lütfen, dizlerimin üstündeyim)

Change the prophecy
(Kehaneti değiştirin)

Don’t want money
(Para istemiyorum)

Just someone who wants my company
(Sadece arkadaşlığımı isteyen birini istiyorum)

Let it once be me”
(Bir kez olsun ben olayım)


Kaynakça:

Öne çıkan görsel: focusfeatures.com

Brontë, Charlotte. Jane Eyre. Çev. Nihal Yeğinobalı. İstanbul: Can Yayınları

Derya Gülcan
Derya Gülcan
splendidly selfish, charmingly helpless excellent fun til you get to know her

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Epik Fantastik Türüne Giriş ve Kralkatili Güncesi Evreni

Epik fantastik türüne derinlemesine bir bakış ve Kralkatili Güncesi ekseninde modern mit yaratımının izleri...

Söylenti Sinema Şeridi: Direniş ve Özgürlük Ayı

Hayatın içinden beyaz perdeye taşınan zorluklar, yaşam mücadelesi ve daha nicesinin işlendiği film önerilerimiz.

Yerel ve Evrenselin Birlikteliği: Çağdaş Moda Tasarımlarında Anadolu İzleri

Moda dünyasında sürdürülebilirlik ve özgünlük arayışı giderek daha fazla tasarımcıyı yerel ve kültürel unsurlara bakmaya yönlendiriyor.

Met Gala 2025: Moda Dünyasında Dikkat Çeken Kültürel Tema

Met Gala 2025, kültürel teması ve "Black dandyism" vurgusuyla moda dünyasında kimlik ve stil hakkında güçlü mesajlar verdi.

Ölü Ozanlar Derneği Hangi Albümle Eşleşir?

Sistemin duvarlarını şiirle yıkan bir film ve notalarla öfkesini haykıran bir albüm: Ölü Ozanlar Derneği ve The Wall’u birlikte inceliyoruz.

Terapide Kaybolmak: “Beyaz Psikoloji”den Kültürel Uyum Arayışına

Batı merkezli terapi yaklaşımlarının kolektivist kültürlerde neden uyumsuzluk gösterdiğini "beyaz psikoloji" kavramı üzerinden inceledik.

Orta Çağ Avrupası’nda Moda, Sağlık ve Hijyen

İnsanın kendini eğitmesi, araştırması ve en önemlisi sorgulaması kadar güzel bir şeyin olmadığı dersini veren Orta Çağ Avrupası'ndan bir soru: “Siz hangi çağda yaşıyorsunuz?”

Crash (1996) Film İncelemesi: Bedenin Arzuyla Çarpışması

Cronenberg’in Crash filminde beden, arzu ve makina birleşir; kaza, hem haz hem dönüşüm alanına dönüşür. Film, gerçekliğin simülakra evrildiği bir evren çizer.

Söylenti Aylık Frekans

Mayıs ayını taçlandıracak müzik önerileriyle karşıladığımız Söylenti Frekansı sizlerle!

Roller, Güç ve Travmalar: Aile İçi Psikodinamik Yapılar

Bu yazı, aile içi psikodinamik yapılar bağlamında güç dengeleri ve rollerin bireylerin travmalarını nasıl şekillendirdiğini ele almaktadır.

Editor Picks