İlk Lordluk Ünvanı Sahibi: Lord Frederic Leighton

Yazı İçindekiler [hide]

Lord Frederic Leighton, 3 Aralık 1830’ da Scarborough, Birleşik Krallık’ta doğdu ve yine 25 Ocak 1896 tarihinde Londra, Birleşik Krallık’ta öldü. Yorkshire, Scarborough’da tıpla ilgilenen bir ailede büyüdü. Babası ve büyükbabası doktordu. Büyükbabası büyük bir servet sahibiydi ve aynı zamanda Rus Kraliyet ailesinin doktoruydu.

Frederic Leighton

Leighton ailesi tarafından bu servet sayesinde hep desteklendi. Fakat ailesinin sanatta seçkin olamadığı sürece; onu küçümseyeceğine dair söylentileri vardı. Ailesi Leighton’a her imkanı sağlıyordu ve bunun yanında kariyerinde seçkin olmasını bekliyorlardı.

Okuma Masasında Çalışmak 1877

17 yaşındayken, Frankfurt’ta filozof Arthur Schopenhauer’la tanıştı ve portresini çizdi. 24 yaşındayken Floransa’da Accademia di Belle Arti’de okudu. Leighton Avrupa’ da sanat eğitimlerini tamamlayıp Londra’ya döndüğünde kendine bir ev inşa ettirdi. Evin inşasını George Aitchison üstlenmişti. Aitchison ile İtalya’ da tanışıp çok yakın arkadaş olmuşlardı. “Leighton House Müzesi” öncesinde aslında eviydi. Ve içinde Akdeniz, Orta ve Uzak Doğu’dan gelen seramik, tekstil ve İznik Çinisi koleksiyonları vardı. Bu koleksiyonları Leighton öldüğünde, kardeşleri evi müze yapmak için satmak zorunda kaldılar. Daha sonra orijinal koleksiyonlar tekrardan müzede sergilenmeye başlandı.

Bacchante 1895
LEİGHTON’UN SANATÇI KİŞİLİĞİ

1878 ve 1896 yılları arasında “Sir Frederic Leighton” olarak bilinen İngiliz, ressam ve heykeltıraştı. 19. Yüzyılın en ünlü İngiliz sanatçılarından biriydi. İncil, Eski Roma ve Yunan dönemi konularını resmediyordu.

Leighton, 1878’de Windsor’da şövalye ilan edildi. 1896 Yeni Yıl Onur Ödülü’nde bir “lordluk” verilen ilk ressamdı. Leighton tarihin en kısa süreli “soylu” ünvanını alan sanatçıydı. Soylu ünvanını aldıktan bir gün sonra vefat etti.

Çakıl Taşları Toplayan Yunan Kızları
Yanan Haziran 1895

Flaming June (1895) adlı eserinde olduğu gibi, İncil ve mitolojik sahnelerin Neoklasik tasvirleriyle tanınan bir ressamdı. Viktorya dönemi sanatçı, büyük ölçekli bitmiş çalışmalarına hazırlık olarak birçok yağlı boya çalışması yaptı ve konuları için sık sık Orta Doğu ve İtalya’ya seyahat etti.

”Sanat, yaşam ve doğa fenomenlerinden duyduğumuz hazzın ifadesi ve başkalarıyla iletişim kurma ve bu hazzı sürdürme çabasıdır.”

Sanatçı kişiliğinin yanında seyahat etmeyi de çok seven Leighton, annesinin ısrarıyla Avrupa’da daha fazla zaman geçirdi ve bu süreçte Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca öğrendi. 1857’de 27 yaşındayken Afrika’ya ilk seyahatini yaptı ve Cezayir’i ziyaret etti. Sonunda, 1877’de Sicilya’nın Palermo kentindeki La Zisa adlı bir 12. Yüzyıl Arap-Norman sarayından esinlenen Arap Salonu’nun inşasına öncülük edecekti.”

Müzik Dersi 1884

SOYLU OLMA MACERASI

Leighton, 1855’te Kraliçe Victoria’nın ilk tablosunu satın almasıyla “sanatta seçkin” olmayı başardı ve 1878’de Kraliyet Sanat Akademisi’nin Başkanı olarak mesleğinin zirvesine ulaştı. Hiç evlenmedi ve 1896’da kalp yetmezliğinden ölmeden hemen önce, soylulaştırıldı ve Frederic, Lord Leighton,“Stretton Baronu” oldu. Bu onura layık görülen tek İngiliz sanatçıdır ve St. Paul Katedrali’ne gömülmüştür.

Balıkçı ve Siren 1857
İkarus ve Daedalus 1869

KAYNAKÇA:

https://www.frederic-leighton.org/biography.html

https://www.wikiart.org/en/frederic-leighton/flaming-june-1895

Lord Frederic Leighton hayatı ve eserleri (1830 – 1896)

 

İlke Aslı Erdoğan
İlke Aslı Erdoğan
Hayattaki incelikleri yazarak anlatmayı ve insanlara yazarak dokunmayı seven biri...

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks