İçimizdeki Türkülerin Gerçek Hikayeleri

Türkü, belli bir olay üzerine yazılmış günden güne anonimleşen halk ezgisidir. Türküler, bize benliğimizi anlatır. Türküler, kulaklarımızda naif bir tınıyken, yüreklerimizde sonu gelmeyen koskocaman birer hikayelerdir. Mihriban, Sarı Gelin, Yemen Türküsü, Kara Tren, Hastane Önünde İncir Ağacı… Bazen bir türkü sizi alır, masallarda hiçbir zaman nerede olduğunu bilemediğimiz Kafdağı’na götürür.

Haydi, gelin ”Halil İbrahim” türküsüyle beraber aşalım Kafdağı’nı!

Dağda kızıl ot biter, içinde keklik öter
Eşkıyadan da beter, uslan be Halil İbrahim
Kıvırcık saçlarına, kar düşmüş uçlarına
Dağın yamaçlarına, yaslan be Halil İbrahim

Derede su durulur, daldan köprü kurulur
El yerine vurulur, aslan be Halil İbrahim
Kıvırcık saçlarına, kar düşmüş uçlarına
Dağın yamaçlarına, yaslan be Halil İbrahim

Müfreze dağı sarar, dağda kaçaklar arar
Geçit vermez kayalar, hızlan be Halil İbrahim
Kıvırcık saçlarına, kar düşmüş uçlarına
Dağın yamaçlarına yaslan be Halil İbrahim

Halil İbrahim; Fatsa doğumlu, kıvırcık saçlı, yakışıklı bir delikanlıdır. Şemsiye, saat, silah gibi aletlerin tamir ve tadilatı ile geçimini sağlar. Yıllar sonra Halil İbrahim komşu köyden Ahmet Ağa’nın dillere destan güzelliği ile meşhur kızına aşık olur ve onu kaçırır, ardından evlenirler. Bir vakit sonra Halil İbrahim hanımını ve oğlunu köyde bırakıp askere gider. Askerdeyken Ahmet Ağa’nın kendi mal varlıklarını, tarlalarını, arazilerini üstüne geçirdiğini, kızı ile torununu da alıp kendi evine götürdüğü haberini alır. Halil İbrahim bu acılı haberin ardından dayanamayıp askerden firar eder. Ormana yakınlığıyla bilinen evinin etrafında saklanır, bazen de evine gidip gelir. Günün birinde evine giderken jandarmalar tarafından yakalanır. Ceza olarak telefon direğine bağlanıp acımasızca dövülür. Cezasını çeken Halil İbrahim askerliğini tamamlayıp döner ama karısı, çocukları elinden alındığı için hayata hala dargındır. İnsanlardan, köyünden uzakta yaşamaya başlayan Halil İbrahim’in eşi dostu da kalmamıştır artık. Silahsız gezemeyen Halil İbrahim evinde -eskiden de olduğu gibi- tamirat işleriyle uğraşmaya devam eder. Yılların ardından Fatsa’da yapılan büyük bir operasyonda Halil İbrahim teröristlerce yakılan evinden kaçar, ormana sığınır. Ama jandarmalar tarafından bulunur ve hiçbir suçu olmamasına rağmen yıllar önce yediği dayak aklına gelir. O korkuyla bir anda kaçmaya çalışır. Hasano deresinin köprüsünü sel alıp götürmüştür. Taşkın dereyi geçen Halil İbrahim, tam dağlara doğru kaçarken başından vurulur ve kayalara yaslanır. Halil İbrahim, ölürken bile yere düşmez.

Peki ya siz, hangi türkünün hikayesinde olmak isterdiniz?

Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

2 YORUM

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks