Görülmesi Gereken Yerler: 5 Tarihi Tren Garı

Sanayi Devrimi ile başlayan demiryolu sektörü, ülkemiz sınırlarına ilk kez Osmanlı Dönemi ile giriş yapmıştır. 1860 yılında ilk demiryolu hattı olan İzmir-Aydın güzergahının yapılması ile birlikte demiryolu tarihi, ülkemiz için başlamış oldu. Demiryolu hatlarının yanısıra tren istasyonları, mimarisi ve tarihiyle birlikte sektörün en ilgi çekici noktalarından biri olmayı başardı. Zaman zaman restore edilse de Avrupai esintilerini kaybetmeyen ve mimarisiyle dünyayı etkileyebilen ülkemizdeki bu tarihi tren garlarını görmeye ne dersiniz?

1. Haydarpaşa Garı – İstanbulAz Çok Ekoloji Kültür Sanat Gezi Kitap Rehber, Hastane, Hastane ...

Tren garı denilince ilk olarak akla gelen Haydarpaşa Garı, Kadıköy Belediyesi bünyesinde bulunmaktadır. 1903 yılında yapımı tamamlanan ve demiryolu hizmetine sunulan gar, Alman mimarisini güçlü örneklerinden biridir. Garda, bir dönem TCDD sembolü haline gelen Barok tarzı bir saat bulunmaktadır. Binanın kuzey cephesi yolcu peronlarına bakarken, güney cephesi ise tamamen denize dönüktür. Bu da Haydarpaşa Garı‘na eşsiz manzaralar sunmaktadır.

 

2. Alsancak Garı – İzmir

Tarihi Mekanlar Kişisel Ansiklopedi Erol ŞAŞMAZ

İzmir’in en eski 2. garı olma özelliğine sahip olan Alsancak Garı, 1858 yılında yapılmaya başlanmış ve 1861 yılında hizmete başlamıştır. Konak ilçesinde yer alan bu gar, ülkemizde yapılan ilk demiryolu hattı olan İzmir-Aydın demiryolu hattının İzmir’deki başlangıç noktasında bulunur. Binada aynı zamanda İzmir’deki ilk saat kulesi de yer almaktadır. Yüksek tavanları, geç dönem Osmanlı mimarisi ve vitralleri ile de turistik olarak önem kazanmıştır.

3. Sirkeci Garı – İstanbul

TCDD, tarihi Sirkeci Garı'nı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ...

1890 yılında yapılan ve mimarisiyle Avrupa’ya örnek olan Sirkeci Garı, ülkemizde en çok ziyaret edilen garlardan biridir. Kubbe şeklindeki tavanları, büyük ve renkli klasik süslemeleri ve saat kuleleriyle Osmanlı mimarisini net olarak görebileceğiniz Sirkeci Garı, 2. Abdülhamid döneminde inşa edilmiştir.

4. Basmane Garı – İzmir

Basmane tren garı – Rail Turkey Tr

1876 yılında yapılan Basmane Garı, Fransız mimar Gustave Eiffel tarafından klasist tarza uygun olarak tasarlanmıştır. 1922 Büyük İzmir Yangını’nda büyük hasar alsa da TCDD’nin kurulmasıyla onarımı yapılmış ve hizmete açılmıştır. Endüstri Devriminin izlerini de barındıran Basmane Garı, Konak ilçesinde bulunmaktadır.

5. Gazi Tren İstasyonu – Ankara

Gazi Tren İstasyonu - Vikipedi

Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde bulunan Gazi Tren Garı, 1926 yılında hizmete girmiştir. Ülkemizin önemli mimarlarından olan Burhanettin Tamcı‘nın projelendirdiği gar Milli Mimari Rönesansı tarzında yapılmıştır ve ulusal mimarlık döneminin ilk örneği olma özelliğini taşır. Geleneksel motiflerle göz dolduran tasarımında Kütahya çinileri kullanılmış olup görsel güzelliğiyle de ön plana çıkmaktadır.

Kaynakça:

Türkiye’nin Tarihi İstasyonları

Haydarpaşa Garı

www.wikipedia.com

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks