Ferit Edgü – Yazmak Eylemi

“Üslûp kişinin kendisidir” sözü doğruysa, her üslûbun da bir kişiyi yarattığını var saymak yanlış sayılmaz”

Ferit Edgü’yle bu kitap sayesinde tanıştım; bu kitap sayesinde bir yazarın nasıl yüz bir farklı ağızdan konuşabileceğine şahit oldum. Arka kapak yazısının ilk cümlesi kitabın konusu üzerine önemli bir bilgi veriyor: “Kendilerini ‘devrimci’ olarak tanımlayan örgüt üyelerinin bir eylemi sonucu 14 Şubat 1980 Perşembe günü, İstanbul’un birçok semtinde dükkânlar kepenk açmadı.”

Yazarın 1980 yılında yazdığı ve aynı yıl Ada Yayınları’nda ilk baskısını yapan Yazmak Eylemi’nin ilginç hikayesine önsözde değinilmiş: Raymond Queneau’nun Exercises de Style* adlı kitabını Türkçe’ye çevirmeye başlayan Ferit Edgü, çeviride ilerledikçe, “Fransız dilinin olanak ve yetenekleri içinde düşünülmüş bu metinler”in çevirmeye çalışmanın başarıya ulaşmayacağını düşünür. Bunun üzerine bu üslup alıştırmalarını Türkçe olanakları içinde ve Türkiye gündeminden bir olayı konu edinerek yazma kararı verir.

Kitabın amacı şudur: Tek bir olay seçilecek ve bu olay birçok farklı ağızdan -ve pek tabii duygu ve düşünceden- okura aktarılacaktır. Bu amaç doğrultusunda yazar, yukarıda değindiğimiz olayı konu olarak belirler. Seçilen konu üzerine 101 farklı üslupta metin yazan Ferit Edgü, önsözde bu konu hakkında şöyle söyler: “Düş gücüm (varsa eğer) yalnızca üslûpta gösterdi kendini. 101 metin yazdım. 1001 metin de yazabilirdim. Ama,okuyucuya, bir olayın, birden çok yazım olanağının olduğunu göstermeye sanırım bu kadarı yeter.”

*Raymond Queneau’nun Exercises de Style kitabı, Armağan Ekici tarafından “Biçem Alıştırmaları” adıyla 2003 yılında Türkçe’ye kazandırılmıştır.

Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Kedi Beşiği Aslında Ne Anlatıyor?

Atom bombasının babası sizce daha korkunç bir silah yaratabilir mi? Belki de bilim tek başına cevap değildir.

Şakir Paşa Ailesi Edebiyata Nasıl Yön Verdi?

Şakir Paşa ailesinin sanata, özellikle de edebiyata yaptığı katkılar hakkında bir çerçeve sunuyoruz.

Chicano Edebiyatı: Sınırda Kalmışların Sesi

Chicano edebiyatı; melez kimlik, aidiyet krizi ve kültürel direnişi sınırın iki tarafındaki hayatlar üzerinden anlatan güçlü, politik ve ruhani bir edebi hafızadır.

Harry Potter Serisinin Unutulmaz Replikleri

Harry Potter'ın büyülü replikleriyle büyücülük dünyasında kaybolmaya hazırlanın!

Küçük Gün Işığım Film İncelemesi: Kabullenmenin Gücü

Kusursuzluk arayışının değil, kendin olmanın kıymetini; sonuca değil, yolculuğa odaklanmanın anlamını keşfedeceğiniz sarsıcı ama iç ısıtan bir aile hikâyesine davetlisiniz.

Joseon’daki İstikrarsızlık: Kral Injo

İstikrarsızlığıyla Kore ulusunun gelişmesinin önünü kapamış bir hükümdar olarak hatırlanan ve günümüzde hala eleştirilen Kral Injo'nun tarihteki yeri.

Sessizliğe Karşı Yazmak: Kadın Yazarların Sansüre Direnişi

Sansür, yalnızca siyasi bir baskı mekanizması değil; aynı zamanda kültürel, ahlaki ve cinsiyet temelli bir sessizleştirme aracıdır.

Hasçelikler and the City: Dijital Bir Ailenin Hikâyesi

Hasçelikler and the City; dijital dünyada temsiliyet, samimiyet ve medya sınırlarını sorgulayan gerçekçi bir aile anlatısıyla izleyicileri içine çekiyor.

Cumhuriyet Aydınları: Behice Boran

İlk kadın sosyolog, ilk kadın siyasi parti genel başkanı, Marksist, yazar ve akademisyen olan Behice Boran; Türk solunun en güçlü temsilcilerinden biri olmuştur.

Tabloları Dinlemek: Édouard Manet

Bazı bakışlar ancak bazı nefeslerle tanımlanıyor. Manet'nin fırçası, Tezer'in nefesi gibi...

Editor Picks