Ana Sayfa Etiketler Postmodernizm

Etiket: Postmodernizm

Dijital Çağda Postmodernizm: Geleneksel Yapılar Nasıl Değişiyor?

Dijital çağ olarak adlandırılan yeni teknoloji döneminde geleneksel yapılar nasıl değişiyor?

Postmodern Perspektiften Sanat Aktivizmi

Postmodernizm, sanatın sosyal ve politik bir araç olarak kullanıldığı bir düşünce akımıdır ve bu bakış açısıyla aktivistlerin protestoları nasıl ele aldıkları inceleniyor.

5 Farklı Sebeple Neden Postmodern Roman Okumalıyız?

Postmodern romanlar, gerçeklik ile kurgu sınırlarının bulanıklaşması ve kültürel-toplumsal eleştirilerle çok katmanlı bir okuma deneyimi sunar.

Tutunamayanlar Nasıl Yazıldı?

Oğuz Atay'ın ünlü romanı Tutunamayanlar'ın nasıl yazıldığını, yazıldığı dönemin şartlarını ve yazarın esinlendiği kaynakları mercek altına alıyoruz.

Scott Pilgrim vs. The World Film İncelemesi: Günümüz Gençlerinin Yenilikçi Sinemaya...

Yönetmenlik koltuğunda Edgar Wright'ın oturduğu yapım günümüz gençliğinin bir tasvirini yaparken sinemanın anlatı diline yepyeni bir yaklaşım getiriyor.

Masumiyet Müzesi Nasıl Yazıldı?

Orhan Pamuk'un yaşamından izler barındıran, aşkın derinliklerini anlatan Masumiyet Müzesi'nin yazım aşamalarını irdeledik.

“Faust is Dead” Oyununa Postmodernist Bir Bakış

"Faust is Dead" isimli oyun, Mark Ravenhill tarafından postmodern dönemde yazılmış bir oyundur. Böyle bir dünyada ruhunu kapitalist bir sisteme, teknolojik bir dünyaya karşı kaybetmiş insanı anlatır.

Postmodernizm ve İkinci Yeni Şiiri

Postmodern edebiyat ile ikinci yeni şiir akımlarının birbiriyle bağ kurulan noktaları, benzerlikleri, beslendikleri özlerin ifadesi. Gelenseksel olandan kopuş ve yeni arayışlarla postmodern arka planla edebiyatımızda ikinci yeni şiirinin oluşumu.

Yeni Dalga: 1960’larda Dünya Sinemasının Dönüm Noktası

Yeni Dalga, postmodernist bir anlayışla geleneksel kuralları sorgulamış ve sinemaya daha özgün ve deneysel bir perspektif kazandırmaya çalışmıştır.

1922 ve Modernistler: Her şeyi Değiştiren Yıl

19 ve 20. yüzyıllarda ortaya çıkan bir sanat, kültür ve düşünce akımı olan modernizmin 1922'de neleri değiştirdiğine gelin bir bakalım.

Virginia Woolf: Victoria Çağı’nda Bir Kadının Ayak İzleri

Woolf'un eleştiri yazılarındaki özgün perspektifi ve başarısı yadsınamaz ama aynı zamanda Woolf'un kendisiyle çeliştiği ve hatta bazen çok ileriye gittiği de görülür.

Sanatın Şiirsel Dansı: El Teması Sanatında Gizli Anlatım

Sanatçının duygularını ve düşüncelerini anlatmak için kullandığı bir teknik olan eller, sanat eserlerinde şekillerin veya objelerin fiili bir biçimde betimlenmesine yardımcı olur.

Postmodern Edebiyata Nereden Başlamalıyız?

Modern hayata geçen toplum, günden güne yalnızlaşmakta ve yabancılaşma çekmekteydi. Postmodernizm ise tam olarak bu noktaya karşı çıkmaktaydı. Kimlik bunalımına girmiş olan toplumun en karanlık günlerinde adeta güneş gibi doğmuştu. 

Orhan Pamuk Okumak İçin 5 Farklı Sebep

Orhan Pamuk, Türk Edebiyatı'nın en önemli isimlerinden biridir. Nobel ödüllü bir yazar olması ve uluslararası arenada Türkiye'yi temsil etmesiyle birlikte yazdıkları ve söyledikleri hep çok konuşulmuş bunun sonucunda pek çok alkış almış zaman zaman da ciddi eleştirilere hedef olmuştur. İşte Orhan Pamuk okumak için 5 sebebi sizler için derledik!

Türk Edebiyatının Postmodern Eserleri

Postmodernizm, modernizm kavramından sonra ortaya çıkmıştır. Modernist romanların aksine gerçek ve düş arasındaki çizgi belirsizleşir. Türk Edebiyatında bulunan postmodernizmin daha birçok özelliğini görebileceğiniz çok değerli Türk yazarlardan postmodern eserleri sizlere sunuyoruz.

Sanat ve Fotoğrafçılık: 1980’ler, 90’lar

80'ler ve 90'lı yıllar fotoğrafçılar için yeniliklerin, cesaretin ve özgünlüğün yıllarıydı. Bu dönemde, sanat ve fotoğrafçılıkta önemli değişimler yaşanmıştır ve bu değişimler, günümüzde hala etkilerini hissettiriyor.

Kolektif Belleğin Edebiyata Yansımaları: Geçmişin Hazinesi ve Şimdi

Bellek, tecrübeleri zihnimizde saklayabildiğimiz yerdir. Hatırlama bireysel ya da kolektif olabilir. Kolektif bellek sözlü edebiyattan günümüze edebî-tarihî birçok metinde kendisini inşa etmiştir. 

Italo Calvino: Görünmez Kentlerin Şövalyesi

Postmodern edebiyatın önde gelen isimlerinden Italo Calvino'nun varolmayan şövalyelerden, kış gecelerinde okunmaya çalışılan kitaplara uzanan edebiyat yolculuğuna birlikte tanık olalım.

20. Yüzyılda Yazılmış En İyi Kitaplardan Bir Seçki

İlerlemeye dair inancın kayboluşunu ve bu parçalanmanın farklı perspektiflerden nasıl tecrübe edinildiğini yansıtan 20. yüzyıl kitaplarından bir seçkiyi sizler için hazırladık.

Sanat Dönemleri Serisi: Postmodernizm

Postmodernizm, modernizmin fikir ve değerlerine karşı bir tepki olduğu kadar, yirminci yüzyılın başlarında ve ortalarında modernizmin kültürel teori ve pratiğe hakimiyetini takip eden dönemin bir tasviri olarak da görülebilir.

Büyülü Gerçekçilik: Düşlerin Değil Kendi Gerçeğinizin Sanatı

Modernitenin getirdiği ağır yükten, pozitif bilimlerden kaçışla Romantizm nasıl kendini belli ettiyse, Soğuk Savaş'ın dinamiklerinden etkilenen Latin Amerika'da ortaya çıkan Büyülü Gerçekçilik Akımı da...

Bilge Karasu: Postmodern Romanın Özgün Kalemi

Bilge Karasu, 9 Ocak 1930'da, İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Felsefeci yanı da olan Bilge Karasu; aynı zamanda öykü, roman ve deneme yazarıdır. Postmodern romanın Türkiye'deki...

İnci Aral: Kendine Geç Kalan Kadın

İnci Aral Kimdir ?   Yazarımız 1944'te Denizli'de doğmuştur. Küçük yaşlarda anne ve babasını kaybeden İnci Aral, yalnız bir çocukluluk geçirmenin üzüntüsünü yaşamı boyunca hissedecektir. Gazi...

Türk Edebiyatında Ufuk Açan Çalışmalarıyla “Yıldız Ecevit” Kimdir?

Türk edebiyatında çeşitli eserlere imza atmış olan ayrıca yazarlığının yanında akademisyen kimliğiyle de bilinen Yıldız Ecevit yaşamını kaybetti. Ankara ve Bilkent Üniversiteleri'nde Alman Edebiyatı,...

Kitsch: Estetik Çirkinliğin Tarihi

                   Kitsch’i tanımlamak kolay değildir ama onu görür görmez tanırsınız (Scruton, 2015). Kelimenin ilk olarak 1860'lar ve...

Edebiyatın Asi Çocukları: Beat Kuşağı

Yol dostluktu, maceraydı; sonsuz olasılığın toplamı, yaşamın kaynağıydı. Yolun sonunda aşk vardı, söz vardı, ses vardı; başlangıçlar hep şen, hep heyecanlıydı. Jack Kerouac (Yolda)   Takvimler 1929...

Modernlik, Postmodernlik ve Bauman: I

"Dürüstlük en iyi politikadır." Zygmunt Bauman, Akışkan Modernite Ekonomi, insanlık için her zaman vazgeçilmezliğini korumayı sağlayabilmiştir. Hatta çoğu zaman ekonomik devrimler, siyasi devrimlerden daha etkili olmayı...

Ölü Zaman Gezginleri – Hasan Ali Toptaş | 10 Alıntı

Banyoya kıstırdığı bir kadınla, neye uğradığını şaşırttığı gencecik bir öğrenciyle empati kuramayan bir adam, insanın derin çelişkilerine, kaygılarına ne dereceye kadar “gerçekten” nüfuz edebilir?...

Öne Çıkan Yazılar