Emma Goldman | Anarşizmin Doruklarında Bir Yaşam

Anarşist yazar Emma Goldman 20. yüzyılın ilk yarısında ABD ve Avrupa‘da anarşist görüşün yayılmasında ve gelişmesinde büyük bir rol oynamıştır. Hatta bu alanda zamanında bir ikon haline dahi geldiğini söyleyebiliriz. Bir fabrikada çalışmaya başlayan Goldman, devrimci düşüncelerle ilk kez burada tanışmıştır. Fabrikada eline geçirdiği Çernişevski’nin “Nasıl Yapmalı?isimli eseri onu derinden etkiledi. Bu eser birlikte filizlenecek anarşist fikirlerinin tohumlarını ekmekle kalmadı, hayatını istediği gibi özgürce yaşaması konusundaki fikirlerini de güçlendirdi. 15’li yaşlarına geldiğinde babası onu evlendirmek istedi fakat o karşı çıktı ve evlenmedi. 17 yaşına geldiğindeyse ailenin kararıyla, kız kardeşi Helene ile birlikte diğer kardeşleri Lena ile yaşamak için Rochester, New York‘a göç etti. 

1893’te işsizleri güç kullanarak otoritelere karşı gelmeye kışkırttığı için tutuklandı. Tutuklanmasına neden olan bu söylemi İş isteyin. Eğer iş vermezlerse, ekmek isteyin. Eğer ekmek vermezlerse, ekmeğinizi alın. zamanının en ünlü söylemlerinden olmuştur. Blackwell Adası Cezaevi’nde bir yıl tutuklu kaldı. 

8 Eylül 1901’de, Chicago’da, dokuz kişiyle birlikte tekrar tutuklandı. Tutuklanma nedenleri Başkan McKinley’nin suikastı idi. Leon Czolgosz isimli münzevi bir anarşizm sempatizanı McKinley’i birkaç gün önce vurmuştu. Aslında olaylarla ilgisi olmayan Goldman ve diğer dokuz kişinin tutuklanmasının nedeni anarşist hareketin halk içindeki itibarını sarsmaktı. Delil yetersizliğinden Goldman, 24 Eylül’de serbest bırakılırken, olayın faili suçlu bulundu ve idam edildi. 1910 yılında Anarşizm ve Diğer Makaleler isimli kitabı yayımlandı. 

1921’de Birleşik Krallık’a gitti. Sürgün edilebileceği haberlerini alınca Birleşik Krallık vatandaşlığına girebilmesi için bir maden işçisi kendisine evlenme teklif etti. Britanya pasaportuyla birçok ülkeyi gezebilme fırsatı buldu. 1928’de Saint-Tropez’e taşındı ve 1936’ya kadar yaşamını burada sürdürdü. Bu arada, 1931’de “Hayatımı Yaşarken isimli otobiyografisini yayımladı. Emma Goldman 14 Mayıs 1940’ta, Kanada’da hayata gözlerini kapadı. Sizlere birkaç değerleri kitabından oluşan bir liste ve Emma Goldman’ın sözleriyle baş başa bırakıyoruz.

1- Dans Edemeyeceksem Bu Benim Devrimim Değildir

”Evlilik insan doğasına aykırıdır, esas olarak kadınları baskı altında tutmaya yarar ve bir kurum olarak kadınların cinselliklerini özgürce yaşamalarını engeller…” diye başlayan bu kitap Goldman’ın hayatındaki manifestolarından bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz.

2- Hayatımı Yaşarken 

İki ciltten oluşan bu kitap, Emma Goldman’ın otobiyografisidir.

3- Anarşizm Neyi Savunur?

Goldman bu kitapta anarşizmin sınırsızlığını ifade ediyor.

Emma Goldman’ın Sözleri:

Kaynakça; https://tr.wikipedia.org/wiki/Emma_Goldman

https://www.idefix.com/Yazar/emma-goldman/s=19116

Alanur Demirci
Alanur Demirci
Lux et Veritas

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks