Duyguların Aidiyeti: Hurt

Yazı İçindekiler [hide]

“I hurt myself today,
To see if I’d still feel.
I focus on the pain,
The only thing that’s real.”

1988 yılında kurulan endüstriyel rock grubu Nine Inch Nails müzik dünyasında unutulmayacak şarkıları ile giriş yaptı. Bunlardan biri olan Hurt ile dinleyicilerine şarkıya harmanladıkları duygularını aktardı. Yükselişlerini sürdüren grup zirve dönemleri, 1994 yılında yayımladıkları ikinci albümü olan The Downward Spiral ile birlikte yaşadı. Bu albümde yer alan şarkılar genel olarak ana karakterin yaşadığı varoluşsal problemlerini anlatıyordu. Çıktığı andan itibaren listelere üst sıralarda giriş yapan albümün öne çıkan şarkılarından biri de son şarkısı olan Hurt idi. Albümün kayıp, pişmanlık ve özlem hislerini yansıtan ufak bir kapanış misali yerini aldı.

Grubun kurucusu ve üyelerinden olan Michael Trent Reznor‘ın kaleme aldığı bu şarkı onun en özel şarkısıydı. Bunu “Onu diğer şarkılarımdan ayıran şey yazarken daha yalnız hissetmemdi.” sözleri ile dile getirdi. Yaşadığı gençlik dönemi yalnızlık ve hüznünü müzik dinleyerek çözümlemeye çalışan sanatçının en büyük ilhamlarından biri Pink Floyd grubuydu. Hurt şarkısının sözlerini yazarken birçok farklı duygu ve ilhamdan hislerini yansıtan Reznor için müzik kendisini anlatabildiği bir ifade şekliydi. Hurt şarkısını yazarken duygularını bir kaynak olarak kullanan Reznor, melodisini oluştururken günlük tecrübe ve David Lyncy filmlerinde sesin yaptığı etkiden ilham alarak birçok katmandan meydana getirdi. Farklı tınılar barındıran şarkı dile getiremediği duygularının tam bir özeti halindeydi. Hurt, o kadar karmaşık duyguları barındırıyordu ki grup konser bitirişlerini hep onunla yapardı. Reznor için şarkının önemi ve hisleri o kadar büyüktü ki Hurt için, “Kaybolmuş gibiydim ama her şey düzelecek. Sanki biri bir enkazın etrafında dolaşıp da bir yansıma hissi yakalamaya çalışıyor gibi hissettiriyordu. Şarkıda saklanmak istedim. Sanırım beni hep rahatsız eden bir üzüntü ve terk edilmişlik hissi vardı.” sözleri ile yaşadığı duyguların anlatılmasının ne kadar zor olduğunu dile getirdi.

Reznor, şarkı için keşke David Bowie gibi söyleseydim derken albüm turnesinde Bowie‘yle beraber Hurt şarkısını seslendirdi.

”What have I become?
My sweetest friend
Everyone I know goes away
In the end”

Johnny Cash ve Hurt

Johnny Cash, 2002 yılında çıkardığı ‘The Man Comes Around’ albümünde yeniden seslendirdiği Hurt ile müzik dünyasında çarpıcı bir yer edindi. Şarkının videosunda Cash, Tennessee’deki evinde şarkıyı söylerken çok kırılgan görünüyordu. Cash‘in genç günlerinde görüntüleri ile serpiştirilen klip adeta bir filmi yansıtıyordu. Müzik videosu ile dört dakikalık duygu şöleni misali bir filmi yansıtıyordu. Reznor, John Cash‘in Hurt şarkısını yeniden seslendirmesi üzerine, “O şarkı tekrar ortaya çıktı ve bana her şeyin düzeleceğini söyledi. Sanki bir arkadaş, birine sarılmak gidiydi.” sözleri ile Hurt’ün onun için değişmeyecek olan önemini dile getirdi.

”If I could start again
A million miles away
I would keep myself
I would find a way”

Michael Trent Reznor‘ın, dile getiremediği belki de yaşamaktan korktuğu duygularını kaleme alarak seslendirdiği şarkı ile bunun yoğunluğunu bizlere hissettirdi. Zamanla farklı sanatçılar tarafından yeniden seslendirilen şarkı, sözleri ve müziği ile dinleyenleri derinden etkilemeye ve gizli duyguların tanımı olarak listelerimizde yer edinmeye devam edecek gibi görünüyor.

 


  • song exploder, s2: b3, nine inch nails – hurt (netflix)
  • songfacts website
Bahar Teğin
Bahar Teğin
her gün biraz daha ölüyoruz azizim.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Notting Hill: Londra’nın En Renkli Yüzü

Notting Hill; renkli sokakları, pazarı ve kültürel dokusuyla Londra’da hem ruhunuza hem gözünüze hitap eden özel bir semttir.

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Editor Picks