Dünya’da En Çok Okunan İkinci Şiir: Orhan Veli, Anlatamıyorum

" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

“Ağlasam sesimi duyar mısınız,
Mısralarımda;
Dokunabilir misiniz,
Gözyaşlarıma, ellerinizle?”

Dizesini mutlaka okumuşuz veya duymuşuzdur, bazen bir okul sırasında, bazen bir şiir kitabında, bazen bir arkadaştan… Orhan Veli anlatamamış, şiir yazmış. Anlatamadığımız, hislerimizi tercüme edemediğimiz, kelimelerin dahi bazen bir yere kadar olduğu anlara vurgu yapan zamanlarda ne iyi geliyor ruhumuza bu dizeler. Rakı şişesinde balık olan adam öyle bir yazmış ki, bu şiiri bugün Dünya’da en çok okunan şiirler arasında ikinci sırada yer alıyor.

Berlin Şiir Evi tarafından hazırlanan ve dünyanın en büyük şiir portalları arasında bulunan ‘Lyrikline’ internet sitesinde dünyanın en çok okunan ikinci şiiri Orhan Veli’nin kaleminden çıkan ‘Anlatamıyorum’ olmuştur. Sitenin verilerine göre, dünyada en çok okunan şiir ise, İsviçreli şair Hermann Hesse’nin “Stufen” şiiri.

Peki bu Lyrikline nedir?

Lyrikline, dünyanın en büyük şiir portalı olarak karşımıza çıkmakta. Site, Berlin Şiir evi tarafından hazırlanmış ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından da desteklenmekte. 84 dilde bin 375 şairin 12 bin 312 şiiri bünyesinde barındıran bir platform ile karşı karşıyayız. Bu verileri ise, Lyrikline Türkiye Editörü şair Metin Celal, hem bu siteyi hem de bu sitede var olan Türk şiirine olan ilgiyi aktarmıştır. “Şiirler, şairlerin kendi sesinden dinlenebiliyor. Sitede yer alan tüm şiirlerin ses kayıtları da bulunuyor. 84 dilde ayrı ayrı editörleri olan dünya çapında bir internet sitesi. Her ülke kendince katkıda bulunuyor, ben de Türkiye’den kendimce katkıda bulunmaya çalışıyorum.” diyerek Lyrikline’ı anlattığını görüyoruz.

Türkiye en çok şiir okuyan üçüncü ülke

Lyrikline bu yıl 20. yaşını kutluyor ve 179 ülkeden okuru bulunuyor. 2018 yılının Haziran ayından 2019’un Mayıs ayını kapsayan son istatistiklerine göre, en çok şiir okuyan ülke Almanya olurken, onu ABD ve Türkiye izliyor. Geçtiğimiz sene Türkiye’den 137 bin 587 ziyaretçisi bulunan Lyrikline’ın istatistiklerine bakıldığında, Türkiye’de son üç senede okur sayısının istikrarlı bir şekilde arttığını söylemek mümkün.

“Anlatamıyorum”

Orhan Veli’nin “Anlatamıyorum” şiirinin Dünya’da en çok okunan ikinci şiir olması oldukça mutlu edici bir haber olmakla birlikte, bir yandan da tatlı bir şekilde şaşırtıcı etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Lyrikline’da Orhan Veli’nin kendi sesinden dinleyebiliyorsunuz hem yabancı dillerde çevirileri var. Bu durum da ilgi çekici bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Aynı şekilde diğer şairlerimizin de oldukça ilgi gördüğünü söylemek mümkün.

Bize de yazımızı işi gücü gökyüzünü masmaviye boyamak olan, rakı şişesinde balık olan adamı sevgiyle anıp “Anlatamıyorum” şiirinin tamamıyla bitirmek düşer. İyi ki yazdın Orhan Veli…

 

“Ağlasam sesimi duyar mısınız, 
Mısralarımda; 
Dokunabilir misiniz, 
Gözyaşlarıma, ellerinizle? 

Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel, 
Kelimelerinse kifayetsiz olduğunu 
Bu derde düşmeden önce. 

Bir yer var, biliyorum; 
Her şeyi söylemek mümkün; 
Epeyce yaklaşmışım, duyuyorum; 
Anlatamıyorum.”

spot_img
Zeynep Gizem Eskici
Zeynep Gizem Eskicihttp://instagram.com/siyahbeyazkutuphane
"küçük hanım yine hayaller peşinde... küçük bir hanım olamayan küçük hanım"

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!