Bütün Mümkünlerin Kıyısında: Beni Kör Kuyularda

Banyoya kıstırdığı bir kadınla, neye uğradığını şaşırttığı gencecik bir öğrenciyle empati kuramayan bir adam, insanın derin çelişkilerine, kaygılarına ne dereceye kadar “gerçekten” nüfuz edebilir? Bunca riya, sözcük ve metafor dağlarının arasından sızıp eserin ruhunu kirletmez mi? En basit, ilkel sorunlarını çözememiş kişinin kurduğu dünya bu çiğlikten nasıl münezzeh olacak?

Alçak adamların yüksek edebiyatı – Zehra Çelenk – Gazete Duvar

Gazete Duvar’da Hasan Ali Toptaş’ın ve edebiyat dünyasındaki diğer taciz konularını ele aldı.

Bu yazının üstü “edebi” kişiliğini kullanarak kadınları taciz eden Hasan Ali Toptaş hakkında olduğu için üstü çizilmiştir.

  Modern Türk Edebiyatı denilince akla ilk gelen isimlerden biri olan Hasan Ali Toptaş’ın son kitabı Beni Kör Kuyularda, ilk sayfasında  E.M. Cioran’ın “Bir kez selamete erdikten sonra, kendine hala canlı demeye kim cesaret edebilir?” alıntısıyla karşılıyor bizi.

  Kitabın olay örgüsü kronolojik bir sıra takip etmiyor, yazar zaman zaman gel-gitlerden, gerçek üstü ögelerden yararlanıyor. Kitabımızın kahramanı Güldiyar, bir gün ansızın konuşmamaya başlıyor ve ağladıkça gözünden yaş yerine taş akıyor. Bu durum karşısında, zamanında bir hayat kurabilmek adına köyden kente göç etmiş  bir babanın çaresizliği, bir annenin edilgenliği gözler önüne seriliyor. Baba – kız ilişkisi ekseninde ilerleyen kurguya, zamanla bir çaresizlik üzerinden çıkar elde etmeye çalışan, insanların acısını ticari bir amaca dönüştüren toplum dahil oluyor. Bir canlı olarak toplum, umarsızlığıyla canlılıktan uzak görünüyor. Ümitsiz, köşeye sıkışmış, tükenmekte olan bir aile ve etrafında meraklı gözlerle seyirci olmak adına yarışan kitleler, bu tükenmekte olan aileye her seferinde birer darbe gibi etki ediyor. Meraklı gözlerin Güldiyar’a her çevrilişinde, Güldiyar yok olmaya daha çok yaklaşıyor. Ailenin tükenişiyle beraber toplumun duyarsızlığı, çürümüşlüğü de artıyor.

“..hayatları boyunca hayatına giren insanların çoğuna bir şekilde kötülük ettikleri için artık kendilerini bile sevemez hale gelenler iyilik ve tevazu şarkıları eşliğinde, cumbuldata cumbuldata, başkalarının sevgisinde vicdanlarını çitiledi..”  (sf.137)

  Toplumun seyir merakıyla pekişen bu çarkın içinde evin babası Muzaffer, bir korunma güdüsüyle olağanüstü düşlemler içerisinde yer alıyor. Bu sistemden çıkıp, taşra hayatına geri dönmeye çalışsa da etrafını kuşatmış olan seyirci gözler buna müsaade etmiyor.

  Evin yıllardır kayıp oğlu Hüseyin, Muzaffer’in ölmüş anne ve babası zaman zaman birer siluet niteliğinde kurguya dahil olup çıkıyor. Yakın komşulardan olan Dursun ve Emine, bu acımasızlıkla dönen çarka bir dur demek isteseler de, çark onları hızla sistemin dışına atarak etkisiz hale getiriyor.

“Ben kötülük edenle kötülüğe maruz kalana aynı yüz ifadesiyle bakamam, her ikisine de gülümseyemem diyorum size. Bunu yaparsam o zaman da kendi yüzüme bakamam diyorum.”  (sf.156)

  Kapağında Nuri Bilge Ceylan’ın Ahlat Ağacı filminden bir kareye yer veren, parçalanmış hayatların kenarından geçen,  şiirselliğiyle büyüleyen, bütün mümkünlerin kıyısındaki bu kitabı öneriyor, keyifli okumalar diliyoruz!

 

  • Hasan Ali Toptaş
    Beni Kör Kuyularda
    Everest Yayınları
Ayşegül Çelik
Ayşegül Çelik
Turnayı gözünden vuranlar bizden değildir. Turnanın kalbinden dem vuranlar, bu tarafa

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Notting Hill: Londra’nın En Renkli Yüzü

Notting Hill; renkli sokakları, pazarı ve kültürel dokusuyla Londra’da hem ruhunuza hem gözünüze hitap eden özel bir semttir.

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Editor Picks