Bir Eğitimci Olarak Jean-Jacques Rousseau

Cenevreli filozof Jean-Jacques Rousseau 1712’de doğmuştur. Annesi henüz doğumundan sadece dokuz gün sonra enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybetmiştir. İlk talihsizliğim dediği bu olay onu hayatı boyunca derinden etkilemiştir. Babası saat tamircisi olan Jean-Jacques Rousseau babası ve teyzesiyle büyümüştür. Henüz 17 yaşındayken babasının Nyon’a yerleşmesi sonucu  Rousseau’yu kardeşine emanet etmiştir. Babası giderken teyzesini de götürmüştür. Daha sonra ortaya babasının teyzesiyle evlendiği ortaya çıkmıştır. Bir süre amcasının yanında yaşayan Jean-Jacques Rousseau evden kaçarak Cenevre’yi terk etmiştir. Jean-Jacques Rousseau’nun 5 çocuğu olmuştur ve her çocuğunu doğduktan sonra yetimhaneye terk etmiştir.

Jean-Jacques Rousseau bu karmaşık ve zorluklarla geçen çocukluk döneminden sonra evi terki sonrası bir çok ülkeyi dolaşmış, müzik hocalığı, sekreterlik, tercümanlık gibi işlerde bulunmuştur. Bütün yazdıklarımın en iyisi ve en önemlisi dediği eseri “Emile ya da Çocuk Eğitimi Üzerine” kitabını ise 1972’de yazmıştır. Bir bireyin en baştan nasıl yetiştirilmesi gerektiğine dair çeşitli önerilerle karşımıza çıkan Rousseau, bu önerilerini hayali bir çocuk üstüne kurgular. Özgürlüğün ve bireyselliğin önemli ölçüde işlendiği bu eser, insanın küçük yaşta aldığı terbiyeyle topluma dair mükemmel bir form olarak insanı ortaya çıkışına vurgu yapmaktadır. Bu terbiye doğadan ayrı düşünülemeyeceği gibi doğrudan doğruya doğayla ilintili olmak zorundadır. Rousseau, doğayla esasen tabiatı gereği insanın uyumlu ve iyi olduğuna dair bir inanç taşır. İnsanın bozulması yani ahlaki olarak aşınmasının belki de önemli ölçüde etkisi toplumsallaşmasının bir sonucudur. Rousseau eserinde bireyin doğayla olan bağını şu şekilde aktarır:

Doğal düzende bütün insanlar eşit olduğundan ,ortak eğilimleri de insanlık durumudur ve insan olmada iyi yetiştirilmiş biri bununla ilgili meslekleri de kötü yapamaz.Doğa onu insan olarak yaşamaya çağırır.Yaşamak benim ona öğretmek istediğim meslektir.
Mükemmel bireyin yetiştirilmesinin bir nevi önemli bir rehberi olan bu eserden bazı alıntılar:
  1. “Unutmayınız ki bir insan yaratmaya çalışan biri önce kendisini bir insan yapmalıdır; önereceği şeylere kendisinin örnek olması gerekir.”
  2. “Çocuğa bir gerçeği öğretmekten daha çok, her zaman gerçeği bulmak için nasıl davranması gerektiğini öğretmek daha önemlidir.”
  3. “Çocuğunuza iyi bir eğitim vermek istiyorsanız onu işlediği hatadan derhal kurtarmaktan vazgeçin.”
  4. “Nasihatları faydasız yapan nedenlerden birisi, seçim yapmadan herkese karşı kullanılmalarıdır.”
  5. “Aşkın verdiği mutluluğu evlilik hayatı boyunca sürdürmek mümkün olsaydı, cennet yeryüzünde olurdu.”
  6. “Yüz yıl sonra gerekenden yoksun kalmamak için, bugün gerekenden kendilerini yoksun bıraktıkça daha da üzücü bir hal alan delilik bu.”
  7. “Çocuklara kendi kendilerine daha iyi öğrenebilecekleri şeyleri öğretmek ve yalnız bizim öğretebileceğimiz şeyleri unutmak gibi öğretmeye ukalaca bir aşırı düşkünlüğümüz vardır.”
  8. “Hayal gücü bizi mutlu insanın yerine değil, daha çok mutsuz insanın yerine koyar.”
  9. “Başkasının mutsuzluğuna acımak için bu mutsuzluğu hissetmek değil, tanımak gerekir.”
  10. “Her zayıf, narin, korkak insanı doğa hep aynı yerde geçen bir yaşam sürmeye mahkûm eder.”
Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks