Arkadaş Zekai Özger’e Arkadaş Olacağınız Belgesel Geliyor: “Merhaba Canım”

Şiir okumak kelimelerin dokusunu hissedebilmek, kelimelerin ahengiyle kulağımıza gelen gelen sesi arkadaş edinmek demektir. Her nasıl okuyorsanız okuyun, şiir şairin imzasıdır. Şairin adı, şanı yazdığı şiirde saklıdır. Bir şiirin üslubu ve belki de ortaya çıkmasına neden olan hikayesini tanıyabilmek, sezebilmek sizi şaire götürür. Bu sefer de yolumuzun şair Arkadaş Zekai Özger ile kesişeceği ve belki de şiirlerinin var oluş hikayesine tanıklık edebileceğimiz bir belgesel görünüyor ufukta.


Bir resme yakından bakarsanız fırça darbelerini görürsünüz, bir adım geri durup baktığınızda ise ortaya çıkan her ne varsa o bir bütün olarak karşınızdadır. Bu cümleleri sarf etmemin nedeni, belgeselleri her iki bakış açısını da kullanabilen çalışmalar olarak gördüğümü ifade etmek istememdir. Peki siz kimin eserlerini göreceğinizi bilmediğiniz bir sergiye gider misiniz?
O halde, tahmin ettiğim cevabınız üzerine merakınızı taze tutacak nitelikte cümlelerle size şair Arkadaş Zekai Özger’den bahsetmek istiyorum. Şiirlerini yayınlarken ‘Arkadaş’ adını da kullanan şair, 8 Ocak 1948’de Bursa’da doğdu. 5 Mayıs 1973’te Ankara’da aramızdan ayrıldı. Bu tarz cümleler aslında çok sıradan gelir bizlere ancak yaşadığı zaman aralığındaki dönem şartlarının, yapısının ve karakterinin onu ne şekilde etkilediği önemlidir; belgeselde bu zaman etkeni nasıl işlenecek öğreneceğiz. Genç yaşında bırakabileceği en büyük miras olan şiirlerinin yanında daha sonra gerçekleşmiş bir dileği kaldı geride: “Ne zaman yayımlarsam yayımlayayım adı ‘Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası’ olacak!” sözleriyle ifade ettiği şiir kitabı Kenan Yücel tarafından Nisan 2014’te yayıma hazırlandı.

Belgeselin adını aldığı “Merhaba Canım” adlı şiirinin zarif ve hayatları birbirine bağlayan arka fonu gerçekten araştırılmaya değer. Şairin şiirde adı geçen Zeki Müren’e yaptığı manevi desteğin belgeselde işlenip işlenmeyeceğini de bu belgesel için merak ettiklerim listesine ekleyebilirim. Bence sizler de merakınızı canlı tutacak bir liste edinebilirsiniz.

2020’nin en gururlu, en hatıra yüklü ve şiir tadında haberlerinden biri… Yönetmenliğini Ulaş Tosun’un üstlendiği” Merhaba Canım” adlı belgeselde son hazırlıklar yapılıyor. 2020 yılında gösterime girmesi beklenen belgeseli izlediğinizde tüm sorularınızın cevabını bulmanızı umarım. İhtimali mümkün olan, sormayı aklımıza getiremediğimiz nice soru ve cevabıyla buluşuruz belki de. Bir şairi bir kez daha hatırlamak ve şiirleriyle birlikte unutulmaz kılan nice çalışmaların bizlerle buluşabilmesi (u)mutluluğuyla…

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Şakir Paşa Ailesi Edebiyata Nasıl Yön Verdi?

Şakir Paşa ailesinin sanata, özellikle de edebiyata yaptığı katkılar hakkında bir çerçeve sunuyoruz.

Chicano Edebiyatı: Sınırda Kalmışların Sesi

Chicano edebiyatı; melez kimlik, aidiyet krizi ve kültürel direnişi sınırın iki tarafındaki hayatlar üzerinden anlatan güçlü, politik ve ruhani bir edebi hafızadır.

Harry Potter Serisinin Unutulmaz Replikleri

Harry Potter'ın büyülü replikleriyle büyücülük dünyasında kaybolmaya hazırlanın!

Küçük Gün Işığım Film İncelemesi: Kabullenmenin Gücü

Kusursuzluk arayışının değil, kendin olmanın kıymetini; sonuca değil, yolculuğa odaklanmanın anlamını keşfedeceğiniz sarsıcı ama iç ısıtan bir aile hikâyesine davetlisiniz.

Joseon’daki İstikrarsızlık: Kral Injo

İstikrarsızlığıyla Kore ulusunun gelişmesinin önünü kapamış bir hükümdar olarak hatırlanan ve günümüzde hala eleştirilen Kral Injo'nun tarihteki yeri.

Sessizliğe Karşı Yazmak: Kadın Yazarların Sansüre Direnişi

Sansür, yalnızca siyasi bir baskı mekanizması değil; aynı zamanda kültürel, ahlaki ve cinsiyet temelli bir sessizleştirme aracıdır.

Hasçelikler and the City: Dijital Bir Ailenin Hikâyesi

Hasçelikler and the City; dijital dünyada temsiliyet, samimiyet ve medya sınırlarını sorgulayan gerçekçi bir aile anlatısıyla izleyicileri içine çekiyor.

Cumhuriyet Aydınları: Behice Boran

İlk kadın sosyolog, ilk kadın siyasi parti genel başkanı, Marksist, yazar ve akademisyen olan Behice Boran; Türk solunun en güçlü temsilcilerinden biri olmuştur.

Tabloları Dinlemek: Édouard Manet

Bazı bakışlar ancak bazı nefeslerle tanımlanıyor. Manet'nin fırçası, Tezer'in nefesi gibi...

Edebiyatta Semtlerin İzleri: Emirgan

İstanbul'un en güzel semtlerinden biri olan Emirgan, şiirlerde de romanlarda da ele alınan bir semt olmuştur.

Editor Picks