Anadolu Rock’ın Kültür Elçisi Barış Manço

2 Ocak 1943’te Üsküdar’da bir bebek dünyaya geldi. Usta sanatçı, İsmail Hakkı Manço ile Türk müziği sanatçılarından Rikkat Uyanık çiftinin çocukları olan o bebek 90’ların Barış abisi, gençlerin idolü olacaktı.

Elmalı’dan çıktım yayan

Digel bu dertlere dayan

Emmim atlı dayım yayan

Bebek beni el eyledi

Yaktı yıktı kül eyledi of

Nenni nenni bebek oy

Peki neden “Barış”?

Manço ailesi ilk çocuklarına “Savaş” ismini vermişti. İkinci Dünya Savaşı süresince barışa ve huzura özlem duyulan günlerde dünyaya gelen ikinci çocuklarına “Mehmet Barış” ismini vermeyi uygun buldular.

Anne ve babası 3 yaşındayken ayrılan Barış Manço, çocukluğunu babasının yanında geçirmiş daha o yaşlarda annesinden gelen yetenek, Barış’ın yollarını aydınlatmaya başlamış.
Manço, 1958’de Galatasaray Lisesinde okurken, “Barış Manço ve Kafadarlar” adıyla ilk müzik grubunu kurdu ve ilk bestesini “Dream Girl” adıyla çıkardı.

İlk 45’lik plak
19 yaşında “Harmoniler” grubuyla ilk 45’lik plağını yayınladı bu albümde “Twist in USA” ve “The Jet” isimli iki İngilizce parçaya imza attı.

Lise bitince abisi Savaş Manço’nun yanına Belçika’ya gitti burada Güzel Sanatlar Akademisine kayıt oldu.
İç mimarlık okuyan Manço geçimini sağlamak için gece bekçiliği, seyyar satıcılık gibi işlerde çalışmış ama müzikle bağını koparmamış öyle ki bize Rock müziğini tanıtmak için memleketine geri dönmüş.

 

1970 Dağlar Dağlar
Bu plak kariyerinde dönüm noktası oldu ve Manço’ya kariyerindeki tek Platin Plak Ödülü‘nü kazandırdı. Dönemin ünlü müzisyenlerinden Cüneyd Orhon‘un da eşlik ettiği plak, kısa sürede 700 bin sattı.

Müziğin Uzun Saçlı Marjinal Adamı

Topraklarının ozan geleneğini unutmayıp modern ve marjinal bir türk ozanı oldu.
Sazlar gitar oldu ve türküleri rock müzikle harmanladı, farklı müzik türlerinde duygu birliği sağladı.

Barış der ki” dörtlüklerine kimi zaman Karacaoğlan olup sevgiyi anlatmış, kimi zaman ilahi aşkı anlatmak için Yunus Emre olmuş ve yediden yetmişe değil tüm dünyaya kendini sevdirmiş sanatına tüm dünyayı davet etmiş ve şöyle demiş;

Buyurun dostlar buyurun,

Halil İbrahim sofrasına

Yaşadığı zamana göre avangart giyimini, uzun saçlarını ve farklı müziği ile kendini herkese sevdirmeyi işte böyle başardı.

Halkla kurduğu bağı 1983’te “Estağfurullah Ne Haddimize“, 1985’te “24 ayar“, 1986’da “Sahibinden İhtiyaçtan” albümleriyle güçlendiren Manço, 1989’da “Darısı Başınıza“, 1995’te “Müsaadenizle Çocuklar“, 1996’da “Live in Japan” albümlerini sevenleriyle buluşturdu.

Dünya çapında konserler verdi bunlardan biri olan 1990’da Türk-Japon barışı için verilen konserde Japonya’nın yirmi şehrinde konser veren ilk Türk oldu.

Verdiği konserlerde şarkılarında Japonca sözlere de yer veren Barış Manço’ya “Min-On Vakfı Yüksek Şeref Madalyası” verildi. Manço, buradaki konser kaydını da “Live in Japan” adıyla yayımladı.

Kurtalan Ekspres

Barış Manço denince akla gelen bir isimde “Kurtalan Ekspres” İsmini İstanbul’dan Güneydoğu’ya giden trenden alan Kurtalan Ekspres’in kadrosunda Murat Ses, Nur Moray, Engin Yörükoğlu gibi isimler vardı.

Adam Olacak Çocuk

1974 de Lale hanımla evliliklerinden iki çocuğu dünyaya geldi: Doğukan ve Batıkan Manço. Manço, kendi çocukları da dahil tüm çocuklara öğüt verdiği program  “Adam Olacak Çocuk” ile 90’lar çocuklarının kalbinde taht kurdu.

Cumhuriyetin 100. Yılı Anısına 1975 de bestelediği şarkısı “2023”ün bulunduğu ilk uzunçaları(LP) çıkardı.

 

Begüm Şimşek
Begüm Şimşek
Resim Öğretmeni Yazar

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks