Birol Tezcan – Sayılı Gün | 8 Alıntı

1. Balonu bir yana çocuğun, kendi bir yana. Sönmüş olması bir şeydir yine ama patlamış olmasının dönüşü yoktur. “Neden yaptın?” diye soramaz. Kırar boynunu yürür. Bir iş başarmanın adiliğiyle arkasından bakar, balonun patlatan. Çocuk evine nasıl gider diye düşünmez. O balonu nasıl aldığına aldırmaz.  (S.123)

2. Şu koskoca dünyada iki kişi. Bir çay bahçesinde. İki kişi. Birbirine can olacak kadar yakın. Birbirini anlamayacak kadar uzak. İki kişi. Kimse görsün istemiyorlar kendilerini. Kimse seslenmesin. Kendileri konuşacak. Konuşmak hiç bu kadar sessiz olmayacak.  (S.143)

3. İçimde bomboş bir yer var sanki. O boşluk, yumruk olmuş, kalbime kalbime vuruyor. Sonra yukarı çıkıp boğazıma oturuyor. Orada duruyor öylece. Ben yürüyorum… Yürüyorum.. Yürüyorum.. Ne boşluk gidiyor, ne de yumruk…  (S.30)

4. Hava serin olduğundan, boştaki elini cebine sokuyor, ezilmiş kinder geliyor eline. O saniye kızını düşünüyor. Gülümsüyor Haydar, mutlu oluyor. Bu hafta sonu pikniğe gidelim, diyor kendi kendine. “Balonları göğe salarız.”  (S.112)

5. Şimdi sana bakıyorum da… Bu suskunluk neden biliyorum. Gerçekten bilmiyorum, neyimsin sen benim?  (S.143)

6. İnsan dediğin etten, kemikten. Yeryüzündeki her canlı gibi. Yemek yiyor, su içiyor, tuvalete gidiyor, birbirini seviyor. Bir de nefret ediyor. Niye ediyor hiç aklım ermiyor.  (S.22)

7. Her işte olduğu gibi dua etmekte yoksulun işidir daha çok.  (S.124)

8. Oysa insanı sevdikleri toprağa vermeli…  (S.43)

Birol Tezcan – Sayılı Gün
İthaki Yayınları – 2017

Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Editor Picks