5. İstanbul Tasarım Bienali’nin Küratörü Belli Oldu!

Tasarım ve sanatseverlerin heyecanla beklediği 5. İstanbul Tasarım Bienali’nin küratörü belli oldu. 26 Eylül-8 Kasım 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan bienali İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) düzenliyor. Küratörlüğünü ise Portekizli mimar ve küratör Mariana Pestana yapacak.

 

Bilmeyenler için bienalden kısaca bahsedecek olursak 2012 yılından bu yana gerçekleştirilen İstanbul Tasarım Bienali, her iki yılda bir İKSV tarafından şehrin farklı yerlerinde insanları tasarımla buluşmaya çağırıyor. Esas amacı farklı tasarım fikirlerinden kesitleri bir araya getirmek olan etkinlikte yaratıcı ve akademik çevreler için ilham verici fikirler ortaya koyuluyor. Ayrıca bu çevreler arasındaki diyaloğu ve geçişkenliği de besleyen bienal tasarımla ilgilenen herkese kapılarını açıyor. Uluslararası bir diyalogun kurulmasına olanak sağlıyor. Örneğin 4. İstanbul Tasarım Bienali şu an Belçika’da. (detaylı bilgi için : https://tasarimbienali.iksv.org/tr/basin/basin-bultenleri )

İstanbul Tasarım Bienali devamlı bir dönüşüm içerisindedir. Küresel tasarım sorunları için çözümler sunmasının yanında tasarımın kendisini tartışmaya açar. İki yılda bir gerçekleşen sergisi ve çeşitli etkinlikleriyle disiplinler arası aktarımların devamlılığını sağlamayı hedefler. Tasarımla ilgilenen herkese hitap eden bir platform kurulmasını sağlar.

 

5.İstanbul Tasarım Bienali’ne dönecek olursak Mariana Pestana ile ilgili birkaç bilgi ekleyelim buraya. Mariana Pestana, Çalışmalarını Londra ve Porto’da yürütüyor. “The Decorators” adlı kolektifin ortak kurucularından olan Pestana, pek çok insanın birlikte yaşayabilmesi için kurgusal senaryolar ve programlar düzenleyen sergiler ve kurulumlar yapıyor. Geçmişte Victoria ve Albert Müzesi’nin (V&A) Mimarlık, Tasarım ve Dijital Bölümü’nde küratör olarak çalıştı, ayrıca Londra Sanat Üniversitesi bünyesindeki Central Saint Martins ve Chelsea Sanat Koleji’nin yanı sıra Kraliyet Sanat Koleji gibi kurumlarda ders verdi. Victoria ve Albert Müzesi’nde (2018) ve İsveç ulusal mimarlık ve tasarım merkezi ArkDes’te (2019) sergilenen Gelecek Burada Başlıyor’un, Lizbon’da bulunan Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi’nde (MAAT) yer alan Çevreci Vizyonerler: Antroposen’in Ardından Sanat ve Mimarlık’ın ve Matadero Madrid’deki Çevreci Vizyonerler: Türlerarası Bir Geleceğe Doğru’nun ortak küratörlüğünü üstlendi. Çevreci Vizyonerler serisinin üçüncü sergisi, Kasım 2019’da Kraliyet Sanat Akademisi’nde açılacak.

 

Biz bu bienalin kavramsal çevresinin açıklanmasını ve bienalin kendisini merakla bekliyor olacağız. Haberler için takipte kalın!

 

Kaynaklar: http://tasarimbienali.iksv.org/tr/haberler/5-istanbul-tasarim-bienali-nin-kuratoru-mariana-pestana-oldu

https://marianapestana.com/About

İrem Nur Kaya
İrem Nur Kaya
“Yarayla alay eder yaralanmamış olan”

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Notting Hill: Londra’nın En Renkli Yüzü

Notting Hill; renkli sokakları, pazarı ve kültürel dokusuyla Londra’da hem ruhunuza hem gözünüze hitap eden özel bir semttir.

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Editor Picks