Amazon’un yeni Yüzüklerin Efendisi serisinin, Tolkien’in Orta Dünyası’nın İkinci Çağı’nın tüm önemli olaylarını kapsayacak şekilde bir anlatım içereceğini ve Güç Yüzükleri’nin dizinin merkezinde olacağını biliyoruz. Ama Güç Yüzükleri nedir ve taşıyıcıları kimdir? Tolkien mitolojisinin kalbinde yer alan bu konuya dair bir kılavuz hazırladık. Yazı diziye dair spoiler içerebilir.
Güç Yüzükleri’ni Kimler Dövdü
Annatar
Armağanların Efendisi Annatar, İkinci Çağ’da Sauron tarafından benimsenen bir kişiliktir. Annatar kimliğinde farklı bir görünüme bürünüp, Valar’ın büyük ruhlarının bir elçisi olduğunu iddia eder. Elfleri kendisiyle çalışmaya ikna etmeyi içeren bir planı vardır. Bu planı başarır. Kısa süre içinde İkinci Çağ’ın en güçlü elfleriyle dostluk kurar. Gil-galad gibi bazı elfler, kendisinin şüpheli sözlerine ve aldatıcı hediyelerine güvenmezken bazıları Sauron’un oyununa düşerler. Elf demircisi Celebrimbor’u ve mücevher ustası Gwaith-i-Mírdain’i Güç Yüzükleri’ni dövmeye ikna eder.
Celebrimbor
Celebrimbor, Orta Dünya’daki en büyük zanaatkardı. Güç Yüzükleri’ni döverek kendi sonunu elleriyle hazırlamış olur. Celebrimbor kandırıldığını anlayınca, elflerin kullanması için özel olarak yapılmış üç Güç Yüzüğü daha döver. Bu Güç Yüzüklerinde Sauron’un etkisi yoktur. Celembrimbor, bu üç yüzüğe hava, ateş ve su elementini temsilen sırasıyla Vilya, Narya ve Nenya ismini verir. Khazad-dum’da hüküm süren Kral Durin III’e bir yüzük verdiği söylenir.
Sauron
Sauron, Tek Yüzüğü, Hüküm Dağı olarak da bilinen Orodruin’in ateşlerinde tek başına döver. Sauron Üç Elf Yüzüğüne hiç el sürememiştir. Fakat Celebrimbor, bu yüzükleri döverken Sauron’un öğretilerini kullanır. Bu durum sayesinde, Tek Yüzük, üç elf yüzüğü üzerinde bir miktar güce sahiptir. Sauron, diğer yüzüklerin kendisine verilmesini talep eder. Fakat karşı koyanlar olur. Savaş kaçınılmaz hale gelir.
Yüzük Taşıyıcıları
Üç Yüzük göğün altında yaşayan Elf Kralları’na..
Galadriel
Galadriel, kendisine emanet edilen Güç Yüzüğü’ne tutunmayı başarabilen tek taşıyıcıdır. Kendisi, Nenya, Adamant’ın Yüzüğü’nün taşıyıcısı ve koruyucusudur. Yüzük taşıyıcısı olan üç elf, Sauron hepsine hükmedecek Tek Yüzüğü dövdüğünde kendi yüzüklerini çıkarırlar. Ancak bir süre sonra ihtiyaçtan tekrar takmaya başlarlar. Galadriel, Yüzük Kardeşliği’nde Frodo ile tanıştığında yüzüğünü hala takıyordur. Yüzüğü Lothlórien krallığını korumak ve esasen orada zamanı durdurmak için kullanır. Galadriel, Dol Guldur saldırısında orayı kötülükten arındırmak için son defa Nenya’yı kullanır.
Gil-galad
Elflerin ve Lindon’un Elf krallığının Yüksek Kralıdır. Tolkien’in yazdıklarına göre, o Elf Krallarının en büyüğüydü ve Vilya, Safir Yüzüğü veya Hava Yüzüğü’nün taşıyıcısıydı. Annatar’a güvenmez ve hediyelerini reddeder. Barad-dûr kuşatmasının sonunda Sauron yenilir fakat Gil-galad ve Elendil bu uğurda can verir. Böylelikle Noldor’un son Yüksek Kralı öldürülmüş olur ve bu unvan bir daha kimseye verilmez.
Elrond
Gil-galad öldürüldüğü savaştan hemen önce Vilya’yı, Orta Dünya’dan ayrılana kadar taşımaya devam edecek olan Elrond’a verir. Vilya’nın güçleri biraz belirsizdir, ancak Nenya gibi koruma ve aynı zamanda şifa gücünün olduğunu tahmin edebiliriz. Galadriel gibi, Elrond’un da bir noktada Yüzüğü tekrar takmaya ve kullanmaya başladığını ve Imladris’i korumak ve için kullandığını tahmin edebiliriz.
Círdan
Círdan, Ateş Çemberi Narya’yı taşıyordu. Círdan, İkinci Çağ’ın en başında, elflerin gemilerinin Orta Dünya’dan sonsuza dek ayrıldıklarında yola çıktıkları liman olan Gri Limanları inşa eder. Gil-galad’ın ölümünden sonra Círdan, Gri Limanlar’da hüküm sürer. Engin bir kehanete sahip olan Círdan, Gandalf’ın geleceğini görür ve ona verebileceği en büyük hediye olan Narya’yı verir.
Gandalf
Korumaya ek olarak, Narya’nın gücü insanları cesaretlendirmek ve ilham vermektir. Narya’nın soğuyan bir dünyada kalpleri yeniden alevlendirdiği etkisinden de söz edilir. Círdan, Gandalf’ın Orta Dünya üzerindeki görevinde yardım etmesi için Narya’yı ona emanet eder. Gemi Yapımcısı Círdan’ın Narya’yı Saruman yerine Gandalf’a emanet etmesi de kendisinin duru görüsünü destekler niteliktedir. Gandalf, kendisi için gizli ateşin hizmetkârı, Anor alevinin kullanıcısı der.
Yedisi taştan saraylarında Cüce Hükümdarlar’a,
Kral Durin III
Kral Durin III, Khazad-dûm, diğer adıyla Moria’nın Kralıdır. Cücelere göre, Durin III’e Celebrimbor tarafından on altı Güç Yüzüğü’nden biri verilir.
Kral Durin IV
Güç Yüzükleri’nin Prensi Durin, Kral Durin IV olarak anılmaya başladığında yüzüğü krallıkla birlikte miras alır. Sonunda Moria’yı terk edip Yalnız Dağ’a gittikten sonra bile onu mirasçılarına aktarır. Smaug tarafından yuvalarından olana kadar bu yüzük, bir sonraki mirasçıya bırakılır.
Thráin
Thorin Oakenshield’ın babası Thráin, yüzüğü babası Thror’dan miras alır. Ancak onu asla kendi oğluna aktaramaz. Thráin, Necromancer tarafından yakalanır, işkence görür ve öldürülür. Böylelikle Sauron, Yedi Yüzüğün sonuncusunu da elde etmeyi başarır.
Diğer Cüce Lordları
Diğer altı cüce lordu hakkında fazla bir şey bilmiyoruz. Cüce lordları, Güç Yüzükleri tarafından farklı şekilde etkilenirler. İnsanlar gibi yüzük tayflarına dönüşmezler. Cüce Lordları, yüzüklerin kötülüğüne karşı direnç gösterdiler. Yüzükleri yalnızca zenginlik elde etmek için kullandılar. Yüzükler, taşıyıcılarının sahip olduğu becerileri güçlendirdi. Cücelere zenginlik getirmelerinin yanında onları açgözlü yaptı. Uzun vadede Sauron’a fayda sağlayacak birtakım kötülükleri beraberinde getirdiler.
Dokuz Yüzük Ölümlü İnsanlar’a, ölecekler ne yazık..
Sauron, diğer Dokuz Güç Yüzüğü’nü insanlara verdi. Bu yüzük taşıyıcıları sonunda tek tek karanlığa düştüler ve Sauron’un iradesinin kölesi oldular. Nazgûl, Yüzük Tayfları veya Kara Süvariler olarak anılmaya başlandılar.
Khamûl
Adını bildiğimiz Yüzük Tayflarından tek kişi olan Khamûl, Orta Dünya’da Sauron’un yenilgiye uğradığında kaçmayı sevdiği bir bölge olan Rhûn’un doğu topraklarından gelen bir şeftir. Yüzüklerin Efendisi’nde Hobbitleri Shire’dan Buckleberry Feribotu’na kadar kovalayan ilk Kara Süvari de kendisidir.
Hepsine hükmedecek TekYüzük, hepsini o bulacak..
Isildur
Isildur, yüzüğü Sauron’un elinden keserek alır. Ancak kendisi Tek Yüzük’ün yok edilebileceği yegane yerde olmasına rağmen bunu reddeder. Isildur, Andor ve Gondor krallıklarını birleştirmeyi başarsa da sonunda Tek Yüzük tarafından ihanete uğrar. Oğullarıyla Gladden Fields taraflarındayken orklar tarafından pusuya düşürülür. Kendisi çatışmada can verir ve Tek Yüzük, yeni bir taşıyıcının kapanına kıstırılana dek bir nehrin dibinde kalır.
Sméagol/Gollum
Tek Yüzük, Gollum’a uzun fakat ıstırap dolu bir hayat bahşeder. Tolkien’ın belirttiğine göre herhangi bir Güç Yüzüğü’nün etkisi, taşıyıcısının kişiliği, niyeti ve eylemlerine bağlıdır. Gollum’un cinayetle elde ettiği yüzük, onun içindeki en kötüyü ortaya çıkarır.
Bilbo Baggins
Gollum ile oynadıkları bilmece oyununda hile yapar ve kendisi de bir Yüzük Taşıyıcısı haline gelir. Yüzük sayesinde Bilbo, cüceleri Mirkwood örümceklerinden ve Thranduil’in hapishanesinden kurtarır ve Smaug’un inine girdiğinde onun zayıf noktasını keşfetmesini sağlar. Yani Bilbo’nun Erebor görevini tamamlamasına yardımcı olur. Ayrıca ona uzun bir ömür bahşeder.
Frodo Baggins
Tüm Yüzük Taşıyıcıları içinde belki hakkı en çok yenen kişi Frodo’dur. Sonuçta yüzüğü Imladris’e kadar taşıdığında bu genç Hobbit şerre karşı çok müstesna bir mukavemet göstermiş olur. Güç Yüzüğü, efendisine hiç olmadığı kadar şiddetli seslenmekteyken bile Frodo, görevini sonuna kadar götürür. Belki kendisine hiç ait olmaması gereken bu ağır sorumluluğun altında dik durup cesaret gösterir ve Orta Dünya’dan kalkan son gemide kendine yer edinir.
Kaynakça
- Silmarillion, İthaki Yayınları
- Tolkien Gateway
- Yüzüklerin Efendisi, Altıkırkbeş Yayınları