Yeşilin Tonlarının Hâkim Olduğu 8 Albüm Kapak Tasarımı

Editör:
Damla Satıroğlu

Yeşilin her tonu, kendine özgü bir atmosfere sahiptir. 2024’ün Haziran ayında hayatımıza yeni bir renk girdiğini söylemek mümkün: BRAT yeşili. Müzik dünyasını aşarak BRAT akımı başlatan albüm, adeta bütün dünyayı etkisi altına aldı dersek yanlış olmaz. BRAT yayımlanalı daha bir yıl bile olmamışken etkisinin yıllarca süreceğini düşünüyor, müzik dünyasında yeşilin tonlarının baskın olduğu başka hangi albüm kapaklarının yer aldığını merak ediyoruz. Bu merak sonucundaysa birazdan okuyacağınız, on albüm kapağının yer aldığı liste ortaya çıktı. Keyifli okumalar herkese!

1- BRAT

Albümün hem Charli xcx hem de müzikal açıdan kültürel bir dönüşüme yol açtığını söylememiz mümkün. Elektropop ve hyperpop gibi birden fazla müzik türünün bir araya getirerek harmanlandığı albüm 2024 yazında piyasaya bomba gibi düşmüş ve uzunca bir süre dillerden düşmemişti. Enerjik havasıyla adeta bağımlısı oluyorsunuz. BRAT, sadece albüm kapağında hâkim olan yeşilin tonuna ismini vermekle kalmadı; 2024 yazının “Brat Summer” olarak akıllara kazınmasını da sağladı. Sonuç olarak albüme baktığımızda Charlie için kariyerinin dönüm noktası, müzik dünyası içinse yeni bir dönemin başlangıcı demek mümkün.

Yukarıda bahsettiğimiz Brat Summer, toplumca benimsenmiş ve yıllardır süregelen klasikleşmiş kadın kalıplarına karşı duran bir akımdır neticede. Albüm kapağında hâkim olan lime yeşilinin Brat Yeşili olarak anılması bir yana, artık bu rengi gördüğümüzde akıllara sırasıyla albüm ve bağımsız kadın duruşu gelecek.

2- Gül Kendine

6 Aralık 2001’de yayımlanan Gül Kendine için grubun kariyerinin dönüm noktası da dememiz mümkün. O dönemlerde mor ve ötesi‘ne yeni katılan Kerem Özyeğen ile grubun üzerine yapışan müzik tarzı da farklı bir yöne doğru evrilmeye başlamıştı. Albümden en çok bilinen ve öne çıkan şarkılar Daha Mutlu Olamam olmuştu. Belki de bunun nedenlerinden birisi, albümün sahip olduğu melankolik havaya karşı, dinlediğinizde içinizin umutla dolmasını sağlayan havası olabilir.

BRAt’e kıyasla daha dolgun ve soluk bir yeşil ile karşı karşıyayız. Fakat yeşilin bu tonu aslında albümün bahsettiğimiz melankolik havasını görsel olarak tamamlayan kritik unsurlardan.

3- Her Dem Yeşil

Bir diğer albüm, Temmuz 2023’te yayımlanan Her Dem Yeşil albümü. Sertab Erener‘in kariyerinin otuzuncu yılına özel olarak hazırlanan albümde, daha önceden yayımlanmış şarkılardan bazılarının yeniden yorumları yer alıyor. Geçmişten bugüne Sertab Erener’in kariyerini ziyaret ederken hem nostaljik bir havaya bürünüyoruz hem de şarkıların yeni düzenlemeleri ile eskinin yeni versiyonlarını dinleme fırsatı buluyoruz.

Albümün adının Her Dem Yeşil olması tesadüf değil elbette. Yeşil ve yeşille ilişkilendirdiğimiz doğa, insan eli değmeden bile kendisini yenileyebilmesiyle özeldir. Doğanın bu temel döngüsünün bozulması da zaten günümüzde baş gösteren iklim değişikliği ve sürdürülebilirliği ön plana çıkarıyor. Kendisini yenilemek bir yana doğa oldukça da üretkendir. Buradaki yenilenmeyi Erener’in eski şarkılarını yeniden düzenlemesi ile görebiliriz. Üretkenliği ise yine Erener’in otuz yıllık kariyerinde görmemiz mümkün.

4- Rubber Soul

Aralık 1965’te yayımlanan Rubber Soul, farklı atmosferleriyle grubun özel albümlerinden birisi bize göre. Prodüktörlüğünü George Martin‘in yapmış olması da ayrı bir detay. Albümün kapağına baktığımızda yeşil tonlarının baskın olması bir yana, daha sonrasında öncülük edeceği psikedelik estetik unsurlarını içerdiğini görebiliriz. Aslına bakacak olursak, bu estetik detay tamamen şans eseri ortaya çıkmış.

Hindistan kökenli bir müzik aleti olan sitarın bir The Beatles şarkısında ilk kez yer alması da Rubber Soul albümü ile gerçekleşiyor (söz konusu parça Norwegian Wood). Bunun yanı sıra Fransızca sözleriyle albümde yer alan Michelle ve 60’larda oldukça nadir görülen hafif protesto havasını yansıtan Nowhere Man ile bu albüm kesinlikle bambaşka bir deneyim sunuyor.

5- Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar

19 Nisan 2002’de yayımlanan Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar albümü, Mazhar Alanson‘un MFÖ’den bağımsız bir şekilde yayımlaması ile müzikteki bireysel duruşunu da geri planda bırakmamaya karşı gösterdiği çabasının bir meyvesidir. Hatta film müzikleri dışında yayımladığı ilk solo albümü olma özelliğine sahip olan bu keyifli albümde yer alan çoğu şarkının sözleri kendisine aittir. Elbette MFÖ’den arkadaşları onu yalnız bırakmamış, Özkan Uğur ve Fuat Güner de arka vokal ile destek olmuşlardır.

Albümde yer alan şarkılardan Hüznün Kuşları‘nın sözleri, Cemal Süreya‘nın Beni Öp Sonra Doğur Beni şiirinden uyarlandığını belirtmek isteriz. Ek olarak şiirden uyarlanan bir şarkı daha vardır ki o da Ne Dersiniz parçasıdır. Sözleri, Sabahattin Ali‘nin Çocuklar Gibi şiirinden uyarlandığını söyleyebiliriz.

6- ¡Uno!

Üçleme bir albümün ilk ayağında yer alan ¡Uno!, oldukça dikkat çekici bir kapak tasarımına sahip. İlk olarak albüm kapağında, Green Day‘in solisti Billie Joe Armstrong‘un siyah – beyaz bir görselini görüyoruz. Sadece kafa kısmının alındığı bu görselde gözler pembe renkli çarpı ile işaretlenmiş durumda. Gördüğümüz bu çarpı işareti, siyah – beyazın zıttı şekilde sahip olduğu renkliliğiyle beraber punk kültüründeki baş kaldırıcılığı temsil etmektedir. Aynı zamanda albümün barındırdığı çeşitli atmosferi de desteklemektedir. Albüm ve kapak uyumunun eşsiz örneklerinden birisi olduğunu düşünüyoruz bu nedenle.

7- Kendi Adını Taşıyan İlk Albüm

Albüm kapağını, yayımladığı dönem üzerinden yani 2006 yılının müzik seyrine göre incelememiz gerekirse; ön plandaki grup üyelerinin resmi ile arka plandaki renk tonu arasında bir derinlik yaratılmaya çalışıldığını söyleyebiliriz. Malt dinleyenler bilir ki grubun rock müziği icra etmede kendine has bir tarzı vardır. Bu tarzı da albüm kapağında görmek mümkündür. 2000’lerin başında sadece rock müzik değil, müzik grupları ve şarkıcılar da şekillenerek kendi yollarını arıyorlardı. Malt da bu yolu aramış ve bulmuş bir grup olarak tarzını bu görsele aktarmaya karar vermiş görünüyor. İyi ki de yapmışlar çünkü gerek yazı fontu gerekse kullanılan renk uyumlarına ve arka planın karmaşıklığına baktığımızda Malt’a ait olduğunu söylememiz oldukça yüksek bir ihtimal.

Albümün kendisi de içerisinde barındırdığı şarkılarla beraber ayrıca incelenmeli bizce. Eğlenceli şarkıların yanı sıra sert sözlere sahip şarkıların da yer aldığı, zıtlıkların bir araya getirildiği albümde dinlemeye doyamayacağınız şarkılardan birisi de Deprem olacaktır kesinlikle.

8- Tango in the Night (2017 Remaster)

Değinmek istediğimiz son albüm ve kapak tasarımı Fleetwood Mac‘e ait olan ve 1987’de yayımlanan Tango in the Night oluyor. Yeşilin albüm kapağının tamamına hakim olmadığını görebiliriz. Fakat buradaki yeşilin bize göre özelliği, kapak tasarımında oluşturulan atmosfer içerisinde yeşil renginin özgürlüğü anımsatması. Gerçek olamayacak kadar güzel, kurgusal bir doğa manzarasını kapsayan bu kapak tasarımında tropikal yeşilliklerin hem huzurlu hem de diğer ögelerle birlikte sihirli bir atmosfer yarattığını söylememiz mümkün. Aynı zamanda kapak tasarımının albümün ismiyle son derece uyumlu olması, albümü dinleyenlerin sadece şarkılarla değil kapak tasarımıyla da duygusal bir bağ kurmalarını sağlıyor.

Yazımızda yer almayan ama doğada var olan yeşilin birçok tonu ile karşılaşmanız ve huzurlu, özgürce hissedebileceğiniz büyülü anlara kavuşmanız dileğiyle, müzikle kalın.


Kaynakça:

  • Öne çıkan görsel: Louder Song
  • “Album Art: Fleetwood Mac – Tango in the Night”. 33 Degree Of Sound. Web. Erişim: 13.04.2025
  • Gunyar, Ö. “Sertab Erener’den Yeni Albüm ‘Her Dem Yeşil’!”, Müzikten haberler, 28.05.2021. Web. Erişim: 13.04.2025
  • Çakmak, M. “Charli xcx – BRAT Albüm İncelemesi: Yaz Mevsimini Yeşillendiren Albüm”, Söylenti Dergi, 17.09.2024. Web. Erişim: 13.04.2025
  • Satıroğlu, D. “Söylenti Radarında Bu Hafta: Malt”, Söylenti Dergi, 30.11.2022. Web. Erişim: 13.04.2025

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks