Orhan Pamuk, edebiyatımıza birçok değerli eser kazandıran bir yazardır. Çok okunan, başarılı kitaplarından biri de Yeni Hayat kitabı. Kitapta diğer kitaplarından da tanıdık olduğumuz ve yabancılık çekmediğimiz bir konu hâkim aslında. Sevgisinin peşinden giden bir karakter görüyoruz bu kitapta. Üstelik kitap sonuna kadar bizi de büyük bir heyecanla peşinden sürüklüyor. Etkileyici bir girişe sahip olan Yeni Hayat isimli kitaptan bazı alıntılar derledik. Keyifli okumalar!
- “Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti.” (sf. 7)
- “Şimdiye kadar bildiğim, düşündüğüm, sunduğum pek çok şey, üzerinde durulmaya değmez ayrıntılara dönüştüler ve bilmediklerim gizlendikleri yerlerden çıkıp bana işaretler yolladılar.” (sf. 8)
- “Böylece, okuya okuya benim bakışım kitabın sözlerine, kitabın sözleri de benim bakışıma dönüştü.” (sf. 9)
- “Annemi seviyordum, güzel, nazik, yumuşak ve anlayışlı bir kadındı ve kitabı okuyup ondan ayrı bir dünyaya girdiğim için suçluluk duydum.” (sf. 11)
- “Çünkü kitapta yazılanlar doğruysa, o sayfalarda okuduğum gibiyse hayat, öyle bir dünya mümkünse, niye hala herkes camiye gidiyor, kahvede laklak edip pinekliyor ve her akşam bu saatte sıkıntıdan patlamamak için televizyonun başında oturuyordu, bu hiç anlaşılmıyordu.” (sf. 15)
- “Aşk, kitaptan yüzüme fışkıran ışık kadar sarsıcıydı ve hayatımın çoktan yoldan çıkmış olduğunu bana bütün ağırlığıyla kanıtladı.” (sf. 17)
- “Kitabı okumadan önce bir dünyam vardı, kitabı okuduktan sonra başka bir dünyam olmuştu.” (sf. 19)
- “Bu dünya nasıl kendi evim gibi tanıdık olabilir, kendi evim nasıl bütün dünya gibi yabancı, anlat bana.” (sf.20)
- “Bu dünyanın sıra sıra görüntüler, bir dizi yanlış yorumlanmış işaretler ve körü körüne benimsenmiş birtakım alışkanlıklardan oluştuğunu, asıl dünyanın ve hayatın bunların içinde ya da dışında, ama yakınlarda bir yerde olduğunu acıyla biliyordum.” (sf. 30)
- “Kitabı okudum. Ona boyun eğerek, beni bu diyardan alıp götürmesini dileyerek kitabı saygıyla okudum.” (sf. 33)
- “Bir kitap okudum, seni buldum. Ölmek buysa, ben yeniden doğdum.” (sf. 42)
- “Çünkü zaman üç boyutlu bir sessizliktir diye yazmıştı kitap.” (sf. 42)
- “İnsan unutulup gitmiş uzak bir anıyı bazen ansızın hatırlar, bunu neden şimdi hatırladım diye kendine sorar ve aklı iyice karışır ya, öyle bir şey hissettim, ama akıl karışıklığından çok bir huzur duydum.” (sf. 154)
- “Hayatı severek yaşamasını öğrenirseniz, mutlu olmak için ne yapacağınızı da anlarsınız.” (sf. 156)
- “Yazdığını beğeniyorsa, hayatından memnunsa insan fırsatı kaçırmamalı, yazabildiğince de yazmalı.” (sf. 159)
- “Kendim olamıyorum. Hiçbir şey olamıyorum. Yardım et bana. Yardım et ki, senin yazdığını, bu odayı, kitabı aklımdan çıkarayım, eski hayatıma huzurla dönebileyim.” (sf. 166)
- “Aralarında oluşan sessizlikleri anlamsız bulup telaşa kapılmayan eski ve gerçek arkadaşlar gibi uzun bir süre sustuk ve bana kalırsa bu suskunluğun en anlamlı gevezelik olduğunu düşündük.” (sf. 169)
- “Aşk teslim olmaktır. Aşk, aşkın sebebidir. Aşk anlamaktır. Aşk bir müziktir. Aşk ve soylu yürek aynı şeydir.” (sf. 183)
- “Aşk birisine şiddetle sarılma, onunla aynı yerde olma özlemidir.” (sf.183)
- “Kısaca: Kendimi başkalarından ayırmak, herkesinkinden daha başka bir amacı olan özel biri olarak görmek istemiştim. Bu da buralarda affedilecek bir suç değildir.” (sf. 216)
Orhan Pamuk, Yeni Hayat, Yapı Kredi Yayınları