Yaz Mevsiminin Gözdesi: Ayçiçeği’nin Mitolojik Hikayesi

Çoğumuzun yaz mevsimlerinde bahçesinde yetiştirdiği, çocukluk anılarında beliren, uzun yolculuklara çıkarken camdan huzurla izlediğimiz ve Van Gogh‘un tablolarında görüp büyülendiğimiz günebakan, günetapan olarak da adlandırılan ayçiçeğinin, neden hiç ismi gibi güneş ne tarafta olursa olsun ona baktığını merak ettiniz mi? İşte sizin için bu sorunun cevabını, mitoloji temeline dayanarak veriyoruz.

Van Gogh Sunflowers 1888

Ayçiçeğinin hikayesine dair çok söylentiler vardır bu söylentilerin en kısalarından biri şöyledir; köyün birinde genç bir kız güneşe aşık olmuştur ve her gün onu izlemek için güneşe yalın gözle bakmaya başlamıştır, bu durum günlerce hatta haftalar aylarca devam ettiği için kız bir gün dayanamayıp ayçiçeğine dönüşmüştür. Ama biz size bugün, bu hikayeye çok benzeyen ve ayçiçeği hakkında en bilinen mitolojik hikayeyi anlatacağız: Apollon ve Klytie’nin aşk hikayesini.

Charles de Fosse Clytie Transformed into a Sunflower

Ayçiçeği’nin Mitolojik Hikayesi

Bildiğiniz gibi Yunan mitolojisi, tanrı ve tanrıçalarıyla ünlü ve oldukça etkileyici hikayelere sahip efsanelerle doludur. Bu hikayelerden biri de çoğu dilde “güneş çiçeği” olarak adlandırılan ayçiçeğinin hikayesidir.

Zeus ile Leton‘un oğlu Apollon bilindiği üzere güneş, sanat ve müzik tanrısıdır. Klytie ise Titan Okeanos ile Tethys‘in kızlarından biri ve aynı zamanda Pers prensesidir. Günlerden bir gün Apollon, güneş arabasıyla etrafta gezinip işlerini yaparken Klytie, nehir kenarında oolduğu bir sırada Apollon’u görür ve ona ilk görüşte aşık olur. Ama maalesef bunu Apollon için söyleyemeyiz çünkü Apollon Klytie’nin diğer kız kardeşi Leucothe‘ye aşıktır.

Yine de Klytie’nin aşkından vazgeçmeye niyeti yoktur ve ne zaman sevdiceğini güneşin etrafında görse onu hayranlıkla izlemeye devam etmiştir, görmese bile görmek için bin bir çaba sarf etmiştir. Bazı kaynaklara göre bu süreç, 9 gün 9 gece boyunca hiçbir şekilde yemek yemeden su içmeden devam etmiştir. Lakin bir gün Klytie, taşıdığı hislerin yoğunluğuna ve çektiği bedensel acıya dayanamayıp Apollon’a seslenmiş ve aşkını ilan etmiştir ancak Apollon kadını reddetmiş hatta aşkıyla dalga geçmiştir.

Acısından kahrolan Klytie, sevdiğine olan aşkına tutunabildiği kadar tutunmuştur. Her şeye rağmen güneşe, onu bir kez daha görme umuduyla bakmaya devam etmiştir. Bir süre sonra hem kalp yarası hem de vücudunun artık zayıf düşüp güneşin de zararlı ışınlarına dayanamamasıyla birlikte Klytie, kırık kalbinde Apollon varken hayata veda etmiştir.

Frederic Leighton Clytie 1892

Bir gün yine güneş arabasıyla gezinen Apollon, Klytie’nin nehir kenarındaki cansız bedenini bulduğunda büyük bir suçluluk hissi ve vicdan azabıyla karşı karşıya kalmıştır. Çektiği acıya dayanamayıp Klytie’nin narin bedenini sırtlayıp Zeus’un yanına gitmiş ve onu yeniden canlandırması için yalvarmış, gözyaşı dökmüştür. Oğlunun bu haline üzülmekten kendini alamayan Zeus, Klytie’ye yeniden can verir fakat farklı bir şekilde.

Louis Welden Clytie 1890lar

Klytie, Ayçiçeği’ne Dönüşüyor

Onu boyu oğlu Apollon gibi uzun, saçları oğlu gibi sarı olacak şekilde bir çiçeğe; ayçiçeğine dönüştürmüştür. Başka bir varlıkta hayata yeniden gözlerini açan Klytie, artık bir çiçek olduğu halde Apollon’a ilk günkü gibi aşk beslemiştir. Ne zaman güneşi görse ilk ve tek aşkını görme heyecanıyla yüzünü o tarafa çevirmeye başlamıştır. Güneş battığındaysa boynu sağ tarafa bükük bir şekilde güneşin yeniden doğmasını ve aşkına dair umutlarının yeniden yeşermesini beklemiştir.

O günden bugüne ayçiçeği hala aynı rutin ile hayatına devam eder ve bu sayede mitolojide en romantik çiçeklerden biri olarak sayılır. Bu hikayeye dayanarak ayçiçeği çiçeği özellikle resim sanatında hayranlık, tapma, yalnızlık gibi birçok hissi temsil etmiş; bu hislerle bağdaştırılmıştır. Klytie’nin bu hüzünlü hikayesi, sanatçılar tarafından da birçok kez resmedilmiştir. Mitolojilerin birçok alternatifi olsa da hepsinin sonu, aşkından ölümü bile göze almış olan aşıklar ve sadakat ile son bulmaktadır.

 

Kaynak

egefisiltilari.com

Myth of Clytie, web. talesbeyondbelief.com 

Irmak Çelik
Irmak Çelik
21 yaşında yazmaya ve biraz stoacı biraz epikür yaşamaya çalışıyorum

1 Yorum

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks