Yaşayan Efsane: Bir Pesimistin Gözyaşları

" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Yoksulluk korkusuyla ömrü servet peşinde harcayanda gördüm
fakirliğin özünü. Çevirdim yüzümü.

Bir Pesimistin Gözyaşları, ünlü rapçi Sagopa Kajmer tarafından 2003 yılında çıkarılmış albümdür. Sanatçının dördüncü stüdyo albümü olmasına rağmen birçok hayranının gözünde Sagopa Kajmer’i Sagopa Kajmer yapan albüm bu albümdür. Albüm çıkışını iki ayrı CD şeklinde yapmıştı. İlk CD Melankolik Damlalar, ikinci CD ise Karanlık Damlalar adıyla çıktı.

Albüm tam 39 şarkıdan oluşarak toplamda 2 saat 28 dakikalık bir dinleme süresi sunuyor dinleyiciye. Bu da aslında bize albümle ilgili çok önemli bir ipucu veriyor. Tam 39 şarkılık bir albümün ne kadar özenle yapılmış bir çalışma olduğunu tahmin etmek güç değil. Şarkı sayısı bu konuda yeterli olmadığı takdirde albümün kayıtlarının yaklaşık iki yıl sürdüğünü de ekleyebiliriz.

Kajmer bu albümde Kolera, Fuchs, Toolz, Mista Brown, Kasırga ve DJ Funky C gibi önemli isimlere de yer vermiş ve onlarla birlikte çalışmıştır. Bir Pesimistin Gözyaşları, günümüz açısından baktığımızda benzerinin tekrarlanması zor bir albüm olarak göze çarpıyor. Öyle ki hızlı tüketen bir toplumda ve dönemde 2 saat 28 dakikalık albüm yapmak oldukça güç. Fakat Sagopa, 2003 yılında çağının çok ötesinde bir işe imza atmıştır.

Filmlerden repliklerle araya eklediği Skit parçalar albümün bir avuç şarkıdan ziyade uzun metraj bir film gibi hissettirmesine neden olmuştur. Birçok albümden farklı parçalar çok ön plana çıkmış olsa da bu albüm için bunu söylemek güç. Öyle ki albümün her parçası ayrı bir single olarak düşünülürse çok başarılı singlelar aynı zamanda.

Bir Pesimistin Gözyaşları: Albüm İncelemesi

Albüm bizi 56 Denklemli Intro adlı parça ile karşılıyor. Kendisi aslında bir beat üzerine albümün temaları ve birtakım akılda kalıcı kelimelerin söylenmesinden ibaret bir şarkı fakat o bile normal bir şarkıdan geri kalmıyor.

Analiz ile dinleyeceğimiz hikayeye ufak bir giriş yapıyoruz. Buradan itibaren şarkıların aralarına şarkılarla ilgili filmlerden alıntılar olan skit parçalar yerleştiriliyor. Bu da albüme aslında sinematografik bir derinlik de katıyor. Rap müziğin ifade etmesi gereken her şeyi bir yandan ifade ederken diğer yandan da farklı bir hikaye çiziyor Sagopa. Varoşlara selam çakarken ne kadar üzgün olduğundan bahsediyor mesela. Bu noktada kendisinin dil kullanımına dikkat çekmek gerek. İlk parçalarından bugüne kadar rap müziği ve sevenleri her ne kadar ikiye bölmüş olsalar da iki büyük usta olan Sagopa Kajmer’in de Ceza’nın da lirikalite açısından ne kadar zengin olduğunu, mecazları ne kadar etkili kullandığını tekrar etmeye dahi gerek yoktur.

Albümün içerisine öyle bir ahenk yerleştirmiş ki Sagopa, şarkıları dinlerken bir şarkıdan diğerine geçiş neredeyse farkedilmiyor bile. İşte tam burada sözünü ettiğimiz Skit parçaların payı çok büyük önem kazanıyor. Albüm birçok dinleyiciyle Sagopa Kajmer’i tanıştırmış olmasının yanı sıra uzun zaman sonra tekrar dinlendiğinde ilk zamanki tadının bire bir aynısını vermesi açısından zamansız da bir çalışmadır. Üstünden on dokuz sene geçtiği bu günlerde dahi kalitesini ve güncelliğini koruyan albüm sistem eleştirisi içeren şarkılarında bile günümüzde dahi geçerli olacak sorunlara parmak basmıştır.

Albüme adını veren Bir Pesimistin Gözyaşları şarkısına ise ayrı bir parantez açmak gerekir. Doğruluğu ispatlanamamış olsa da o sıralarda kavgalı olduğu Ceza annesini kaybedince onun kaybına yönelik yazılmış bir şarkı olduğu dedikoduları son derece güçlüdür. Sözlere bakıldığı zaman da bu dedikoduları destekler niteliktedir. Her ne amaçla yazılmış olursa olsun her rap müzik dinleyenin en az bir kere dinlemesi gereken şarkılardan biridir.

Üzerinden on dokuz yıl geçmiş bu albüm bugün dahi keyifle dinlenebilecek ve derin dersler çıkarılabilecek haldedir. Hala tazeliğini koruyan albüm çağının çok çok ötesine geçmiş, rap müzik hakkında bir şey öğrenmek isteyen, bu müziğe gönül veren herkes için kutsal bir hale gelmiştir.

spot_img
Emre Yenidere
Emre Yenidere
Benden bu kadar. Katilimin gözlerinden öperim.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!