White God: Bir İntikam Masalı

Editör:
Ayçe Cansu Yaşar
" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Korkunç olan her şeyin sevgimize ihtiyacı vardır.

-Rainer Maria Rilke

Huzursuz edici ve güçlü bir anlatı izlemek isteyenler buraya lütfen. 2014 çıkışlı, Kornél Mundruczó’nun yönetmenliğini üstlendiği White God; basit olay örgüsüne rağmen izlemesi son derece zor bir masal aslında. Koskoca dünyada kendine güvenli bir köşe bulamayan Sevgili Köpek Hagen’ın ve onun temsil ettiği bütün hayvanların intikam masalı. Sokak hayvanlarına olan nefretin dozunun iyice arttığı bu günlerde White God izleyiciyi düşünmeye ve hissetmeye zorluyor. Yüzyıllardır tartışılan bir soru kafamızı kurcalıyor bir yandan: Gerek hayvanlardaki gerek insanlardaki şiddet eğilimini neler besliyor?

On üç yaşındaki Lili’nin annesi ve babası ayrıdır. Annesi üç aylığına iş gezisine gideceği için Lili babasıyla kalacaktır. Tabii ki köpeği, en yakın arkadaşı, Hagen ile birlikte. Ancak apartman sakinleri köpeği istemeyecektir, çünkü Hagen güvenilmez bir melezdir. Zaten köpeğe pek sıcak bakmayan baba, uzun tartışmalar sonucu Hagen’ı sokakta bırakır. Apartmana sığamayan Hagen, dünyaya da sığamayacaktır maalesef. Lili ve en yakın arkadaşının yolları ayrılır, kâbus masalımız da bu şekilde başlar. Film daha sonra Lili ve köpeği Hagen’ın hayatlarını paralel olarak işlemeye çalışıyor, iki paralel çizginin tekrardan kesişmesi için dua ediyoruz.

Lili ile olan karşılıklı duygusal dayanışma, Hagen’ı insanlara güvenen bir hayvan haline getirmiş. Sokaklara düştüğünde insanlara olan sevgi ve güvenini, daha sonra ise bu güvenin yıkılışını görüyoruz. Bir dönüşüm başlıyor. Adeta bir ”villain origin story”. İnsanlar tarafından uğradığı kötü muameleler Hagen’ı çok güçlü bir canavara dönüştürüyor. Bir devrime, köpek devrimine lider olabilecek bir canavara. İşkence dolu kısımlar bitip, devrimci köpeklerimiz gücü eline aldığında kendinizi hazırlayın; çünkü koskocaman, anlam dolu sahneler tüylerinizi diken diken edecek.

Filmde baba, önemli bir figür. Kendisi kesilen etlerin denetimini yapan bir eleman. O yüzden babayı gördüğümüz ilk sahnede son derece grafik şekilde et kesim işlemine tanık oluyoruz. Biraz da filmin modunu belirliyor aslında ara ara beliren kesim işlemleri. Nasıl bir dünyada yaşadığımızı ve babanın her gün neye şahit olduğunu, kafa yapısını gözler önüne seriyor. Aynı zamanda gitgelleri bol olan baba-kız dinamiği de evrensel ögeleriyle güzel işlenmiş.

Bazen geniş açı ve yukarıdan çekim ile epik anlar yakalansa da, filmde sıklıkla kamera zemin seviyesinde tutulmuş, bu da biz izleyicileri etrafa köpek Hagen’ın gözlerinden bakmaya zorluyor. Aşırı vurucu, şiddet dolu içeriğinin aksine filmde sinematografik olarak naif ve samimi hissettiren bir şeyler var.

Hagen’ın uğradığı kötü muameleleri izledikçe gözyaşlarımızı tutamıyoruz, bu noktada kendimize bunun bir film olduğunu hatırlatmakta fayda var. Film olduğu bilincine geçtiğimiz zamanlarda ise Hagen’i canlandıran köpeğin oyunculuğuna hayran kalmamak elde değil. Bu ödüllü oyuncumuzun gerçek adı Body imiş. Eğitimciler, aklımıza kötü bir şey gelmemesi adına diyor ki bu muhteşem oyunculuğun arkasında kesinlikle agresiflik yokmuş. Sinirli bir canavar olduğu sahnelerde bile Body ile eğitimciler arasında şakalaşır tonda bir iletişim söz konusuymuş.

Tüm sahnelerin gerçekten çekildiğinin altını çizmekte fayda var. Köpekleri böyle güzel oynatmanın ne kadar zor olduğunu tahmin edebiliriz. Hatta bu filmin bir de rekoru var, yaklaşık 250 köpek ile en fazla köpek oynatılan film olarak geçiyor. Filmden sonra köpeklerin büyük bir çoğunluğu yuvalandırılmış.

Cannes’da ayakta alkışlanan, Un Certain Regard En İyi Film Ödülünü alan White God’a bir şans vermenizi tavsiye ederiz. Filmin çeşitli şekillerde okuması yapılabilir, ırkçılık ve sınıf ayrımına kadar bağlanması mümkün, yönetmen de metaforları seven bir adam olduğunu söylüyor. Ancak genel olarak hayvanlarla olan ilişkimiz konusunda çok şey anlatıldığı kesin. İyi seyirler dileriz.

 

Kaynakça:

“White God.” MUBI, 1 Jan. 121AD, mubi.com/films/white-god.

“White God (2014) – IMDb.” IMDb, 12 June 2014, www.imdb.com/title/tt2844798.

Dollar, Steve. “Meet the Star of Art-house Favorite ‘White God.’ He’s a Good Boy.” Washington Post, 10 Apr. 2015, www.washingtonpost.com/lifestyle/style/meet-the-star-of-art-house-favorite-white-god-hes-a-good-boy/2015/04/10/316b16f6-d4c8-11e4-ab77-9646eea6a4c7_story.html.

 

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!