Sinema tarihinin en etkileyici yapımlarından biri olan “V for Vendetta” filmi, cesareti ve direnişi simgelemektedir. Distopik bir gelecekte baskıcı rejime karşı direnişi simgelerken elbette replikleriyle de bizleri sorgulatan film, yalnızca bir hikâye anlatmakla kalmaz; aynı zamanda toplumsal adalet ve insan hakları konusunda da çok düşündürür. Bu yazıda, filmde en çok dikkat çeken ve unutulmaz hale gelen replikleri sizlerle paylaşacağız. Ama önce gelin filmin konusuna da kısaca bir göz atalım.
Dikkat! Bu yazının devamı spoiler içermektedir!
Filmin Konusu

“V for Vendetta” ABD-Almanya ortak yapımı bir filmdir ve 2006 yılında gösterime girmiştir. Wachowski kardeşler tarafından Alan Moore‘un yazdığı çizgi romandan uyarlanan filmin başrollerinde Hugo Weaving (V) ve Natalie Portman (Evey) var. Filmin başında 1644 yılında Guy Fawkes‘ın “toplumsal özgürlük” için, İngiliz Parlamento binasını patlatma girişiminin başarısız olması sonucunda yakalanarak idam edildiğini görüyoruz. V, bu girişimi yıllar sonra destekleyen ve Fawkes’ın yapamadığını yapmak isteyen bir karakter. Larkhille Askeri Toplama Kampında siyasal eylemcilerin toplu bir şekilde kimyasal silahlarla imha edilmesi sırasında yangının içinden yanmış ama canlı bir şekilde V çıkıyor ve intikam için yemin ediyor. Guy Fawkes’ın yapamadığını başarıyor. Bu süreçte V, devlet tarafından hiçbir şekilde ele geçirilemiyor ve Evey’nin de yardımıyla başarıya ulaşıyor.
İngiltere’de baskıcı bir toplum düzeni yaşanmaktadır. Çeşitli yasaklar ile idare edilen halk, bir kurtarıcıya muhtaç kalmıştır. Evey, yasaktan kaçarken karşısına çıkan adamlardan kurtulmaya çalışırken V ortaya çıkar ve Evey’i kurtarır. Sonrasında Evey’e özgürlüğü için savaşmayı öğretir. Evey, kendi özgürlüğü için savaşmayı başardığında V ile aynı intikam arzusuyla yaşar ve filmin sonunda parlamento binasını kendi elleriyle patlatır. Bu direnişin en büyük sembollerinden biri haline gelir. Parlamento binasının patlaması sırasında V maskeleriyle birlikte tüm halk patlamayı seyreder. Bu özgürlüğün sembolüdür.
1. “Bu maskenin ardında etten fazlası var. Bu maskenin altında bir fikir var Bay Creedey ve fikirlere kurşun işlemez.”

İlk repliğimiz belki de filmdeki en dikkat çeken ve en önemli repliklerinden biri olabilir. Bu replik Guy Fawkes’ın olayına gönderme yapmaktadır. Guy Fawkes, filme konu olan asıl olayın fikir babasıdır ve V bu fikri gerçekleştirmeye çalışır. Daha özgür, daha iyi ve daha eşit bir toplum için savaşılmaktadır. Beyin ölür ancak beyinde gelişen o fikir nesilden nesile aktarılarak ölümsüz bir hale gelir. Fikirler ölmez.
2. “Sapkın eski niyetler bile kutsal kitaptan çalınırken, ben en çok şeytanı oynarken aziz gibi görünürüm.”

İnsanı çok düşündüren bir replikteyiz şimdi. Altındaki anlam için üzerine biraz düşünülmesi gerek. Bu replik bazı kötü niyetlerin kutsal şeylerden, kutsal kitaplardan çalınabildiğini ve bunu yaparken de sanki hiçbir şey olmamış gibi, masum, iyi niyetli, günahsız ve temiz göründüğünü anlatıyor. Toplumun beklentilerine göre hareket edildiğini ve bunu yaparken bir maske arkasına saklanıldığını anlatıyor diyebiliriz. Kısaca insan kötü şeyler yaparken bile bir maske ardına saklanarak masum biri gibi davranıp görünebilir.
3. “Bize insanları değil fikirleri hatırlamamız söylendi. Çünkü bir adam yenilebilir, yakalanabilir, öldürülebilir, unutulabilir…”

“…Fikirler uğruna ölen ve öldüren insanlar gördüm. Ama bir fikre dokunamaz, tutamaz hatta öpemezsiniz. Fikirler kanamaz, acı çekmez ve sevmezler ve özlediğim şey bir fikir değil, bir adam. 5 Kasım’ı bana hatırlatan adam. Asla unutmayacağım adam…” diye devam ediyor bu replik. Kişinin değil ortaya sunduğu fikirlerin unutulmaz olduğu vurgulanıyor. İnsanlar geçicidir, ölümlüdür. Ancak fikirleri kalıcıdır. Bir fikir kulaktan kulağa yayılır ve yüzyıllar sonra bile varlığını sürdürür. Bu o fikrin gücünü ve önemini yansıtır. Çok haklı bir söz değil mi sizce de?
4. “Yani Tanrı gibi bende işimi şansa bırakmam ve rastlantıya inanmam.”

V, filmin başında Evey’i kurtardığı sahnede söylüyor bu cümleyi. Burada, hayatında şansa yer vermediğini, etrafındaki olayların kendi kontrolünde olduğunu ifade ediyor. Bu replik aynı zamanda V’nin güçlü bir karaktere ve kararlılığa sahip olduğunu yansıtıyor. Buradan V’nin karşılaştığı tüm zorluklara karşı hazırlıklı olduğunu çıkartabiliriz. Yani V için, herhangi bir olaya karşı pasif kalmak yerine aktif olmayı tercih eden, prensipli, planlı ve güçlü bir karakter diyebiliriz.
5. “İnsan olmak adına yapıyorum. Daha fazlasını yapabilirim.”

İnsan olmak adına yapmak… V, İnsanlığın yararı için yeni bir dünya yaratmaya hazır olan bir karakterdir. Bu replik V’nin insanlık değerlerine olan bağlılığını yansıtıyor bizlere. V, yaptığı veya hayata geçirmek istediği şeyleri sadece kendi yararına değil, tüm insanlığın yararına kullanmayı tercih eden bir karakter. Bu replikte insanlık için her şeyi yapabileceğini belirtiyor. Bu replik aynı zamanda V’nin kararlılığını da ifade ediyor. Kısaca V’nin hem bireysel olarak hem de toplumsal olarak bir değişim sunmak istediğini ve bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapacağını, daha iyi bir dünya için ne kadar ileri gidilmesi gerekiyorsa o kadar ileri gideceğini söyleyebiliriz. Filmde anlatılmak istenen adalet, özgürlük ve bireysel sorumluluk temaları bu replikte açıkça anlaşılabilir.
6. “İşte bu! Gördün mü? Önce ben de nefret sanmıştım. Tek bildiğim nefretti, nefret dünyamdı, beni kuşatmıştı, nefes almam bile nefret doluydu… Bütün benliğimle nefret ediyordum. Sonra bir şey oldu, sana olduğu gibi…”

Gelelim sıradaki repliğimize. Bu replik yine çok sevdiğim repliklerden bir tanesi. Bu replik Gordon‘un yakalanmasının ardından gelen bir replik sayılır aslında. Gordon yakalandıktan sonra Evey gizlice kaçmaya çalışır ancak o da yakalanır. Ardından Evey, V’nin yerini söylemesi için çeşitli işkencelere maruz kalır. Ancak Evey asla bildiğini söylemez. Sonra bir gün biri gelir ve tekrar aynı soruyu sorar. Ancak Evey bunu söylemektense ölmeyi tercih edeceğini söyler. Bunun üzerine gelen kişi serbest olduğunu söyler ve kapıyı açık bırakarak oradan gider. Evey hücreden çıktıktan sonra fark eder ki onu yakalayan aslında Creedey değil V’dir. Evey öfkelenir ancak V sayesinde sakinleşir. Evey öfkesini kusarken V bu repliği söyler.
V, Evey’nin yaşadıklarını V 20 yıl önce yaşamıştı ve o zaman tıpkı Evey’nin şu an hissettiği gibi hissetmişti. Nefret ediyordu, intikam istiyordu. Evey’nin korkusunu yenmesi için kendi yaşadıklarını Evey’e yaşatmak zorunda kalmıştı. Bunun sonucunda Evey korkusunu yendi. “Sonra bir şey oldu…” kısmına gelirsek bunun için belki dünyayı düzeltebilmenin umudu belki de sevgi duygusu veya farkındalık olabilir. Burayı düşünmek de size kalmış. Kısaca bu replik duygusal derinliği yansıtan bir replik.
7. “İnsanlar hükümetlerinden korkmamalı, hükümetler insanlardan korkmalı.”

Burada anlatılmak istenen aslında insanların kendi seçtiği kişilerden korkmaması gerektiği. Hükümeti seçen toplumdur ve hükümeti yıkacak olan yine onu seçip başa getiren halktır. Bu yüzden hükümetler insanlarını memnun etmek için çabalamalı ve bunun bilincinde olarak hareket etmelidir. Bu sebeple korkması gereken hükümettir, insanlar değil.
8. “Fazla konuşmak insanın ne kadar fazla bilgisi olduğunu değil, ne kadar geveze olduğunu gösterir”

Bu replik, fazla konuşmanın bilgi seviyesini değil ne kadar geveze olduğunu yansıtan bir replik. Bu replikte anlatılmak istenen önemli olan insanın ne kadar çok bilgiye sahip olduğu değil sahip olduğu bilgiyi harmanlayıp doğru bir şekilde, doğru bir konuşma biçiminde sunduğudur. Sunduğu bilgi doğru bir şekilde aktarılmadığında gevezelikten ve boş tenekeden başka bir şey değildir. Fazla konuştuğunuzda ‘ne kadar bilgili’ damgası yemezsiniz, ‘ne kadar geveze’ damgası yersiniz. Derin düşüncelere sahip olup sessiz kaldığınızda da bilgili olabilirsiniz ve bunun artısı kimse sizi geveze olarak düşünmez. Anlamayacağını bildiğiniz halde bir kişiye defalarca bir şeyi anlatmaya çalışırsanız siz geveze olursunuz. Bu yüzden bilgilerinizi anlamayacağını bildiğiniz kişiler için açıklamaya çalışmayın, aptal yine aptaldır. Konuşmak yerine ifade edin, bilginizi paylaşmaya değer gördüğünüzde tabii ki.
9. “Çalmak malın sahibinden olur. Eleştirenden çalamazsın, benim yaptığım temizlemekti.”

Geçelim sıradaki unutulmaz repliğe. Bu replik, V’nin Evey’i getirdiği yeraltı mağarasında, V’nin deyimiyle gölge galerisinde, geçen sahne. Evey bu sahnede uyanır ve içeri gelir. Ardından Evey, V’ye mağaradaki eşyaları nereden bulduğunu sorar. V’de “Oradan, buradan” diye cevap verdikten sonra Evey “Yani çaldın mı?” der ve V bu meşhur cümleyi kurar. Cümlenin ne anlatmak istediğine bakacak olursak bu replik, kendi eylemlerini savunurken eleştirilerin haksız olduğunu ifade ediyor aslında. V, eleştirilerin kendisini etkilemesine izin vermeyen, kendi doğrularını savunan ve hedefine ulaşmakta kararlı olan bir karakter. Bu replikte de dolaylı da olsa bunu anlayabiliyoruz. Aynı zamanda bu replik V’nin yaptığı işin amacını da açıklıyor. Filmin geneline bakıldığında aslında V’nin amacı parlamento binasını patlatmak, yani herhangi bir yararı olmayan binayı temizlemek, insanlığı temiz, özgür ve adil bir dünyada yaşatmak. Bu replikten de filmin temasını anlayabiliriz bence.
10. “O geceyi hiç kimse unutmadı, tabii bu ülke için anlamını da. Ben ise onu hiç unutmadım, benim için ne anlama geldiğini de.”

Bir başyapıtın daha sonuna geldik. Filmin son repliği olan bu replik halkı özgürlüğüne kavuşturan V’nin asla unutulmadığını ifade ediyor. O gece parlamento binası, Evey tarafından patlatıldı. V’nin ölümünden önce de sonra da fikrinin doğru olduğunu kabul eden Evey, V’nin ona sunduğu “ya patlat ya da bırak” seçenekleri değerlendirdi. V için de kendisi için de doğru olduğunu düşündüğü şeyi yaptı. Filmin başından bu yana gerçekleştirilmek istenen o hedefe ulaştı ve o gece tüm halk parlamento binasının yıkımını, patlayışını izledi. Halk özgürdü, umutluydu. Evey, V’yi unutmadı çünkü onu seviyordu, ona âşıktı.
“Çünkü o haklıydı. Bu ülkenin bir binadan fazlasına ihtiyacı vardı. Umut gibi…” repliğiyle incelememizi bitirelim. Böylece bir başyapıtın daha sonuna gelmiş olduk. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.
Kaynakça:
Kapak Görseli: “V for Vendetta”. The Movie Database. Web. 12.01.2025
- “V for Vendetta”. The Movie Database. Web. 12.01.2025
- “V – V for Vendetta “. Beyazperde. Web. 20.01.2025
- “V for Vendetta (2006) Filmi”. Sinemalar. Web. 20.01.2025
- “V for Vendetta Filminin Kısa Bir Analizi”. Dergipark. Web. 20.01.2025
- “V for Vendetta Filminden 15 Söz: Affetmek İyi İnsanların İntikamıdır.”. Cafrande.org. Web. 29.01.2025
Süper)