Üç Kelime Üç Anlam Üç Şiir

“kelimeler, bazısı tüyden bazısı demir”

Petrol: Günümüzün vazgeçilmez enerji kaynaklarından olan petrol, Fransızca pétrole sözcüğünden dilimize geçmiştir. Fransızca sözcük Geç Latince petroleum yani “taş yağı” anlamında olup, Latince “taş” anlamındaki petra ve “yağ” anlamındaki “oleum”  sözcüklerinin bileşiğidir.

Ve Arap şiirinin en büyük ve en politik isimlerinden biri olarak gösterilen Suriyeli şair Nizar Kabbani “Gırnata’dan Çıkan Son Kuş” şiirinde petrolü günümüzün değişilmez acı kaynaklarından biri olarak tasvir etmiştir.

“Petrol, bu ölümcül sıvı
Ulusun değil
Arabın değil
Halkın değil
Tüm savaşlarda yenilen bu tavşan
Eyyamcı kodamanların içkisi petrol
Halkların içkisi değil!”

Acı: Yüzyıllar boyunca insan denen varlığın en çok duyumsadığı duygulardan olan acı, Eski Tükçe “açıg” kelimesinden türemiştir. Kelimenin birincil anlamı “acı tad, hoşnut olunmayan tat”tır. Ancak daha çok ikinci anlamı olan “ağrı, sancı, canı yanmak” yarattığı duygu bakımından hafızamızda büyük bir yer edinmiştir.

Ve Brezilyalı yazar Jose Mauro De Vasconcelos’un, on iki günde yazdığı Şeker Portakalı kitabı acının belki de en saf kaynaklarındandır. Kitabın kalbimizi ezen başkahramanı minik Zeze, babasından da öte gördüğü Portuga’nın ölümü üzerine çocuk kalbini kaplayan acıyı dünyadaki bütün büyüklerden daha iyi tasvir etmiştir…

“…Şimdi acının ne olduğunu gerçekten biliyordum. Ayağını bir cam parçasıyla kesmek ve eczanede dikiş attırmak değildi bu. Acı, insanın birlikte ölmesi gereken şeydi. Kollarda, başta en ufak güç bırakmayan, yastıkta kafayı bir yandan öbür yana çevirme cesaretini bile yok eden şeydi.”

Nikbin: Pek azımızın duyduğu ve neredeyse hiç kullanmadığı bu kelime “güzel gören” anlamında olup, Farsça “iyi, güzel, hoş” anlamındaki nīk ve “gören” anlamındaki bīn sözcüklerinin bileşiğidir.

Ve Türk şiirinin hece tanımaz şairi Nazım Hikmet Ran “Nikbinlik” adını verdiği şiirinde her zamanki gibi en güzel olanı görmüştür.

“Güzel günler göreceğiz çocuklar,
güneşli günler

göre-
-ceğiz…
Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar,
ışıklı maviliklere
süre-
-ceğiz…
Açtık mıydı hele bir
son vitesi,
adedi devir.
Motorun sesi.
Uuuuuuuy! çocuklar kim bilir
ne harikûlâdedir
160 kilometre giderken öpüşmesi…”

Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Editor Picks