Türk Televizyonunun Unutulmayan Kadın Karakterleri

Editör:
Günsu Akçatepe

“Vizyonda oldukları dönemde on binleri ekran başına kilitleyen, final bölümlerinin üzerinden yıllar geçse de akıllara kazınan Türk dizileri” dendiğinde çoğumuzun aklına belli başlı diziler geliyordur. Bu dizileri unutulmaz yapan şeyler de çoğu zaman dizilerin karakterleri olmuştur. Öyle karakterler geçmiştir ki bu televizyonlardan… Bu yazımızda entrikalarıyla, komiklikleriyle, replikleriyle hafızalarımızdan silinmeyen unutulmaz kadın karakterleri sizler için derledik. Keyifli okumalar!

Firdevs Yöreoğlu – Aşk-ı Memnu

Aşk ı Memnu Firdevs

Unutulmayan kadın karakterlerden söz ediyorsak başı tabii ki Nebahat Çehre‘nin Firdevs Hanım‘ı çekmeliydi. Tekrar bölümleriyle bile seyirci yakalamakta başarılı olan zamansız dizi Aşk-ı Memnu’nun entrika makinesi karakteri Firdevs Hanım, “özlü sözleri” ile hafızalarımızda yer etmiştir. Çevresinde dönen hiçbir olayı kaçırmaz, aleyhindeki durumları ustaca lehine çevirebilirdi. Zenginlik ve güç uğruna yapamayacağı şey yoktu. Paraya olan düşkünlüğü onu kumar masalarına, ardından borç batağına düşürse de o hiçbir zaman dik duruşundan ödün vermemiştir. Milyonluk mücevherleri ve klas tarzı da Firdevs Hanımı ikonik yapan parçalarından biridir.

Kızı Bihter‘e sürekli söylediği “Sen Bihter Ziyagil’sin aptallık etme!” sözü aklımızın bir köşesinde ettiği yeri korumaktadır.

Eyşan – Ezel

1417525

Bu gün bile kötü kalpli, nankör kişilerden bahsederken ismini adeta sıfat yerine kullandığımız Eyşan… İzleyici o kadar sahiplendi ki bu diziyi, Ömer‘e atılan kazıklar kendilerine atılmış gibi bir ruh haline büründüler ekran başında. Geçmişinden asla kaçamadı Eyşan. Dizi boyunca onun gelgitlerini de izledik. Zeki bir kadındı, Ömer’e ne yaptığının farkındaydı, içten içe pişmanlık da duyuyordu hatta. Ancak pişmanlığı onu kötülük yapmaktan alıkoyamadı. Tam bir arada kalmışlık timsaliydi. Adeta kız kardeşi için yaşıyordu Eyşan. Ömer’e ihanetinin sebeplerinden biri de kanser olan kardeşini tedavi ettirmekti. İhanet deyince aklımıza gelen Eyşan’ı unutamamamızda Cansu Dere‘nin başarılı oyunculuğunun da etkisi var elbette.

Dizinin Cengiz Atay’ı, Eyşan’ın kocası, der ki:“Eyşan nakit para gibidir, herkes ona sahip olmak ister!”

Ferhunde – Yaprak Dökümü

s 7c43f7784aca7556fd79186d36c08716a07f2422

Arzularının ve nefsinin kölesi olmuş bir kadındı Ferhunde. Kendine deli gibi aşık olan kocası Şevket‘i dolandırıcılığa iten de, Leyla ile Necla‘nın karakterlerinde yarattığı değişimlerle Tekin ailesinin bir ağacın yaprakları gibi dökülmesinde en etkili isimlerden biri de Ferhunde değil midir? Ferhunde, acıklı geçmişinin gölgesinde, kocasının kendisini asla kabul edememiş ailesinin içinde var olmaya çalışırken türlü entrikalara başvurmaktan çekinmiyor. Özellikle Ali Rıza Bey ve Hayriye Hanım ile yaşadığı çatışmaları Deniz Çakır‘ın takdire şayan oyunculuğu ile izledik evlerimizde. Ferhunde karakterinin seyirci arasında sevilmemesinin bir başka nedeni olarak hayatındaki erkekleri aldatmasını gösterebiliriz. Dizinin başında evli bir kadın olan Ferhunde, eşini Şevket ile aldatmış, ardından Şevket ile evlendikten sonra Şevket’i de gözünü kırpmadan aldatmıştı. Çoğumuzun ahlak anlayışına ters olan davranışları yapmaktan çekinmeyişidir Ferhunde’yi unutulmazlar arasına alan.

Bihter Ziyagil – Aşk-ı Memnu

bihter ziyagil sozleri

Aşk-ı Memnu öyle bir dizidir ki, televizyon tarihine bir değil iki ikonik kadın karakter kazandırmıştır. Dizinin başrolü, kimine göre kocasını yeğeni ile aldatan kötü bir kadın kimine göre talihsiz bir aşk uğruna kendinden vazgeçen zavallı bir kadındır Bihter. İlk bölümden son bölüme kadar Bihter’in babasını aldatan annesine benzememek için çırpınışlarını izliyoruz. Aslında aralarındaki yaş farkına rağmen Adnan Ziyagil ile evlenmesinin nedenlerinden birisi annesine duyduğu kin ve inattan kaynaklanmaktaydı. Lakin olmaktan korktuğu kişiye dönüşerek ölüyor karakterimiz. Korkak bir adama duyduğu çılgın aşk gözünü öyle karartıyor ki, annesi Firdevs Hanım’ın aptallık etmemesi yönündeki nasihatleri boşa çıkıyor. Beren Saat‘in en başarılı rolü diyebileceğimiz Bihter Ziyagil karakteri, geçen yıllara inat popülerliğinden bir şey kaybetmemişe benziyor. Öyle ki, Bihter’in ölüm yıldönümü her yıl sosyal medya kullanıcıları tarafından hatırlanmaktadır.

Tabi siz anneleri tarafından size emanet edilen çocuklara her bakımdan yetersiz gördüğünüz bir kadının annelik etmesine şiddetle karşısınız ama…

Feriha – Adını Feriha Koydum

MV5BNjllMmRiMDktM2MwNS00YTJmLThmYzAtZmYxMjlkNjY3ZGJjXkEyXkFqcGdeQXVyNzU2NTUxODk V1

Ait olmadığı bir dünyaya kendini kabul ettirmek için kendisine yalandan bir hayat yaratan Feriha, kesinlikle bu listede olmayı hak eden karakterlerden biri. Dizide Feriha, oldukça baskıcı bir ailede büyüyüp kendine kendi ayakları üzerinde yeni bir hayat kurmaya çalışıyor. Dizi, sınıf farkını anlatış biçimi bakımından da oldukça realistik bir tablo çiziyor. Aile içerisinde sadece annesi ile sağlıklı bir iletişim halindedir Feriha. Tam burslu okuduğu vakıf üniversitesinde zengin kesimden gençlerin arasında yaşadığı zorluklar, ailesinin apartman görevlisi olduğu ve bodrum katında yaşadıkları apartmanda yaşayan Emir Sarrafoğlu’na aşık olmasıyla daha da şiddetleniyor. Hazal Kaya’nın başarıyla canlandırdığı Feriha karakteri, zihinlere çokça yalan söyleyen ve öfke problemleri ile boğuşan bir genç kız olarak kazınmıştır. Maalesef Feriha, sevgilisi Emir ile yanlış anlaşılmalar, yalanlar ve sınıf farklılıklarının gölgesinde yaşadıkları ilişkiyi evlilikle taçlandıracakları gün, seneler önce babasının zoruyla nişanlandığı adam tarafından vurularak hayata gözlerini yumdu. Feriha’nın yarım kalan hikayesi aradan geçen yıllara rağmen güçlü bir izleyici kitlesine sahip.

Hürrem Sultan – Muhteşem Yüzyıl

meryemkkp izET cover

Ekranların en popüler tarihi dizisi olan Muhteşem Yüzyıl, bugün de popüleritesini korumaktadır. Hürrem Sultan karakteri yalnız diziye değil, televizyon tarihine de damgasını vurmuştur. Öyle ki, Meryem Uzerli‘nin Hürrem’i oynarken kullandığı saç rengi ve Sultan Süleyman‘ın Hürrem’e hediye ettiği zümrüt yüzük oldukça popüler olmuştu.

Hürrem, evlatlarından birini tahta geçirmek uğruna dizi boyunca türlü oyunlar çevirmiştir. Vezir Pargalı İbrahim ve Mahidevran Sultan‘a karşı ettiği mücadeleler on binleri televizyonların başına kilitledi. Hürrem demişken onun Sultan Süleyman’a duyduğu aşkı es geçmemek olmaz tabii. Aslında yaptığı entrikaların temelinde sultana duyduğu aşk yatıyordu. Aşkı için ölümü birden fazla kez göze almıştır Hürrem. Lakin asla pes etmemiş, sergilediği güçlü duruşla hafızalara kazınmıştır.

KAYNAKÇA

https://www.milliyet.com.tr/molatik/galeri/turk-dizilerinin-en-guclu-kadin-karakterleri-89513

Ayşenur Gedizli
Ayşenur Gedizli
let it happen,,

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Oidipus Sendromu ile Psikoseksüel Bir Yolculuk: Kader mi Arzu mu?

Oidipus sendromu, yasak arzular ile kimlik oluşumu arasındaki ilişkiyi Freud’dan Lacan’a uzanan bilinçdışı bir yolculukla açıklar.

Single White Female(1992) Film İncelemesi: Kadın Kimliği ve Psikolojik Gerilim

Schroeder'in filmi; kadın kimliğinin inşası, ideal benlik, aitlik kavramı, bastırılmış duygulaların saldırganlığı ve en sonunda gölgeyle yüzleşme gibi temalar üzerinden ilerleyen çarpıcı bir psikolojik portre sunar.

İstanbul Mimarisi: Frej Apartmanı

Art Nouveau mimarisi, zengin tarihi ve trajik hikayesiyle Pera’nın çok kültürlü dokusunu yansıtan ve yaşatan Frej Apartmanı’nı keşfe çıkıyoruz.

Kültürlerden Esintiler: Peru’nun Dokuma Mirası

And Dağları’nın etekleri Peru’da sürdürülen dokumacılık geleneği ve yıllar içinde gelişimi.

Wings of Desire: Tarihin Nabzının Attığı Yer Berlin

Wings of Desire filminde Berlin, sahnelerin yaşandığı bir ortam olmaktan ziyade hareket eden, neredeyse ekranlardan izleyiciye fısıldayan bir baş karakterdir.

Kültürlerden Esintiler: Hindistan’dan Sari Kültürü

Sari, geçmişten günümüze Hint kadınların kimliğini, zevkini ve zarafetini tek bir kumaşta buluşturan kültürün canlı bir temsilidir.

Sosyal Medyada Cinsiyetçi Stereotiplerin Yayılması: Paylaştıkça Büyüyen Kalıplar

Sosyal medya, cinsiyetçi kalıpları yaygınlaştırıyor; kullanıcılar bu normları sorgulamak yerine yeniden üretiyor.

Bitki Yetiştirmek, Mekânı Canlandırmaktan Fazlası mıdır?

Bitki yetiştirmek; estetik bir eylemden öte, politik, etik ve varoluşsal anlamlar taşıyabilir.

Ostrogot Krallığı: Roma Kartalı’nın Küllerinden Doğan İtalya

Hunların gölgesinden çıkarak Roma tahtına oturdular… Ostrogotların yükseliş ve düşüş hikayesini birlikte keşfedelim.

The Notebook Hangi Albümle Eşleşir?

Romantik filmlerin kilometre taşlarından The Notebook ve Jeff Buckley'den Grace albümünü ortak noktada buluşturuyoruz.

Editor Picks