Türk Tarihini Anlatan Filmler

Editör:
Berfin Sayarsoy
" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Türk tarihi oldukça köklüdür. Türkler yüzyıllar boyu geniş bir coğrafyaya yayılmışlardır. Biz, Türk tarihine dair bu hikayeleri kimi zaman anılardan kimi zaman ise o dönemde yazılan kitaplardan öğrenebiliyoruz. Fakat bunlara ek olarak Türk tarihine ilişkin bilgilere, bu hikayelerin beyaz perdeye uyarlanmasıyla da ulaşabiliyoruz. Bu filmler kitaplar kadar ayrıntılı olmasa da o dönem hakkında bilgi sahibi olmamıza ve o dönemin ruhunu hissetmemize yardımcı olabiliyorlar. Eğer siz de Türk tarihini anlatan filmler izlemek istiyor fakat nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız bu liste tam size göre!

Fetih 1453(2012) ­– IMDb: 6.5

2012 yılında vizyona giren tarihi dram türündeki film, Ulubatlı Hasan’ın hayat hikayesi üzerinden İstanbul’un fethini anlatır. Yönetmenliğini ve yapımcılığını Faruk Aksoy üstlenirken, senaryoyu Atilla Engin yazmıştır. Film, Türk tarihini anlatması açısından önemlidir. Ancak dikkat çeken bir diğer özelliği ise ülkemizde çekilen en yüksek bütçeli film olma özelliğini taşımasıdır. Bu bütçe tam olarak 18.200.000$’dır. Filmin 3 dakikalık fragmanı, yayınlandıktan 24 saat içerisinde 1.670.000 kişi tarafından izlenmiştir. Film vizyona girdikten 3 hafta sonra Türkiye’de en çok izlenen film olmuş, ayrıca 6.000.000 seyirci barajını geçen ilk film olmuştur. Filmin hasılatı ise 32.581.263$ olmuştur.

Film, 1. Murat’ın ölüm haberinin Sultan Mehmed’e ulaşmasıyla başlar. Bu durum Sultan Mehmed’i ne kadar üzmüş olsa da 12 yaşında tahta çıkmak zorunda kalır. Mehmed’in toyluğundan yararlanmak isteyen Haçlılar, saldırı planları düzenlemeye başlar. Bu sırada tahttan feragat eden Mehmed, bu gibi saldırılar için Halil Paşa tarafından uyarılır ve tekrar tahta geri dönmesi sağlanır. Mehmed, tahta çok daha güçlü ve kararlı halde döner. Öncelikli hedefi Konstantinopolis’i ele geçirmektir. Bu sırada Doğu Roma İmparatoru Konstantinos da boş durmaz ve Osmanlının taviz vermesine sebep olacak hamlelerde bulunur. Filmin devamında orduların meydana çıkışıyla birlikte bir fethin gerçekleşişini gözler önüne seren kanlı bir savaşı izleriz.

 

İstanbul Kanatlarımın Altında (1996) – IMDb: 7.1

Mustafa Altıoklar’ın yazıp yönettiği 1996 yılında vizyona giren film, 17. Yüzyılda Osmanlı Devleti’nin IV. Murat döneminde, dünya üzerindeki ilk uçma girişiminde bulunan Hezarfen Ahmet Çelebi‘nin Galata Kulesi’nde geçen hikayesini anlatır. Film 17. Yüzyılda Hazerfen Ahmet Çelebi’nin ve Lagari Hasan Çelebi’nin uçmayı istemesi ve bunun yollarını aramasıyla başlar. Fakat bu ikili filmin ilerleyen kısmında ölü bir beden üzerinde araştırma yaptıkları için tutuklanırlar. Daha sonra Sultan Murat bu iki kişinin yaptığı araştırmaları öğrendiğinde bu durum ilgisini çeker ve ikilinin çalışmalarıyla ilgilenmeye başlar.

120 (2008) – IMDb: 7.3

2008 yapımı Türk savaş filmi, Özhan Eren’in yönetmeliğini, senaryo ve yapımcılığını üstlendiği bir filmdir. Film, 1915 Ocak ayını, yani 1. Dünya Savaşı’nın ilk aylarını anlatır. Türk ordusu cephane kıtlığı ile mücadele ediyordur. Kalan tek cephane Van’dadır. Fakat Van’da bu cephaneleri taşıyabilecek bir asker kalmamıştır çünkü hepsi zaten cephededir. Dönemin 12-17 yaş arasındaki çocukları bu görevi üstlenir. Film bu çocuk kahramanların vatanı için ne gibi zorluklardan geçtiğini anlatırken bir de bu çocukların ailelerinin onları beklerken nasıl bir sınavdan geçtiğini anlatır. Filmin sonlarına doğru 80 km’lik yolu 2 günde yürümeyi başaran çocuklardan sadece 40’ının dönebildiğini hatta dönen 40 çocuğunda sadece 22’sinin hayatta kalabildiğini görürüz.

 Son Umut (2014) IMDb: 7

2014 yılında vizyona giren film, senaryosunu Andrew Anastasios ve Andrew Knight‘in yazdığı, yönetmenliğini Russell Crowe‘un yaptığı 2014 Avustralya, Türkiye, ABD ortak yapımı olan bir filmdir. Filmin oyuncu kadrosunda Russell Crowe, Olga Kurylenko, Jai Courtney ve Isabel Lucas gibi isimlerin yanı sıra Türkiye’den de Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan yer alıyor.

Film Avusturyalı bir çiftçi olan Connor’un, üç oğlunu da Çanakkale Savaşına göndermesini ve bu çocukların hiçbirinden haber alamamasını anlatır. Acılı baba çocuklarını bulmak veya en azından onlardan haber alabilmek için Türkiye’ye gelir. Fakat bu yolculuk tahmin ettiği gibi ilerlemez. Türk subayları Hasan ve Cemal ise Connor’a yardım ederler.

 

Veda (2010) – IMDb: 7.3

2010 yılında vizyona giren film, Zülfü Livaneli‘nin senaryosunu yazdığı ve yönettiği bir filmdir. Veda, Atatürk‘ün çocukluk arkadaşı Salih Bozok‘un Atatürk ile yaşadığı önemli anları, duyduğu derin dostluğu seyirciye aktarır.

Salih Bozok, Atatürk’ün aynı zamanda silah arkadaşıdır. Salih Bozok, paylaşılmış bunca anıdan ve mücadeleden sonra, Atatürk’ün ölümünü kabullenemez. Bu haberi aldığı ilk an kendi canına kıymaya teşebbüs eder fakat Atatürk için orda bulunan doktorlar tarafından kurtarılır. Film bu dostluğu ve aralarında yaşanılanları anlatmayı amaçlarken, Atatürk’ün askeri kimliğine, vatan uğruna yaptığı fedakarlıklara ve özel hayatından kesitlere de yer verir. Aynı zamanda Bozok’un oğluna bıraktığı mektuptan yola çıkılarak anlatılan bu filmde, Türk Kurtuluş Savaşı’nı ve Cumhuriyet’in kuruluşunun da hikayeye dahil edilmesiyle, bir ulusun aydınlığa nasıl çıktığını da görmüş oluruz.

Ertuğrul 1890 (2015) – IMDb: 7.1

2015 yılında vizyona giren yönetmenliğini Mitsutoshi Tanaka’nın üstlendiği ve yönetmenin baş yapıtı olarak geçen film, Japonya ile Türkiye arasındaki dostluğun derinleşmesine sebep olan iki tarihi olayı anlatıyor. Film, 1890’da Türk firkateyni Ertuğrul’un, Japon kıyılarında batması ve 1985’te Japon vatandaşlarının İran’dan tahliyesini konu alır. Ertuğrul 1890 filmi, En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil olmak üzere on kategoride Japonya Akademi Film Ödülü’ne aday gösterildi ve En İyi Ses Kaydı ve En İyi Sanat Yönetmeni ödüllerini kazandı.

Türk Pasaportu (2011) – IMDb: 7.8

Türk Pasaportu, 2011 yılında vizyona giren Türk belgesel filmidir. Burak Arlıel‘in yönetmenliğini yaptığı film, Türk diplomatların 2. Dünya savaşı sırasında hayatı kurtarılan Yahudilerin hikayesini anlatıyor. Filmin ilk gösterimi Cannes Film Festivali’nde yapılırken, 2011 Moondance Uluslararası Film Festivali’nde Yabancı Kategorisinde ‘En İyi Uzun Metraj Belgesel Ödülü’nü de kazandı.

Film, 2. Dünya Savaşı yaşanırken Yahudilere yapılan soykırıma boyun eğmek istemeyen ve onları kurtarmak isteyen Türk diplomatları anlatıyor. Bu diplomatlar, Yahudileri Türkiye Büyükelçiliği’ne gönderiyor. Diplomatlar sadece Türk Yahudilerinin hayatını kurtarmakla kalmamış, ölüme mahkûm edilen yabancı Yahudileri de Türk pasaportu vererek kurtarmışlardır. Bu filmin en dikkat çeken kısımlarından birisi bu filmin mutlu sonla bitmiş olmasıdır.

Eve Dönüş: Sarıkamış 1915 (2013) – IMDb: 7.1

2013 yılında vizyona giren filmin senaryosunu ve yönetmenliğini Alphan Eşeli üstlenmiştir. Bu film aynı zamanda Eşeli’nin yönetmenliğini yaptığı ilk sinema filmidir. Listede bahsettiğimiz ve izlediğimiz çoğu film savaş dönemini anlatıyor. Ancak bu filmlerin bir de daha sonrasında olan olaylar vardır. İzlediğimiz bu film bize Osmanlının Ruslara karşı mağlup ayrıldığı Doğu Cephesi’ni anlatıyor. Savaş sonrası bu bölge en basit anlatımla kimsesiz kalır ve belirsizliğe mahkûm olur. Zorlu kış koşullarının yaşandığı ıssız bir köye ulaşan Bakü’de görevli Hariciye Nazırlığı Kalem Müdürü’nün eşi Gül Hanım ve kızı Nihan, bu köye geldikleri ilk gecede burada yalnız olmadıklarını öğrenirler. Farklı sınıf ve kültürden 8 insan, bu koşullarda hayatta kalmaya çalışır ve bunun için mücadele eder. Yani, izlediğimiz bu film bize savaş bittiğinde mücadelenin bitmediğini ve orada yaşayan insanların mücadelesinin uzun bir süre daha devam ettiğini anlatır.

Ayla: Savaşın Kızı (2017) – IMDb: 8.3

2017 yılında vizyona giren film Güney Kore ile Türkiye arasındaki tarihi bağı anlatan bir dram filmidir. Filmin yönetmenliğini Can Ulkay üstlenmiştir. Film, 1950 yılında Kuzey Kore’nin, Güney Kore’ye saldırması üzerine Güney Kore’nin Birleşmiş Milletlere çağrı yapmasıyla başlıyor. Türkiye, bu çağrıyı kabul edip Güney Kore’ye yardım gönderir. Film, bu tugayın içinde bulunan Süleyman Astsubayın 5 yaşında küçük bir kız bulmasıyla ve onun her şeyiyle ilgilenmesiyle devam eder. Küçük ve çekingen kıza bir baba gibi yaklaşan Süleyman, savaş sırasında cephede mücadele ederken büyük kayıplara uğrar. Dönüş zamanı geldiğinde gönül bağı kurduğu ve Ayla ismini verdiği küçük kızı ardında bırakıp gitmek istemez. Fakat zamanın şartları ve yasaları gereği bu küçük kızı Güney Kore’de bırakmak zorunda kalır. Sonlara doğru gerçek hayattan görüntülerin de bulunduğu film, tam 60 yıl sonra gerçekleşen bir kavuşmayı da içeriyor. Savaşın insanlara verdiği zararları veya bir askerin yaşadıklarını görmenin de dışında, kalbinizi ısıtacak ve sizi duygulandıracak bir film olarak listemizde yer alıyor.

Kaynakça;

  • “Türk Tarihi Filmler”. beyazperde.com. Erişim Tarihi: 20 Mart 2023
  • Mart, Caner Cem. “Osmanlı ve Türk Tarihini Başarılı Bir Şekilde Yansıtarak İzleyicilerin Beğenisini Kazanan 19 Müthiş Film”. listelist.com. Erişim Tarihi: 19 Mart 2023
  • “14 Books and 5 Movies About Turkey That Will Ulliminate Your Trip”. travelatelier.com. Erişim Tarihi: 25 Mart 2023
  • “Best Turkish History Movies”. bestsimilar.com. Erişim Tarihi: 25 Mart 2023

 

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!

5 Farklı Sebeple Neden Yaşlı Adam ve Deniz Okumalıyız?

Yaşlı Adam ve Deniz, mücadelenin değerini ve kaybetmenin içinde de bir başarı ve onur olduğunu dile getiren zamansız bir hikayedir.

Türk Mitolojisinde Kartal Figürü

Kartal, Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip hayvan figürüdür. Destanlara ve efsanelere konuk olarak hükümdarlık alametine dönüşmüştür.

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”