Türk Resim Sanatında Batılılaşma Serisi: Primitifler

Türk resminde modern sanatın öncüleri olarak Sanat Tarihi’ne adlarını yazdıran Primitifler grubu, modern Türk sanatının temellerini atmışlardır. ”Asker Ressamlar Kuşağı” olarak da bilinen bu sanatçılar, temelde sanat eğitimi almayan Askeri okuldan yetişen ressamlardır. Bir grup genç bu dönemde,  Paris’e resim eğitimi için gönderilirken bir grup genç ise henüz resim dersinin olmadığı askeri okullarda haritacılık ve teknik çizim dersleri aldıktan sonra resme yönelmişlerdir.

Teknik çizim dersi sayesinde kendilerini keşfederek hiçbir eğitim almadan, yurt dışına çıkmadan kendi hür iradeleri ile ülkemizde ilk defa Türk Resim sanatının temellerini atan sanatçılar, bu kültürün doğurduğu etkiler açısından da oldukça önemli bir yere sahiplerdir. ‘  Asker Resamlar’ın sanat üslupları 1830’lu yılların Avrupa Resmine oranla teknik ve tema açısından dar bir perspektife sahiptir. Rönesans ve Barok gibi kudretli bir sanat dönemini geride bırakan Avrupa, bu dönemde ”Neoklasik” üslubu ile bir de klasiğe geri dönüş sağlama amacı içinde olmuştur. Fakat bizim Primitifler henüz yolun başındadır.

Şeker Ahmet Paşa, Süleyman Seyyid, Hüseyin Zekai Paşa ve Osman Nuri Paşa gibi sanatçılar Asker Ressamlar Kuşağının birer üyeleridir. Kendi resim tutkularını kanıtlayan sanatçılar yurtdışına da giderek ufuklarını genişetmişlerdir. Tema açısından daha çok manzara ve natürmort resmeden sanatçılar bu dönemde Türk Resim sanatı üslubunun temellerini atmışlardır. Hadi şimdi gelin sanatçıların eserlerini inceleyelim!

Şeker Ahmed Paşa

Mekteb-i Harbiyye’den mülâzım olarak mezuniyeti sırasında yaptığı bir resmin Sultan Abdülaziz tarafından çok beğenilmesi üzerine padişahın emriyle, 1861-1862’de Paris’te başarılı Türk öğrencileri için elçilik bünyesinde kurulan Mekteb-i Osmânî’ye gönderildi. Öğrenim yıllarında hocalarından Gustave Boulanger ve ardından Jean-Léon Gérôme’un atölyesinde çalışarak resim tekniğini geliştirdi. Ayrıca Paris Güzel Sanatlar Akademisi’nde resim eğitimine devam etti. Bu sırada Cézanne, Renoir, Toulouze, Manet, Courbet gibi empresyonist ressamların açtığı yeni ekol en verimli çağını yaşıyordu. Şeker Ahmed bu akım içinde daha çok ressam Courbet’in etkisinde kaldı. (Kaynak: https://islamansiklopedisi.org.tr/seker-ahmed-pasa)

Şeker Ahmed Paşa Otoportre İstanbul Resim Heykel Müzesi
Şeker Ahmed Paşa Natürmort

Kısmen empresyonist kısmen gerçekçi tablolarını izleyerek çizen Şeker Ahmed, resimlerinde oldukça objektiftir. Natürmortlarında ise canlı renkler dikkat çeker.

Şeker Ahmet Paşa Köpekli Payzaj

Ünü Avrupa’ya yayılan Şeker Ahmed Paşa toplumun değer yargılarına bağlı kalıp daha çok peyzaj ve natürmort eserler yapmıştır. Tabiatı dikkatle izleyerek uzun ve ısrarlı bir çalışmanın sonunda tamamladığı tablolarında ışık-gölge dağılımını ve renklerin âhengini büyük bir ustalıkla gerçekleştirmiştir. (Kayndak: https://islamansiklopedisi.org.tr/seker-ahmed-pasa)

Şeker Ahmed Paşa Hisar ve Evler
Şeker Ahmed Paşa Talim Yapan Erler

Hisar ve Evler  ve Talim Yapan Erler eserleri Şeker Ahmed’in dikkat çeken resimlerinden biridir. Teknik itibariyle minyatürü andırsa da resimlerde perspektif egemendir. Fakat izleyiciyi rahatsız eden bir görüntü de mecvuttur. Bu durum Şeker Ahmet Paşa’nın tarzına dayandırılabilir. Empresyonist izler veren resimler aynı zamanda gerçekçi bir perspektife sahiptir. Tam bu noktada Şeker Ahmet Paşa’nın sanatının özgünlüğünden bahsedebiliriz.

Süleyman Seyyid

Şeker Ahmed Paşa gibi asker kökenli bir ressam olan Süleyman Seyyid en çok natürmaortları ile bilinen bir ressamdır.  Doğallığı ve perspektifi önemsediği için ona ‘metrologiste’ -ölçülü- adını takılmıştır.  Abdülaziz tarafından gönderilen Şeker Ahmet Paşa ve onlardan daha önce ailesinin desteğiyle gelmiş olan Osman Hamdi Bey de Jean-Leon Gerome, Gustave Boulanger gibi oryantalist sanatçıların atölyelerinde çalışmalarda bulunurlar. Dönemim sanat çevresinden etkilenen Süleyman Seyyid aldığı eğitim sonucu bir eseri için aylarca uğraşan ve gerçeğe uygunluğa önem veren titiz bir ressam olur. Paris’te sekiz yıl kalır ve resimlerini sergiler. Bu arada ‘Officer dé Academié’ madalyasını alır. Kaynak: https://www.antikaekspertiz.net/suleyman-seyyid/)

Süleyman Seyyid İncirler
Süleymen Seyyid Natürmort
Süleyman Seyyid Kavunlu Natürmort

Natürmort, Kavunlu Natürmort ve İncirler tablolarında olduğu gibi doğal ve sade bir görünüm, Süleyman Seyyid’in natürmortlarında dikkat çeker.

Süleyman Seyyid Kayıklar 1884 1885
Süleymen Seyyid Fenarbahçeden Peyzaj

Aynı doğallık manzara tablosunda da görülür. Şeker Ahmed Paşa’nın manzara resimlerine oranla Süleyman Seyyid’in manzara resimlerinde izleyiciyi dinginleştiren bir enerji vardır. Süleyman Seyyid, Figürsüz Türk resim sanatını geliştiren ve bu sanata ülkemizde öncü olan önemli isimlerden birisidir.

Asker okulunda henüz sanata dair bilgi almayan bir grup gencin sanata olan yatkınlığı sonucu, sanata yönledirilmesi sonucu Türk Resim sanatına devrim niteliğinde bir değişim yaratacağını düşünemezdik. Henüz teknik ve konu itibariyle Avrupa’nın gerisinde kalınsa da yukarıda bahsedilen isimler Avrupa’da sanat eğitimi alarak bu eğitimi direkt olarak yansıtmak yerine özgün Türk üslubu oluşturmuşlardır. Bu üslup, sanatın kudretli gücünün farklı yollarda vücut bulacağı  modern Türk resminin inşasını atan bir üslup olmuştur.

 

Kaynakça

Kuban Doğan, Çağlar Boyunca Türkiye Sanatının Ana Hatları, Yapı Kredi Yayınları, 2004.

Erişim Linki: https://edebiyatvesanatakademisi.com/Icerik.aspx?a=/e/YORUMLAR/T%c3%bcrk-Ressamlar/Primitif-Ressamlar%c4%b1m%c4%b1z-ve-%c3%96zellikleri/%c5%9eahamettin-Kuzucular/8ade4bbc-1424-4811-b051-1985a06bebd5

Erişim Linki: https://islamansiklopedisi.org.tr/seker-ahmed-pasa

Erişim Linki: http://www.antikalar.com/seker-ahmet-pasa

Erişim Linki: https://www.antikaekspertiz.net/suleyman-seyyid/

Erişim Linki: https://www.tarihnotlari.com/suleyman-seyyid/

 

Aslı Karadağlı
Aslı Karadağlı
Sanat Tarihçisi, İçerik Üretici.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks