Toni Morrison Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Editör:
Guşef Alhas

Toni Morrison 20.yüzyılın önemli yazarlarından bir tanesidir. Amerika’daki siyahilerin, geçmişte toplum içinde nasıl ırkçılığa maruz kaldığını romanlarındaki karakterler aracılığıyla bize ustalıkla aktarıyor. Bir Afro-Amerikan kadın yazar olarak, siyahi bir kadın olmanın perspektifinden bakmamızı sağlıyor.

Küçüklükten Başlayan Yazarlık Serüveni

Toni Morrison wwwtheforeignershomecom Toi

Toni Morrison, 18 Şubat 1931 tarihinde ABD, Ohio’da doğdu. Babasının on beş yaşındayken iki siyah iş adamının beyazlar tarafından linç edildiğine şahit oldu ve Morrison’a göre bu durum babasında travma yaratmıştı. Linç olayından sonra babası, gerek ırkçılıktan kaçmak gerek de ekonomik sebeplerden ötürü Ohio’nun Lorain bölgesine göç etti. Morrison’ın ailesi Afro-Amerikan halk hikâyeleri, hayalet öyküleri ve dilden dile aktarılan Afro-Amerikan ezgileri vasıtasıyla kültürünü öğrenmesini ve benimsemesini sağladı.

Eğitim Hayatı

Siyahın bin bir tonu | İlk Nüsha
ilknusha.com

Eğitimine Ohio’daki yerel okullarda başladı. Daha sonrasında Howard Üniversitesi’nde devam etti ve ardından Cornell Üniversitesi’nden yüksek lisans diploması aldı. Morrison, kariyerine Random House’ta editör olarak başladı ve burada Afrikalı Amerikalı edebiyatını destekledi. Daha sonrasında ilk romanı The Bluest Eye (En Mavi Göz) romanını kaleme aldı.

Eserlerinde özellikle siyahi Amerikalıların tarihini, kültürünü ve deneyimlerini işlediği eserleriyle biliniyor. Eserlerinde siyahilerin toplum içindeki mücadelelerine yer veriyor. Köleliğin karanlıkta kalmış taraflarını açığa çıkarıyor. Yazdığı eserlerin, siyahilere karşı yapılan ırkçılığın, toplumu uyandırması ve herkes için özgürlüğün ve adaletin ne kadar ihtiyaç haline geldiğini vurguluyor.

Sevilen’i Yazarken Ne Düşünüyordu?

Edebiyata olan ilgisi ve yolculuğu şu şekilde başlıyor; küçüklüğünden beri tanık olduğu ırkçılığa artık bir ses getirilmesi gerektiğinin farkına varıyor. Haksızlığa karşı koyacak olan bu ses, aslında eserlerinin konusuydu. Özgürlük kavramının tek bir ten rengine özel olmasının ne kadar anlamsız ve acımasızca olduğunun altını çizdi her seferinde.

Okunması gereken önemli eserlerinden birisi olan Sevilen‘de, kölelikten kaçmayı başaran genç anne Margaret Gamer’ın, çocuklarının çiftlik sahibine tekrar köle olarak verildiğini görmektense, çocuklarından birini öldürmek suçundan tutuklandığı konusunu ele aldı. Kaçan kölelerin sahiplerine iadesini emreden Kaçak Köleler yasasına karşı verilen mücadelenin simge ismi oldu böylelikle.

Toni Morrison ile yapılan bir röportajda ana karakter olan siyahi kadının hayatını “siyah bir kanvas” üzerinden renklendirmeye, bize açmaya çalışıyor. Kitabı yazmaya başlamadan önce konunun geçtiği mekan üzerinde araştırmalar yapıyor. O yıllarda yetişen bitkileri, ağaçları, ağaçların boyları hakkında bilgi alıyor. Sonrasında ana karaktere hayat veriyor. Margeret karakterini yaratırken okuyucuyu betimlemelerle boğmak istemediğini söylüyor. Okuyucunun kendi hayal gücüyle karakteri canlandırmasını, bir anlamda onu yaşamasını istiyor. Romandaki diğer karakterler, Margeret’tan sonra tasarlanıyor. Siyahi kadının sesinin kendi sesi olduğunu söylüyor bize. Margaret’ın güçlü ve anlaşılır bir sesi olduğunu vurguluyor. Toni Morrison, ana karakterin, diğer köleler arasında hem siyahi hem de köle olan bir kadın olarak yaratmak istediğini aktarıyor.

Edebiyat Dünyasındaki Yeri

Toni Morrison 2008 | theparisrevieworg

Toni Morrison’ın edebiyat dünyasında tartışmasız önemli bir yere sahiptir. Bununla beraber bu dünyada bir yer edinirken yaşadığı zorlukları da göz ardı etmemek gerekiyor. Bir kadın olarak, siyahilerin hakkını, özgürlüğünü, yaşadıkları insani olmayan durumları anlatıyor eserlerinde. Bu yüzden, siyahi bir yazar olarak diğerlerine öncü oldu diyebiliriz. Sevilen adlı romanındaki şu cümlesi göze çarpıyor. “Bu aktarılacak bir hikâye değildi.” Köleliğin, kölelikle birlikte gelen acının, travmanın gelecek nesillere aktarılmayacağını, bunun sadece yazılan eserlerde kalacağını söylüyor. Seslerinin geçmişteki gibi kısılmasını istemiyor. Eserlerinde bu kaybolmuş, geri plana atılmış karakterlerin sesi oluyor adeta.

Nobel Edebiyat Ödülü

Toni Morrison Nobel Edebiyat Ödülü Töreninde | newyorkercom

Toni Morrison, 1993 yılında Nobel Edebiyat Ödülü‘nü kazandı ve bu ödülü kazanan ilk siyahi kadın yazar oldu. Nobel Komitesi, Morrison’a bu ödülü verirken onun “hayal gücüne dayanan güçlü anlatımları ve Amerikan gerçekliğinin önemli bir parçası olan hayati bir yönünü dile getirdiği için” takdir edildiğini belirtti.


Kaynakça

Alexander, Kerri Lee. “Toni Morrison.” National Women’s History Museum, 2019, web

‌Biography.com Editors. “Toni Morrison – Books, Beloved & Quotes.” Biography, 6 May 2021, web

Manfredi, Nikky. “30 Facts You Might Not Know about the Acclaimed Toni Morrison.” CBC, 5 Aug. 2022, web

Öne Çıkan Görsel Linki

Tuğba Özel
Tuğba Özel
florebo quocumque ferar.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks