The Gravedigger’s Wife İsimli Somali Yapımı Film Büyük Ödül Kazandı!

" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]
Khadar Ayderus Ahmed tarafından yönetilen dram filmi The Gravedigger’s Wife (Mezarcının Karısı) Burkina Faso’da yer alan Pan-African film festivalinde büyük ödülü kazandı. Yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi olan The Gravedigger’s Wife, aynı zamanda Oscar’a aday gösterilen ilk Somali yapımı film olarak manşetlere çıkmıştı.

The Gravedigger’s Wife, yeni cesetleri gömerek hayatını kazanmaya çalışan Guled’i ve onun Cibuti’de geçen aşk hikayesini konu alıyor. Karısı Nasra’nın böbrek hastalığı sebebiyle acil ameliyata alınması gerekmektedir. Guled ise oğlu Mahad ile beraber ameliyat için gerekli olan parayı bulmaya çalışırlar. Karısının bir an önce kurtulmasını isteyen Guled, başkalarının ölümünü sabırsızlıkla bekler.

Yönetmen Khadar Ayderus Ahmed “Ben Somaliliyim ve bu filmi Somalililerin bir filmi altyazıya ihtiyaç duymadan ana dillerinde izlemeleri için yaptım” diyor. Festivalde 16 rakibini geride bırakarak ödülü kazanan yönetmen “Bir film yönetmeni olarak, Somali toplumunu nasıl gördüğümün hikayesini anlatmak ve bu hikâyeyi, yetiştirildiğim şekilde, onurlu ve şefkatli bir şekilde anlatmak için bir sorumluluk duygusu hissettim” diye ekliyor.

Ahmed, filmi on yıl önce ailesinde yaşanan bir ölümden sonra kaleme almış. Somali’de mezar kazıcılarının birkaç saat içinde mezarları hazır hale getirmesi Ahmed’in oldukça ilgisini çekmiş: “O anda bu mezar kazıcı karakter hakkında yazmak istedim, insanlara onların var olduğunu göstermek istedim”.

Filmi 10 yıl önce taslak halinde yazmış olsa da Ahmed böyle bir hikâyenin hakkını vereceğine inanmıyordu. Böylece yönetmenlik üzerine daha çok çalışmaya başladı ve 2015’te tekrar filmi kaleme aldı. Film 2019 yılında çekilmeye başlandı.

Ahmed’e filmde oynaması için Somalili olmayan aktörler önerilse de o, bütün bu önerileri reddetti: “Bu filmi %100 Somalili oyuncu kadrosu ve %100 Somali diliyle, başka bir dilden tek bir kelime olmadan yapmak istedim. Başından sonuna kadar her şey Somali’de. Bu, uğruna savaştığım bir şeydi.”

 

spot_img
Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.