19. yüzyılda dünya nüfusunun 4’te 1’ini, dünya topraklarının altıda birini ve dünya ticaretinin yarısını ele geçiren Büyük Britanya İmparatorluğu, bunu tek bir şirket ile başarmıştı: İngiliz Doğu Hindistan Şirketi
Tüm bu gücü dünyanın dört bir yanında görevlendirdiği, sadece 100.000 vatansever İngiliz vatandaşı ile, başkent Londra’dan yönetiyordu.
Günümüzde en yüksek ciroya sahip 500 uluslararası şirket dünya gayrisafi hasılasının %38’ini üretmektedirler, İngiliz Doğu Hindistan Şirketi ise tek başına yüzde 50’sini üretiyordu.
Modern anlamda ilk hisse senedini ortaya çıkaran şirket, Amerika Birleşik Devletleri’nin kurulmasına, Babür Hindistan Devleti’nin ve 268 yıllık Çin Hanedanlığı’nın yıkılışına sebep olmuştu.
Marco Polo, Kubilay Han, Vasco Da Gama, Kristof Kolomb, Macellan, Kraliçe Elizabeth, Şarlken, Fatih Sultan Mehmet, Piri Reis, Şah Cihan, Florenzo Medici, Cortez ve İzabel’in, tüm kişilerin hepsinin uğruna mücadele ettiği baharatların önemi neydi?
Tekstil, çay, afyon, şeker, köle, kömür, çelik, petrol ve diğer politik güç marjlarına sahip kritik ürünler, baharatların yerini nasıl aldı ve 2 dünya savaşının zemini nasıl hazırlandı?
Hugo Grotius, Burke, Francis Bacon, Isaac Newton, Karl Marx, Adam Smith, Benjamin Franklin, George Washington ve daha birçoklarının hissesini satın aldığı, bizzat çalıştığı, karşısında veya yanında savaştığı şirket, 34 kıtlığa ve 20 milyon insanın ölümüne nasıl sebep oldu?
Yazımı 12 yıl süren ve 150 yabancı kaynaktan faydalanılarak yazılan bu eser ülkemizde fazla bilinmeyen İngiliz Doğu Hindistan Şirketi’ni çok detaylı ve 13.yüzyıldan günümüze kadar ulaşan bir tarih serüveni ile anlatmaktadır.
Bu şirket birey olarak okuyucularına olduğu kadar, ülkemiz şirketlerine ve kurumlarına da sayısız dersler vermektedir.
Günümüzde de artarak devam eden global ticari-askeri-politik rekabette hayatta kalabilmek için, ülkemizin sanayisinin yeniden planlanması, verimlilik, kapasite kullanımı, şirket birleşmeleri ile uluslararası başarılı şirketlere sahip olması elzemdir.
İngiliz Doğu Hindistan Şirketi kitabı şimdi Kitap Yurdu’nda satışta.


