Tame Impala Sevdiyseniz Mutlaka Dinlemeniz Gereken 5 Sanatçı

Editör:
Ayşenur Gedizli
" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Tek bir adamın ürünü mü, yoksa bir müzik grubu mu? Tame Impala hakkında en çok soru işaretine yol açan nokta bu olsa gerek. Benim de sıkı dinleyicilerinin arasında bulunduğum Tame Impala için tam anlamıyla bir grup demek pek de doğru değil. Fikir babası Kevin Parker olup gruptan ziyade Avusturalya kökenli bir müzik projesidir. Yani Tame Impala’yı bir “oluşum” şeklinde değerlendirmek fikrimce daha uygundur. 

Şarkıların aranjmanından tutun parçalardaki vokallere kadar, Tame Impala projesinin büyük çoğunluğunda Parker’ın imzası olsa da konserlerde yalnız başına çalışmadığını görürüz. Bu konserlerde Parker ile birlikte gitar ve synth’de Jay Watson, Dominic Simper; bas gitarda ise Cam Avery ve davulda Julien Barbagallo yer alır.

Wikipedia

Lonerism“, “Currents” ve “The Slow Rush” albümleriyle hak ettiği bilinirlik ve övgüye ulaşan Tame Impala’yı tek bir müzik türüne sığdıramayız. Biraz psikedelik rock ve pop, biraz synth-pop, yer yer disko ve elektronik müzikle âdeta bir ses cümbüşünü andıran bir diskografiye sahiptir. İşte tam da bu tarz müzisyen arayışında olanların çalma listelerini süsleyecek beş öneriyi sizler için derledim, keyifli okumalar dilerim!

1. Daft Punk

Courrier international

Listenin birinci sırasında Kevin Parker’ın da hayranlık duyduğunu sık sık dile getirdiği Daft Punk ikilisinden başkası düşünülemezdi. 1993 yılındaki kuruluşundan bu yana 6 Grammy ödülü elde eden grup, bu robotik maskelerin altında Guy-Manuel de Homem-Christo ve Thomas Bangalter adında iki yetenekli Fransız müzisyeni saklar.

Uzun soluklu ve oldukça başarılı bir kariyerin ardından 2021’de dağılan grup, eminim herkesin daha önce en az bir kere duymuş olduğu pek çok hit şarkıya imza atmıştır. Yakın geçmişteki işlerinden bahsetmem gerekirse 2010’lu yıllara damgasını vuran “Get Lucky“, “Instant Crush” ve The Weeknd ile düetleri “Starboy” bunlardan yalnızca birkaçı. Fransız house müziği, elektronik müzik, disko, funk ve synth-pop ögeleri barındıran eşsiz parçalarıyla Tame Impala’nın diskografisini nasıl şekillendirdiklerini görmek mümkün.

2. Glass Animals

NPR

Indie rock, psikedelik rock, indie pop gibi türlerde müzik yapan ve bu aralar adından sıkça söz ettiren Glass Animals, listemizin ikinci sırasında yer alıyor. Son yıllarda TikTok ve benzeri sosyal mecralarda popülerlik yakalayan şarkıları “Take A Slice” ile “Heat Waves“i dinleme şansını elde ettiyseniz kesinlikle onlara bir şans vermelisiniz derim, çünkü Glass Animals’ın damaklarda güzel tat bırakan bir diskografisi var. Ben de bu grubu sosyal medyadan keşfedip sonrasında bağımlısı olanlardan biriyim. Solistleri Dave Bayley ve çocukluk arkadaşları Drew Macfarlane, Joe Seaward ile Ed Irwin-Singer‘dan oluşan bu grup, ilerleyen zamanda başarıdan başarıya koşacak gibi görünüyor.

3. Mac DeMarco

Variety

Indie’nin prensi” lakabıyla anılan Mac DeMarco‘ya bu listede yer vermemek olmazdı. 34 yaşındaki Kanadalı müzisyen, birçok enstrümana hakim oluşu bakımından bana Kevin Parker’ı anımsatıyor. “Chamber of Reflection“, “Heart to Heart” gibi müthiş şarkılar içeren beş stüdyo albümü bulunmaktadır. Özellikle “Salad Days” albümü hayranları arasında büyük övgü toplamıştır ve benim de kişisel önerilerim arasında en baştadır.

4. MGMT

Pitchfork

Uzun soluklu kariyerlerden bahsetmişken 2000’li yıllardan beridir aktif olan MGMT‘ye değinmemek kesinlikle bir hata olur. 2002 yılında Ben Goldwasser ve Andrew VanWyngarden adında iki müzisyen tarafından kurulup müzik dünyasına atılan grup, ilk adı “The Management” ile sahalara girse de sonradan bildiğimiz ikonik ismini almıştır.

Alternative/indie türlerinde müzik yapan ve elektronik tınılara bol bol yer veren MGMT sizlere hiç yabancı gelmeyecektir. Eskiler onları ilk albümlerinde yer alan “Kids” ve “Electric Feel” hitleriyle tanısa da TikTok‘ta her sene farklı bir trendle yeniden patlama yapan “Little Dark Age” daha taze hit şarkılarından biridir.

5. Melody’s Echo Chamber

DIY Magazine

Beşinci ve son sırada ise daha çok bilinmesi gerektiğini düşündüğüm bir isim olan Melody’s Echo Chamber yer alıyor. Melody’s Echo Chamber, tıpkı Tame Impala gibi, Fransız müzisyen Melody Prochet‘in tek kişilik projesi. Fakat benzerlikler bununla da sınırlı kalmıyor. Bu projeye önayak olup projeyle aynı adı taşıyan ilk albümün yapımcılığını üstlenen kişi Kevin Parker’ın ta kendisi. Prochet ve Parker hem kişisel hem de müzikal anlamda yollarını ayırmış olsa da shoegaze, dream pop ve psikedelik rock türleriyle karşımıza çıkan şarkılarda Parker’ın imzasından çok şey bulmak mümkün.

Kaynakça

  • “Tame Impala hakkında bilmeniz gereken 7 şey”, dergy, Web, 24.09.2024
  • Team Indulge, and Team Indulge. “Ten Fun Facts About Daft Punk You May Not Know.” Indulgexpress, Web, 24.09.2024
  • “Glass Animals”, AllMusic, Web, 24.09.2024
  • “MGMT”, AllMusic, Web, 24.09.2024
spot_img
Merve Çakmak
Merve Çakmak
Şu dünyada var olmaya çabalayan bir diğer birey...

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!

5 Farklı Sebeple Neden Yaşlı Adam ve Deniz Okumalıyız?

Yaşlı Adam ve Deniz, mücadelenin değerini ve kaybetmenin içinde de bir başarı ve onur olduğunu dile getiren zamansız bir hikayedir.

Türk Mitolojisinde Kartal Figürü

Kartal, Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip hayvan figürüdür. Destanlara ve efsanelere konuk olarak hükümdarlık alametine dönüşmüştür.

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”